Μετά την συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τελειώνει μια μακρά - άτυπη - προεκλογική περίοδος που, στην ουσία, ξεκίνησε από τις... 26 Ιανουαρίου! Όπως είναι γνωστό, αν οι εκλογές γίνουν εντός 18 μηνών από τις προηγούμενες, σταυρός προτίμησης δεν μπαίνει και η λίστα καθορίζεται από το κόμμα.
Έτσι έγινε και στις χθεσινές εκλογές. Σε άλλους συνδυασμούς κρατήθηκαν τα ίδια πρόσωπα (με τη σειρά που ψηφίστηκαν), αλλού υπήρξαν αλλαγές.
Όπως και να έχει, όποτε και αν γίνουν ξανά εκλογές (εντός ή εκτός 18μηνου), κάποιοι υποψήφιοι χάνουν (ή πρέπει να χάσουν) το... τρένο της υποψηφιότητας, αν τα κόμματά τους θέλουν να έχουν ισχυρές ή σοβαρές υποψηφιότητες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, με τρεις εν ενεργεία βουλευτές, τα πράγματα για ανανεώσεις είναι πιο περιορισμένα. Από τους 6 υποψηφίους και 1 να αλλάξει, θεωρείται καλό ποσοστό.
Η ΝΔ, η οποία κράτησε ακριβώς τους ίδιους υποψηφίους, είναι αναγκαίο να αλλάξει πρόσωπα (με πρώτο τoν πρόεδρο του κόμματος, που επιτέλους πρέπει να εκλέξει η λαϊκή βάση της). Θεωρούμε ένα καλό ποσοστό ανανέωσης το 3 στα 6.
Στο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που δεν έχει κανέναν βουλευτή. αλλά είχε και ανακατατάξεις στο ψηφοδέλτιο, επίσης το 4 στα 6 είναι καλό ποσοστό, αλλά δεν θα λέγαμε όχι και στο 3 στα 6. Με νέα πρόσωπα, όμως, και φρέσκες ιδέες.
Το ίδιο ποσοστό, 3 στα 6 ή 4 στα 6 πρέπει να υπάρξει και σε άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Και για τα πιο... γενναία, ακόμη και 5 στα 6.
Σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών, η... αφαίρεση (σε όλα τα κόμματα) πρέπει ξεκινά πάντα από αυτούς που απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, δηλαδή από τους τελευταίους και προς τα πάνω (αυτό αφορά όσους μετείχαν στην εκλογική μάχη με σταυρό, δηλ. τον Ιανουάριο).
Σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών, η... αφαίρεση (σε όλα τα κόμματα) πρέπει ξεκινά πάντα από αυτούς που απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, δηλαδή από τους τελευταίους και προς τα πάνω (αυτό αφορά όσους μετείχαν στην εκλογική μάχη με σταυρό, δηλ. τον Ιανουάριο).
Βασικός γνώμονας των αλλαγών πρέπει να είναι η ηλικία, η κατάρτιση και η εργασιακή εμπειρία των υποψηφίων. Επίσης, η προσωπικότητα και η έξωθεν καλή μαρτυρία, πρέπει να θεωρούνται προαπαιτούμενα. Τέλος, τα πόσα χρόνια είναι στο... κουρμπέτι ο κάθε υποψήφιος (όσο πιο πολλά χρόνια, τόσο μειώνονται τα... μόρια).
Ο... μαθηματικός τύπος ανανέωσης (ή μη ανανέωσης) πρέπει να είναι ν+2, όπου ν οι εν ενεργεία βουλευτές και +2 οι παλαιοί υποψήφιοι.
Πχ: ΣΥΡΙΖΑ: (ν=3) + 2 = 5 παραμένοντες ή ΝΔ: (ν=1) + 2 = 3 παραμένοντες ή ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: (ν = 0) + 2 = 2 παραμένοντες.
Και, για να μην το πάρουν πολύ βαριά και προσωπικά κάποιοι, πρέπει όλοι να καταλάβουν πως δεν μπορείς να παίζεις με την εμπιστοσύνη του κόσμου. Όταν σε κατατάσσει ο κόσμος τελευταίο, δεν μπορείς να θεωρείς εαυτόν πρώτο και όταν σε βάζει πρώτο, δεν μπορεί να συμπεριφέρεσαι σαν... τελευταίος.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)