ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΠΟ 5 μ.μ. ΕΩΣ 10 μ.μ. – ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΑΠΟ 11 π.μ. ΕΩΣ 2 μ.μ. ΚΑΙ ΑΠΟ 5 μ.μ. ΕΩΣ 10 μ.μ.
Φωτογραφική έκθεση και προβολή DVD από τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα της Κύπρου η οποία έχει υποστεί καταστροφές και βανδαλισμούς από Τούρκους εισβολείς ή έχει γίνει αντικείμενο αγοραπωλησιών, συνεχίζει να παρουσιάζεται στην Κατερίνη και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Θεατρικού Εργαστηρίου Αυλαία (Σμύρνης 10 και Μητροπόλεως, απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης).
Πρόκειται για έκθεση που οργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ν.Πιερίας σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.
Η έκθεση, την οποία εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει περιοδεύσει σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Στην Κατερίνη λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι σήμερα είχε μεγάλη επιτυχία αφού την έχουν επισκεφθεί αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πιερίας καθώς και πολίτες της περιοχής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ: ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Πιερίας Ανδρέας Μιχαήλ επισημαίνει ότι «τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου έχουν καταστραφεί ενώ άλλα τμήματα έχουν αρπαχθεί και πουληθεί». Προσθέτει δε ότι «οι αρχαιοκάπηλοι έχουν θησαυρίσει απ’ αυτές τις αγοραπωλησίες».
Όπως τονίζει όμως, «η Κυπριακή Δημοκρατία και η Μονή Κύκκου έχουν βάλει σκοπό να μη χαθεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, γι αυτό, έχει οργανωθεί σε όλο τον πλανήτη ένα σχέδιο όπου συμμετέχουν ομάδες ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά για το πού πουλιούνται τέτοιου είδους κλεμμένες αρχαιότητες από αρχαιοκάπηλους αλλά και σε ποιους οίκους δημοπρασιών γίνονται διαδικασίες πώλησης κυπριακών αρχαιολογικών θησαυρών.
Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί ειδοποιούν τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και τη Μονή Κύκκου οπότε εκπονούνται σχέδια και προετοιμάζονται δράσεις συμμετοχής σ’ αυτού του είδους τις διαδικασίες, γίνονται προσπάθειες κατακύρωσης και εξασφάλισης των εκτιθέμενων αρχαιολογικών αντικειμένων, κατατίθενται τα χρηματικά ποσά που συμφωνούνται και τελικά η Κύπρος κατορθώνει και επανακτά τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν κλαπεί. Τα επανακτηθέντα αντικείμενα μόλις φθάσουν ξανά στην Κύπρο τοποθετούνται στο Θρησκευτικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεγαλονήσου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν διασωθεί αρκετά κομμάτια από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο της Μεγαλονήσου», αναφέρει ο κ. Μιχαήλ.
«Θα πρέπει να σημειωθεί», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Πιερίας, «αντίθετα με τη συμπεριφορά των Τούρκων που καταστρέφουν την ελληνική θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ή που πωλούν τμήματα αυτής της κληρονομιάς στο εξωτερικό, οι Ελληνοκύπριοι όχι μόνο σέβονται και διατηρούν τη μουσουλμανική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν προβεί και σε αναστηλώσεις αρκετών μουσουλμανικών πολιτιστικών μνημείων της Κυπριακής Επικράτειας.
Για παράδειγμα, εδώ στην έκθεση υπάρχει και φωτογραφία από το τζαμί του Μπαϊρακτάρη στη Λευκωσία επί του οποίου οι Ελληνοκυπριακές Αρχές είχαν εκπονήσει σχετικές μελέτες, τις είχαν χρηματοδοτήσει και τελικά πραγματοποίησαν σημαντικές εργασίες αναστήλωσης».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Στην Έκθεση παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση Ορθόδοξων ναών στην κατεχόμενη Κύπρο, οι οποίοι καταρρέουν μέρα με τη μέρα, ενώ δεκάδες εκκλησιές χρησιμοποιούνται σήμερα για τις ανάγκες των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής σαν στρατώνες και αποθηκευτικοί χώροι.
Όσες από τις εκκλησιές δεν μετατράπηκαν σε οθωμανικά τεμένη χρησιμοποιούνται σήμερα σαν ποδοσφαιρικές λέσχες, γραφεία σωματείων, θέατρα, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι έργων τέχνης, εργαστήρια ζωγραφικής, αποθήκες, καταστήματα, νεκροτομεία, αχυρώνες, ορνιθώνες, στάβλοι και βουστάσια. Η πλειοψηφία των κοιμητηρίων έχει σήμερα ισοπεδωθεί. Ποτέ στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Κύπρου η μισαλλοδοξία και η βαναυσότητα των κατακτητών της δεν έφτασε σε τέτοιο βαθμό οργανωμένης και εκούσιας καταστροφής.
Η Κύπρος σήμερα, ενταγμένη στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλει και αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη λεηλασία και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της η οποία αποτελεί όχι μόνο κοινή ευρωπαϊκή παρακαταθήκη αλλά παγκόσμια κληρονομιά.
«Η θρησκευτική ελευθερία, η τήρηση των αρχών του δικαίου, ο σεβασμός και η προστασία των ιστορικών καταλοίπων του παρελθόντος αποτελούν θεμελιώδεις συνισταμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες αμφότερες οι κοινότητες του νησιού, Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή, απαιτούν να τηρηθούν από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής», αναφέρεται σε αφίσα της έκθεσης.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 5.00 το απόγευμα έως και τις 10.00 το βράδυ ενώ τα Σαββατοκύριακα η έκθεση λειτουργεί από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι και από 5.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ στην αίθουσα του Θεατρικού Εργαστηρίου Αυλαία (Σμύρνης 10 και Μητροπόλεως, απέναντι από το 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η έκθεση θα έκλεινε στις 23/12/2014, τελικά λόγω μεγάλης επιτυχίας της ο Σύλλογος Κυπρίων Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας» αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία της και για κάποιο διάστημα εντός του νέου έτους 2015.
Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, γονείς ή εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2351 50 10 20 και 6932 66 88 00 (Ανδρέας Μιχαήλ) ή μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση androsmichel@gmail.com
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)