Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας μέσα από τα μάτια των κατά τόπους αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Για το λόγο αυτό, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής (12/6) σύσκεψη εργασίας με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.
Με τον τρόπο αυτό ενημερώνεται το υπουργείο σε υπηρεσιακή βάση, για το ποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν άμεσα, ποια πρέπει να μπουν σε κάποιον προγραμματισμό προς επίλυση, και ποια έργα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, όπως έργα που έχουν να κάνουν με τους αγροτικούς δρόμους, τις λιμνοδεξαμενές, τα φράγματα, την ύδρευση και την άρδευση.
ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σγουρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων πως, σε μία διαπραγμάτευση όλα είναι ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή. Πιστεύω ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου, στη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας, του τετραμήνου που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υπάρξει μια λύση. Απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις, σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κάπου πρέπει να κάνουν πίσω οι θεσμοί, κάπου να κάνει πίσω η Κυβέρνηση. Η λύση ωστόσο αυτή, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέσα και το θέμα του χρέους, αλλιώς θα πρόκειται για πρόσκαιρη λύση, και δε θα περιέχει νέο Μνημόνιο. Με τον τρόπο αυτό, εκτίμησε ο Υπουργός, η Ελλάδα θα μπορέσει να είναι η χώρα που την υπολογίζουν οι εταίροι της.
ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Όσον αφορά στο εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα, το οποίο πέρσι το καλοκαίρι έπληξε μεταξύ άλλων και τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε πως:
"Περιμένουμε να γίνει κάτι και από τις δύο χώρες, προκειμένου να δοθεί εκ νέου πνοή στα τοπικά προϊόντα που εξάγονται. Κάποτε η Ημαθία μεσουρανούσε και τώρα είναι στο κατώφλι του Άδη", ενώ πρόσθεσε "Πιστεύω πως μετά τη σύσκεψη, το Υπουργείο θα σκύψει στο πρόβλημα της Ημαθίας και της Πέλλας, δυο νομών που χτυπιούνται από το χαλάζι και την ακαρπία".
Σχολιάζοντας το ζήτημα του Ρωσικού Εμπάργκο, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη διαεπαγγελματική οργάνωση με τη συμμετοχή πολλών φορέων, τόσο των ροδακίνων, όσο και άλλων προϊόντων προς εξαγωγή, την ώρα που από πλευράς υπουργείου γίνεται προσπάθεια δημιουργίας πτήσεων Cargo, που θα ξεκινούν από Θεσσαλονίκη, Αθήνα αλλά και Ηράκλειο, όπου τα φορτία αυτά θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ο υφυπουργός τόνισε πως "Αυτό που συμφέρει είναι η Ελλάδα να παράγει. Το χρέος με δανεικά δεν εξοφλειται. Το χρέος εξοφλείται μόνο με παραγωγή".
Στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας μετείχαν εκπρόσωποι φορέων του πρωτογενούς τομέα, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ Βαγγέλης Μπαλτζής, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας Δημήτρης Τσιάνος, ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας Στέργιος Κύρτσος κ.α.
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Αγγέλης
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)