Την Πέμπτη 19 Μαρτίου η συγγραφέας Γιώτα Φώτου επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τους μαθητές της α΄ γυμνασίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων και συζήτησε με τους μαθητές του γυμνασίου για το αντιρατσιστικό βιβλίο της «Ο Αόρατος Πολ».
Η Γιώτα Φώτου γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα όπου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ξεκίνησε τη συγγραφή ιστοριών για παιδιά με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη, ώστε να γίνει ευκολότερη η διδασκαλία κάποιων θεμάτων. Τα βιβλία της, "Ο Αόρατος Πολ" και "Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα", τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας.
Οι μαθητές έχοντας διαβάσει τα βιβλία της «Ο Αόρατος Πολ» και «Κώδικας 99», με προτροπή της φιλολόγου, κ. Ιντζεβίδου , στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, της έκαναν ερωτήσεις και συζήτησαν μαζί της για τη διαφορετικότητα και τους τρόπους άμυνας των ατόμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απόρριψη των άλλων. Η κ. Φώτου με αμεσότητα και απλότητα αγκάλιασε κυριολεκτικά τους μαθητές και μίλησε μαζί τους αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές από την προσωπική της ζωή. Φανατική αντιρατσίστρια, φανερή υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αδύναμων και «των διαφορετικών», τάχτηκε κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της βίας, θέματα τα οποία θίγει στα βιβλία της.
Στη συνέχεια οι μαθητές της α΄ γυμνασίου παρουσίασαν εργασίες που είχαν ετοιμάσει για το ρατσισμό με αφορμή το βιβλίο, μοίρασαν σελιδοδείκτες με φράσεις του βιβλίου κατά των φυλετικών διακρίσεων και δραματοποίησαν αποσπάσματα του βιβλίου. Στο τέλος, μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με τη βοήθεια του καθηγητή μουσικής, κ. Βαλαβάνη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δικά τους μηνύματα για ένα σχολείο χωρίς ρατσισμό όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός, η φιλία, η ομαδικότητα.
Οι μαθητές, μετά το τέλος της συνάντησης, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τη ζωντανή επικοινωνία με τη συγγραφέα και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε.
Το σχολείο μας, μέσα από τέτοιες δράσεις, στοχεύει να καλλιεργήσει τη δια βίου σχέση μαθητή και λογοτεχνικού βιβλίου, να δημιουργήσει μια νέα προσέγγιση του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τρόπο βιωματικό και ζωντανό, έχοντας ο μαθητής δίπλα του τον λογοτέχνη. και να γίνουν οι συγγραφείς εμπνευστές και πρότυπα για τα παιδιά.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Φώτου που μας τίμησε με την παρουσία της και της ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει δίνοντας μηνύματα και αξίες για τη ζωή που τόσο χρειάζονται οι μαθητές σήμερα.
Μάθημα αλληλεγγύης στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, επισκέφτηκε τη γ΄ τάξη του Μουσικού Σχολείου η κ. Λιούλια Χρυσούλα, υπεύθυνη του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα της 6ης ενότητας «Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών» με πρωτοβουλία της φιλολόγου, Ιντζεβίδου Κυριακής.
Οι μαθητές αφού συζήτησαν στην τάξη για την κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό και ενημερώθηκαν για τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, που αποβλέπουν στην υπεράσπιση οικουμενικών αξιών, θέματα που αποτελούν τον θεματικό άξονα της ενότητας, ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν έναν τέτοιο οργανισμό. Η κ. Λιούλια τους ενημέρωσε για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη συνεισφορά του σε μέτωπα κατά της σκληρότητας και της εγκατάλειψης.
Όπως επισήμανε, στη Βέροια από το 1940 υπάρχει το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο οποίο έχουν εκπαιδευθεί 17 σειρές εθελοντών Νοσηλευτικής οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς και αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στις καρδιές μας. Επισκέπτονται συχνά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης και αφιερώνουν τον χρόνο τους για τον συνάνθρωπο (γηροκομείο, νοσοκομείο, Αμεα, συσσίτια ).Συγκεντρώνουν ρούχα, υποδήματα, φάρμακα κ.λ.π. τα οποία συσκευάζουν και στέλνουν στην Κεντρική Αποθήκη του Ε.Ε.Σ για να προωθηθούν σε χώρους υποδοχής προσφύγων, φυλακές, και σε απόρους ή ακόμη και στο γηροκομείο της πόλης όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Στον Τομέα της Γεροντολογίας και Νοσηλεία στο σπίτι αρκετά άτομα εξυπηρετούνται και γίνονται Νοσηλευτικές παρεμβάσεις όπως μέτρηση Αρτηριακής πίεσης, ενεσοθεραπεία, περιποίηση τραυμάτων.
Στη συνέχεια η κ. Λιούλια μετέφερε στους μαθητές τις δικές της προσωπικές εμπειρίες, μέσα από φωτογραφίες από αποστολές στη Σρι Λάνκα μετά το Τσουνάμι και στην Πρίστινα, ως νοσηλεύτρια και μοιράστηκε μαζί τους τα μοναδικά συναισθήματα που ένιωσε κατά τη διάρκεια της προσφοράς. Οι μαθητές συγκλονισμένοι παρακολουθούσαν και στο τέλος συνειδητοποίησαν ότι αν και οι θυσίες είναι μεγάλες το κέρδος όσων αποφασίζουν να αφιερώσουν τη ζωή τους σε δραστηριότητες αλληλεγγύης προς τους αδύνατους και στον αγώνα για την προάσπιση οικουμενικών αγαθών είναι μεγαλύτερο.
Η εμπειρία των μαθητών ήταν μοναδική, τα συναισθήματα έντονα και το ενδιαφέρον τους μεγάλο, καθώς αντιλήφθηκαν ότι το σύγχρονο κόσμο διαπερνά ένα πλέγμα σχέσεων αλληλεξάρτησης και ότι είναι ανάγκη να σταθούμε όλοι υπεύθυνα απέναντι στα ανθρώπινα προβλήματα. Επίσης συνειδητοποίησαν τη δύναμη που έχει η οργανωμένη δράση των πολιτών και την ανεκτίμητη αξία της εθελοντικής προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Ευχαριστούμε την κ. Λιούλια για το ξεχωριστό μάθημα που μας πρόσφερε και της ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο της.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)