Το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου και το ΚΟΔΗΣΟ της δεκαετίας του 1980


Μόνο τη λέξη "κίνημα" κράτησε κράτησε από το "αυθεντικό" κόμμα του πατέρα του ο Γιώργος Παπανδρέου, δημιουργώντας το κόμμα "Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών" (τα αρχικά του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα της 3ης Γενάρη.

Ωστόσο, το όνομα "ΚΙΔΗΣΟ", αλλά και το λογότυπο, παραπέμπουν (κυρίως για τους παλαιότερους) στο Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ.), του  Γιάγκου Πεσμαζόγλου, που δραστηριοποιήθηκε για μία δεκαετία, από το 1979 έως το 1989, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία και στη συνέχεια διαμοιραζόμενο, καθώς η μόνη αυτόνομη επιτυχία ήταν η εκλογή ενός ευρωβουλευτή (του ίδιου του προέδρου), το 1981.

Η ιστορία του ΚΟΔΗΣΟ*

Το ΚΟΔΗΣΟ ιδρύθηκε στις αρχές του 1979 από στελέχη κυρίως προερχόμενα από τη διάσπαση της ΕΔΗΚ που είχε προηγηθεί το 1978, με πρώτο πρόεδρο τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου. Δεδομένου ότι κάποια από αυτά τα στελέχη είχαν ήδη εκλεγεί βουλευτές στις εκλογές του 1977, το νεοσυσταθέν κόμμα είχε αυτομάτως και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η αποχώρηση του Γιάγκου Πεσμαζόγλου (ο οποίος αργότερα συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία) καθώς και οι αποχωρήσεις κι άλλων στελεχών που είχαν προηγηθεί (ανάμεσά τους οι Βιργινία Τσουδερού και Σωτήρης Κούβελας, μετέπειτα υπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη), οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση να μην κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές του 1985, αλλά να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και να εξασφαλιστεί μία έδρα για τον πρόεδρο του κόμματος.

Το 1985 άλλαξε το σύμβολο του κόμματος, καθώς υιοθετήθηκε το σήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας (ως τότε το έμβλημα ήταν ένα χελιδόνι), ενώ το κόμμα οδηγήθηκε στη συνέχεια σε μια πιο αριστερή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το ΚΟΔΗΣΟ να είναι ένα από τα κόμματα που μαζί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Αριστερά, την ΕΔΑ και άλλους σχηματισμούς να δημιουργήσουν το 1989 τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Η ενσωμάτωσή του σ' αυτόν, σήμανε και την αναστολή της λειτουργίας του.

Το... μέλλον του ΚΙΔΗΣΟ

Με λίγα λόγια, η κατάληξη του ΚΟΔΗΣΟ ήταν, από Σοσιαλιστικό Κόμμα, κόντρα στο παντοδύναμο - τότε - ΠΑΣΟΚ, να σπάσει σε δυο κομμάτια, τα οποία πήγαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις: Προς τα δεξιά (ΝΔ) και προς τα Αριστερά (Συνασπισμός).

Λέτε η... ομοιότητα στο όνομα να έχει και ομοιότητες στην πορεία του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου; Ο χρόνος θα το δείξει!

Νίκος Βουδούρης

(* πληροφορίες για το ΚΟΔΗΣΟ από το el.wikipedia.org)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο