Σειρά ομιλιών στη Νάουσα: Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία



Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία: Η εμφάνιση της ζωής στο Σύμπαν ως χημικό φαινόμεν

Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία με τίτλο «Η εμφάνιση της ζωής στο σύμπαν ως χημικό φαινόμενο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).

Ομιλητής θα είναι ο κ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης, Χημικός, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και των Δήμων Θερμαϊκού και Καλαμαριάς.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Τα χημικά στοιχεία έχουν την τάση να σχηματίζουν ενώσεις. Στα μεσοαστρικά νέφη σκόνης και αερίων οι ενώσεις που υπάρχουν σε μεγαλύτερη αφθονία είναι: CH4 H2O CO2 NH3 HCN.

Υπάρχει μια άποψη σύμφωνα με την οποία πρωτόγονες μορφές ζωής εμφανίσθηκαν στο διάστημα, και στη συνέχεια με κάποιο τρόπο μεταφέρθηκαν σε πλανήτες ή σε μεγάλους δορυφόρους, όπου εξελίχθηκαν σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία.

Στο μεσοαστρικό χώρο και σε κομήτες, υπάρχουν οι συνθήκες αυθόρμητου σχηματισμού νουκλεοτιδικών βάσεων από τις ενώσεις που προαναφέρθηκαν, με την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας ή κάποιων μορφών ενέργειας, ή ακόμη με την εναλλαγή υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας, καθώς οι κομήτες που περιέχουν τις ενώσεις αυτές, πλησιάζουν και στη συνέχεια απομακρύνονται από τον Ήλιο, ή κάποιον αστέρα.

Γνωρίζουμε όμως ότι η κοσμική ακτινοβολία σκοτώνει τα έμβια όντα, αυτά τουλάχιστον που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Από τις νουκλεοτιδικές βάσεις θα προκύψει RNA ή DNA όταν αυτές μεταφερθούν σε περιβάλλον προστατευμένο από την κοσμική ακτινοβολία, όπως πχ κάτω από το νερό.

Δηλαδή θεωρώ ότι 5 μόνον χημικά στοιχεία έχουν μια αυθόρμητη τάση να σχηματίζουν RNA και DNA. Από το DNA προκύπτει ζωή.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ

Μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της χημείας και στην εφαρμογή της πληροφορικής στη χημεία.

Συγγραφέας έντεκα (11) συγγραμμάτων χημείας, ενός εγχειριδίου και ενός multimedia που αφορούν την αστρονομία. Τα συγγράμματά του απευθύνονται σε καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε φοιτητές και σε μαθητές Λυκείων. Τρία από τα συγγράμματα βρίσκονται σε βιβλιοθήκες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και ένα αναφέρεται στη βιβλιογραφία τεσσάρων σχολικών συγγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων.

Δεκατρία (13) άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και πολλά άλλα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Τριάντα τέσσερεις (34) εισηγήσεις του είναι δημοσιευμένες σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων.

Εμπειρία ως μέλος επιστημονικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, ως μέλος επιστημονικής επιτροπής δύο επιστημονικών περιοδικών και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού.

Δημιουργός και in vivo παρουσιαστής πρωτότυπων πλανηταριακών προγραμμάτων στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Δύο κρατικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου. Τιμητικό δίπλωμα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος.

Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και παλαιότερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εργασιακή προϋπηρεσία: Χημικός βιομηχανίας, Καθηγητής Ιδιωτικής και Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο