"Μνημόσυνο" (χωρίς κόλλυβα λόγω... περικοπών) για τον Δ. Βέροιας

Τα χρόνια τα παλιά, τα προ της κρίσης, στις ειδικές συνεδριάσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ακούγόταν πάντα η κλισέ φράση "Η σημερινή συνεδρίαση πιο κορυφαία διαδικασία του Σώματος".

Και να σου η μειοψηφία να κατηγορεί για πλασματικό προϋπολογισμό και ανεφάρμοστο τεχνικό πρόγραμμα και να και η διοικούσα αρχή να τάζει με τα προγράμματά της ανάπτυξη και έργα, γινόταν οι πολιτικές αναλύσεις και όλα καλά... Συνήθως, στο τέλος της χρονιάς ο προϋπολογισμός είχε γίνει... σουρωτήρι από τις πολλές αναθεωρήσεις και το τεχνικό πρόγραμμα κατέληγε σε ένα γράμμα στο... Θεό.


Τώρα πια, οι βαρύγδουπες εκφράσεις εκλείπουν... Όπως και τα πομπώδη και γεμάτα υποσχέσεις προγράμματα. Αλλά, μαζί με αυτά, εξέλιπε και το όραμα.

Ρεαλισμός vs Οράματος ή Μοιρολατρία vs Ονείρων; Ο καθένας το κρίνει από την πλευρά του.


Στην ειδική συνεδρίαση της Κυριακής (27/11), λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε - κατά πλειοψηφία - τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017, μια χρονιά που - όπως είπε ο Δήμαρχος - θα είναι η "χειρότερη χρονιά", λόγω της ασκούμενης κεντρικής πολιτικής προς την αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ο ερχόμενος προϋπολογισμός θα είναι κατά 1,2 εκατ. χαμηλότερος. λόγω της μείωσης στην επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.


Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, με τον Αντώνη Μαρκούλη να δείχνει τον περισσότερο ζήλο, άσκησε κριτική για έλλειψη οράματος, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι έχασε την εμπιστοσύνη του κόσμου, καλώντας την, στην κατακλείδα του να σοβαρευτούν και να αφήσουν τις ειρωνείες. Ωστόσο. ο Αντώνης Μαρκούλης κάπου υπερέβαλε, όταν καταφέρθηκε κατά του διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας Πέτρο Δαούλα, τον οποίο κατηγόρησε - ούτε λίγο, ούτε πολύ - ότι είναι πειθήνιο όργανο της διοικούσας παράταξης.


Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Καγκελίδης, αν και παραδέχτηκε πως το θέμα της λιτότητας ξεπερνά την Βέροια, ζήτησε περισσότερο ζήλο από τις υπηρεσίας, ώστε να υπάρχουν ώριμες μελέτες για να μπορεί ο Δήμος να εκμεταλλεύεται μία από τις λίγες, πλέον, εναπομείνασες πηγές πόρων, το ΕΣΠΑ. Στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είδε "φως" και ο Νίκος Μπέκης, ενώ ο Γιώργος Μελιόπουλος άσκησε γενικότερη κριτική στο πολιτικό σύστημα και τον "Καλλικράτη".


Επιλέγουμε να μην σταθούμε αναλυτικά σε όσα ειπώθηκαν στην δίωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, καθώς θα μπορούσε το θέμα να καλυφθεί με μία πρόταση:

"Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα για την διαχείριση της μιζέριας που έχει κατακλύσει τους ΟΤΑ, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας".

Και, αν θέλαμε να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω, θα είχα δύο εναλλακτικές:

α) Η κρίση, ο Καλλικράτης και η Κυβέρνηση "στραγγαλίζουν" τους Δήμους ή
β) Η Δημοτική Αρχή, παρά την κρίση, δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο της ανάκαμψης και βράζει στο ζουμί της.

Διαλέξτε και πάρτε. Όπως και να έχει, οι λαϊκισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις, αν και εύκολα μπορούν να γίνουν, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο