Διήμερο σεμινάριο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια (15-16/5)

Διήμερο σεμινάριο με θέμα την ιστορία του ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Εκπαίδευση διοργανώνουν η ΚΕΠΑ, ο δήμος Βέροιας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαΐου στην Βέροια. 

Πρόκειται για ένα σεμινάριο που αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς με στόχο να αποκτήσουν εφόδια για να διδάξουν κατάλληλα στους μαθητές τους το ολοκαύτωμα. Για την Βέροια έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι 460 Εβραίοι Βεροιώτες πολίτες συνελήφθησαν και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.

Γι αυτό το θέμα, οι διοργανωτές παρέθεσαν συνέντευξη τύπου και παρουσίασαν τις λεπτομέρειες του συνεδρίου.

«Στην ουσία είναι ένα συνέδριο. Συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου και αξίζει κάποιος να το παρακολουθήσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα. Όχι για στιγματίσουμε λαούς αλλά γιατί η λήθη είναι κακό πράγμα. Στην Βέροια υπήρχε η κοινότητα των Εβραίων» είπε ο Γιώργος Σοφιανίδης, πρόεδρος της ΚΕΠΑ.

Ο Μανώλης Ξινάδας, υπεύθυνος του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ, ανέφερε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμετέχουν 14 εισηγητές οι οποίοι εξετάζεις τις πτυχές του ολοκαυτώματος και υπάρχουν ειδικές εισηγήσεις με την ιστορία των εβραίων της Βέροιας και πώς επλήγησαν από το ολοκαύτωμα. Στην Βέροια συνελήφθησαν 460 Εβραίοι, οδηγήθηκαν στα Κέντρα Συγκέντρωσης στην Γερμανία και δεν επέστρεψε κανείς τους. Έτσι για την Βέροια αποκτά κι ένα συμβολικά χαρακτήρα αυτή η εκδήλωση.

Η Αναστασία Μαυρίδου, προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημείωσε ότι το σεμινάριο γίνεται για εκπαιδευτικούς για να αποκτήσουν γνώσεις για το ολοκαύτωμα και να διδάξουν στα σχολεία τους. Οι μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται από εκπαιδευτικούς πολλές φορές προσκρούουν σε αντιδράσεις λόγω του έντονου αντισημιτισμού, γι αυτό οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρουν τα εργαλεία και να διδάξουν αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Τέτοια εργαλεία είναι οι μαρτυρίες αυτών που επέζησαν από το ολοκαύτωμα αλλά και ανθρώπων που είδαν ανθρώπους να συλλαμβάνονται και να κακοποιούνται δίπλα τους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ιστορία για να καταλάβουν τι σημαίνει γενοκτονία και να ωφεληθούν από αυτό.

Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι η διδασκαλία έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση διότι σε μικρή ηλικία τα παιδιά διαμορφώνουν συμπεριφορές που τους ακολουθούν μια ζωή. Η παρουσίαση του ολοκαυτώματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ φτωχή. Γι αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εκπαιδευτικούς μας. Μέσα στους στόχους του σεμιναρίου είναι η αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. Επίσης ένας ακόμη στόχος είναι σύνδεση του ολοκαυτώματος με τις γενοκτονίες που έχουν συμβεί. Μια τέτοια σύνδεση, αναδεικνύει ότι δεν πρέπει να ξεχνιούνται τέτοια γεγονότα αλλά και από μικρή ηλικία να καταδικάζονται τέτοια γεγονότα. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα είναι πολλά από αυτό το σεμινάριο.

Ο Χρήστος Σκούπρας, προϊστάμενος παιδαγωγικών θεμάτων, πρόσθεσε ότι αυτό το σεμινάριο έρχεται να συμπληρώσει τις ημέρες μνήμης του Μαΐου, αφού 460 συμπολίτες μας θανατώθηκαν στο Άουτσβιτς. Πώς διδάσκουμε στα παιδιά τέτοια γεγονότα; Μια άποψη είναι να παρουσιάσουμε το δίκαιο της μιας και της άλλης πλευράς και να διαμορφώσουν άποψη μόνα τους. Όταν μιλάμε γι αυτά τα τραυματικά γεγονότα, θέλουμε να δημιουργήσουμε στους μαθητές μας ηθική δίκαιης κρίσης της ιστορίας και να διαμορφώσουν την συνείδησή τους.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο