Την εκδήλωση ευλόγησε και προλόγισε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων, ενώ χαιρετισμό απηύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης κος Κωνταντίνος Καλαϊτζίδης και εκ μέρους του Δημάρχου Βεροίας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κος Γεώργιος Σοφιανίδης.
Προβλήθηκε οπτικο-ακουστικό υλικό με θέμα το περίδοξο ποντιακό Αντάρτικο και ιδιαίτερη αναφορά στην Σάντα, το «Σούλι» του Πόντου. Ακολούθησε εμπεριστατωμένη σχετική ομιλία του προέδρου του σωματείου «Παναγία Σουμελά» κου Γεωργίου Τανιμανίδη, με θέμα την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, την Γενοκτονία των ετών 1914-1922 και την αναγνώρισή της.
Ο Σύλλογος «Η Καλλιθέα» ετίμησε τον ομιλητή για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό με ομιλίες, συνεντεύξεις και δια της ενεργού συμμετοχής του σε παγκόσμια συνέδρια, καθώς και για την συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή του έργου του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο πρόεδρό του.
Στη συνέχεια, η χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Παράδοσης Πόντου – Θράκης – Μικράς Ασίας «Αλησμόνητες Πατρίδες», υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του χοράρχη κου Βασίλη Φωτιάδη, απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια που ανέσυραν στην μνήμη μας τον πόνο και τα δάκρυα που έχυσαν οι πρόγονοί μας στην ευλογημένη γη του Πόντου.
Μετά την χορωδία, έφηβοι και ενήλικες χορευτές του Συλλόγου απέδωσαν με τον δέοντα σεβασμό τον «Τραντέλλεναν» και τον ηρωϊκό, δυναμικό πυρρίχιο (σέρρα), αποδεικνύοντας πως η «Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλον».
Για τους συμμετέχοντες και τους παρευρεθέντες στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών, η εκδήλωση ήταν ένα αναβάπτισμα. Αποχώρησαν με την υπόσχεση να θυμούνται πάντοτε τις 353.000 ψυχές των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας και να «μη επιλάθωνται» ποτέ της πατρίας, ελληνικής γης του Πόντου.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)