ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ


* Της Ιωάννας Δουκίδου

Στις 25 Γενάρη έγιναν εκλογές. Ο λαός αποφάσισε και εξέλεξε πρώτο το κόμμα τον Σύριζα, δίνοντάς του τη λαϊκή εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, με τη σύμπραξη του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η συγκυβέρνηση αυτή εξοπλίστηκε με τη λαϊκή κυριαρχία, τη δύναμη να πράξει υπέρ  των συμφερόντων του  Ελληνικού Λαού, έχοντας να αντιμετωπίσει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται σάλος στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, η συγκυβέρνηση μάς εξέπληξε ευχάριστα. Ο Υπουργός Οικονομικών μας, Γιάνης Βαρουφάκης μας έδωσε ένα βροντερό ΟΧΙ σαν απάντηση στον Ολλανδό υπάλληλο της τρόικα Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντάς του πως “εμείς συνομιλούμε απευθείας μόνο με τα θεσμικά όργανα, Μέρκελ, Ντράγκι και Γιούνκερ και όχι με απλούς υπαλλήλους της Τρόικα, της οποίας το πρόγραμμα δεν αναγνωρίζεται από τον Ελληνικό λαό”. Έχει άδικο; ΌΧΙ. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αγενή συμπεριφορά. Η αρνητική απάντηση επιβάλλεται εκεί που πρέπει. Όταν έχεις δίκιο, όταν έχεις το δίκιο και το Νόμο με το μέρος σου, το προασπίζεις με επιχειρήματα. Και φυσικά εμμένεις στις θέσεις σου, μέσα σε κλίμα σφοδρών εκβιασμών.

Οι Ευρωπαίοι είχαν συνηθίσει σε συμπεριφορές θερμής υποδοχής των υπαλλήλων της τρόικα στη χώρα μας και θετικών απαντήσεων των προηγούμενων κυβερνώντων μας σε υπογραφή νέων μνημονίων. Όλη αυτή τη συμπεριφορά των τελευταίων ημερών, την έχουν εκλάβει ως “αγενή”.

 Σύμφωνα με γκάλοπ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, το 72 % των Ελλήνων επικροτεί τις κινήσεις της Κυβέρνησης και τις στηρίζει. Συνεπώς, οι 7 στους 10 Έλληνες είμαστε μονοκομματικοί-Συριζαίοι, όπως πολλοί ισχυρίζονται; ΟΧΙ φυσικά. Οι Έλληνες πλέον έχουν απογαλακτιστεί από το δικομματισμό που τους διακατείχε τις τελευταίες δεκαετίες. Όχι όλοι, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος. Εξακολουθούν παρ' όλα αυτά να είναι δύσπιστοι, είναι καχύποπτοι, αλλά ελπίζουν, και μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Από την άλλη, έχουμε τα άτομα που εκδηλώνουν αντίθεση στις ενέργειες της παρούσας Κυβέρνησης. Πρόκειται για αυτούς που φοβούνται για τις καταθέσεις τους, για την περιουσία τους, επηρεαζόμενοι από εκβιασμούς του Γιουρογκρουπ πως δε θα αναγνωρίζει τα ελληνικά ομόλογα, πως θα χρεωκοπήσουμε-το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός. Άνθρωποι που ξεχνούν τα θύματα της οικονομικής κρίσης, τις 6.000 αυτοκτονίες, τους συμπολίτες μας που έμειναν άστεγοι, που πεινούν, που έμειναν χωρίς θέρμανση, και όλα αυτά χάρη σε ένα πρόγραμμα που κατά κοινή παραδοχή έφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα και μας οδήγησε σε αδιέξοδο. Σε τέτοιους καιρούς, δεν πρέπει να κοιτάμε το ατομικό μας συμφέρον, αλλά το εθνικό συμφέρον. Οφείλουμε να έχουμε αλληλεγγύη,  να δρούμε όλοι για έναν και ένας για όλους.

Στις 11 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κυβέρνησης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος. Ο Ολλανδός Νταισελμπλουμ επίσπευσε τη συνάντηση του ΥπΟικ μας με το Γιουρογκρουπ, δίνοντάς μας ένα τελεσίγραφο, προφανώς θιγόμενος από την “αρνητική” συμπεριφορά μας. 

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 18.00 το απόγευμα, όλοι οι Ημαθιώτες και Ημαθιώτισσες καλείστε να δώσετε το παρών στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας σε μια συμβολική πορεία συμπαράστασης σε μια Κυβέρνηση, που αν μη τι άλλο, δείχνει πως σέβεται και τιμά την λαϊκή εντολή που της δόθηκε να “σκίσει” τα μνημόνια, να διαπραγματευτεί για την εύρεση της συμφερότερης λύσης προς όφελους του ελληνικού λαού, που έχει γονατίσει εδώ και 5 χρόνια από την οικονομική κρίση.

Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος υποκλίνονται στους Έλληνες πλέον. Το κεφάλι μας δεν πρέπει να είναι σκυμμένο, αλλά όρθιο. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει να είσαι Έλληνας.

Ελευθερία και αξιοπρεπής διαβίωση, δυο λέξεις που τείνουν να εκλείψουν. Τις έχουμε τόση ανάγκη. Γιατί, όπως σωστά λέει το σύνθημα των πανελλαδικών διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 11/2, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ.

* Η Ιωάννα Δουκίδου είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο