Καλεσμένος στο ραδιόφωνο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στη Νόνη Καραγιάννη, ήταν σήμερα, Τετάρτη (17/12), ο Γραμματέας της Κ.Ε. ΔΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μίλησε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για την ενδεχόμενη συνεργασία της ΔΗΜ.ΑΡ. με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεταξύ άλλων είπε:
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Σήμερα και οι δέκα βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας...».
Δημοσιογράφος: Η έμφαση είναι στο σήμερα;
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Θα σας πω και για τις επόμενες διαδικασίες. Απλώς, επειδή σήμερα έχουμε την διαδικασία, ξεκινάμε από αυτήν... Αυτό το οποίο έχουμε πει είναι ότι και στις τρεις διαδικασίες θα καταψηφίσουμε την κυβερνητική πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής με το σκεπτικό ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν δυνατότητες συναίνεσης, καθώς οι πολιτικές που ασκούνται διευρύνουν τα αδιέξοδα της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου φέρουν πολιτική ευθύνη για την απόφαση τους. Εμείς θεωρούμε ότι η ορθή απόφαση είναι η καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι πολιτική η ευθύνη και ο καθένας την αναλαμβάνει. Είναι πολιτικοί οι λόγοι και πρέπει να αποστασιοποιηθούμε γενικά από ένα κλίμα περί αποστατών, αργυρώνητων κ.λπ.. Αυτό είναι το σημαντικό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο...».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:
«Συζητάμε επίσημα με την αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Έχουμε κάνει ήδη δύο συναντήσεις, στις οποίες συζητάμε τα προγραμματικά στοιχεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει η απαραίτητη βάση για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας από εδώ και στο εξής».
Δημοσιογράφος: Ο τελικός στόχος των επαφών και των συζητήσεων, εν αναμονή των εκλογών τις οποίες ζητάτε και οι δύο -και η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, ποιος είναι;
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Δεν συζητάμε μόνο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και με τους Οικολόγους Πράσινους και με άλλες δυνάμεις...»
Δημοσιογράφος: Αντιλαμβανόμαστε όλοι την βαρύτητα που έχει να συζητάτε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους Οικολόγους Πράσινους βέβαια. Δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν...
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Απλώς επισημαίνω ότι είχαμε στείλει μια επιστολή από το καλοκαίρι σε πολλές δυνάμεις, όταν είχε ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Με άλλες δυνάμεις συνεχίζεται ο διάλογος σε εντονότερο ρυθμό και με άλλες για διάφορους λόγους συνεχίζεται με βραδύτερους ρυθμούς. Ο στόχος αυτών των επαφών είναι να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση στα κύρια προγραμματικά σημεία, τα οποία τίθενται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται και οποιαδήποτε συνεργασία -και μετεκλογική- δεν μπορεί να είναι στέρεη, αν δεν υπάρχει βασική συμφωνία σε ορισμένους άξονες, αν δεν συμφωνηθούν ορισμένα κεντρικά σημεία. Φαίνεται ότι μέχρι τώρα έχουμε συγκλίσεις σε κάποια στοιχεία. Σε άλλα χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία. Υπήρχε για παράδειγμα, συμφωνία στο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή για τον τόπο και στο ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα κοινωνικής πολιτικής. Άλλα όμως χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, καθώς έχουν διαφορετικές οπτικές».
Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι οι διαδικασίες αυτές ότι είναι πολύ κοντά στο να δούμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Δημοκρατική Αριστερά να διεκδικούν την ψήφο του εκλογικού σώματος στις επόμενες εκλογές από κοινά ψηφοδέλτια;
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προκήρυξη βουλευτικών εκλογών».
Δημοσιογράφος: Μπορεί να είμαστε πολύ κοντά όμως...
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Βεβαίως (πολύ κοντά στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών). Απλώς βάζω το στοιχείο αυτό για να τονίσω ότι η συζήτησή μας αυτή αφορά το πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης στα προγραμματικά πλαίσια»
Δημοσιογράφος: Για να φτάσουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να προηγηθούν κάλπες όμως. Υποθέτω ότι είναι από τα σενάρια που συζητάτε.
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Έχετε δίκιο (ότι πρέπει να προηγηθούν κάλπες). Γι' αυτό λέμε, λοιπόν, ότι στην περίπτωση αυτή που αναφέρετε, εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά έχουμε αποφασίσει στο πρόσφατο συνέδριο μας ότι από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση. Συνεπώς, όταν θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, βεβαίως και θα ενταθούν αυτές οι συζητήσεις και σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα της εκλογικής τακτικής θα καθοριστούν μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών».
Δημοσιογράφος: Υποθέτω ότι χρειάζεστε νέο συνέδριο, ώστε να δείτε ξανά το ζήτημα της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας...
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Στο καταστατικό μας υπάρχει το εξής στοιχείο. Το διαρκές συνέδριο ασχολείται με θέματα εκλογικής τακτικής, όχι αλλαγών των αποφάσεων του εκτάκτου συνεδρίου που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο,για παράδειγμα, αν προχωρήσουμε με τους Οικολόγους Πράσινους σε μια προεκλογική συμπαράταξη, αυτό θα τεθεί στην κρίση των συνέδρων στο διαρκές συνέδριο. Αυτό για μας είναι η δημοκρατική λογική, δηλαδή το να απευθυνόμαστε στη βάση του κόμματος για να συζητάμε όλα αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, αν χρειαστεί, θα γίνει συζήτηση με όλους τους συνέδρους που είχαν συμμετάσχει στο προηγούμενο συνέδριο».
Δημοσιογράφος: Προς το παρόν πάντως σας δεσμεύει το κομμάτι του συνεδρίου των αποφάσεων που αναφέρετε σε πολιτική και οργανωτική αυτονομία.
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Για την οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν θα αλλάξει η πολιτική και οργανωτική αυτονομία ακόμα και αν γίνει οποιοδήποτε διαρκές συνέδριο. Αυτό που θα συζητηθεί θα είναι μόνο το θέμα της εκλογικής τακτικής».
Δημοσιογράφος: Πώς δεν θα αλλάξει αν μπείτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Δεν θα αλλάξει το θέμα της πολιτικής και της εκλογικής αυτονομίας; Αποκλείεται να μην έχετε συζητήσει ότι ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει συμπαρατάξεις κομμάτων, αλλά ενιαία κόμματα ώστε το πρώτο κόμμα να μην χάσει τις 50 έδρες.
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχουν προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές, δεν έχει ανοίξει τέτοιου είδους συζήτηση. Στη διαδικασία που έχουμε μπροστά μας, πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να τεθούν την κατάλληλη ώρα και στον κατάλληλο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση και διαρκές συνέδριο να κάνει η Δημοκρατική Αριστερά, η πολιτική και οργανωτική της αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη».
1 Σχόλια
Ας του πει κάποιος ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο στον όρο "προοδευτικός", το αντίθετο μάλιστα. Νέος άνθρωπος και μιλάει την ξύλινη γλώσσα των κομμουνιστών προ του 1990. Κρίμα! Τι πιο οπισθοδρομικό απ' αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)