Σοκάρουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το BBC, καθώς απεικονίζουν πάνω από 65 παιδιά με αναπηρία να είναι φυλακισμένα μέσα σε ξύλινα κλουβιά, στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών της Ηλείας.
Οι υπάλληλοι του Κέντρου Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, τονίζουν από τη μεριά τους, ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τη καθημερινότητα των παιδιών αλλά τα χρήματα δεν είναι αρκετά.
Οι άθλιες συνθήκες, στις οποίες ζουν τα παιδιά, είδαν το φως της δημοσιότητας το 2008 όταν κάποιοι πτυχιούχοι Ευρωπαίοι γιατροί, πέρασαν αρκετούς μήνες στο Κέντρο ως εθελοντές και αντίκρισαν αυτήν την κατάσταση.
Μετά από αυτήν την τραυματική εμπειρία οι εθελοντές γιατροί, έστειλαν επιστολές - ενημερώσεις σε πολιτικούς, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε κάθε οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά με αναπηρίες.
Η απάντηση που πήραν από τους περισσότερους ήταν ευχαριστήρια σημειώματα, ενώ μόνο ο Συνηγόρου του Πολίτη, συνέταξε μία καταδικαστική έκθεση όπου γινόταν αναφορά και σε αρκετούς θανάτους λόγω ελλιπούς επίβλεψης.
Αξιοσημείωτο, είναι ότι το Κέντρο απαρτίζεται μόνο από έξι μέλη προσωπικού, τα οποία φροντίζουν, συνολικά, περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Σοκαρισμένη, δήλωσε η εθελόντρια ψυχολόγος, από την Πορτογαλία, Καταρίνα Νέβες, η οποία τόνισε ότι δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα θα αντιμετώπιζε έτσι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Από τη μεριά της η διοίκηση του ΚΕΠΕΠ, δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε το απαραίτητο προσωπικό και δηλώνει αδυναμία να προστατέψει τα παιδιά.
Η νέα διευθύντρια του Κέντρου, Τζίνα Τσουκαλά, που έχει να πληρωθεί ένα χρόνο τονίζει: "προφανώς, δεν πρέπει να έχουμε κλουβιά εδώ αλλά είναι αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε χωρίς αυτά, όταν έχουμε τόσο λίγο προσωπικό. Ορισμένα από τα παιδιά έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή μπλέκουν σε καβγάδες και έτσι με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ξύλινα χωρίσματα. Αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους." Ενώ συνεχίζει λέγοντας πως το πιο τραγικό είναι ότι τα 2/3 των παιδιών, αυτών, έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους.
Ο εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων με νοητική υστέρηση, MDAC, Στίβεν Άλεν, τονίζει πως ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί δημιουργεί ψυχολογικά και ενδεχομένως σωματικά προβλήματα, ενώ δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα. "Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δοκάρια από τα κλουβιά έπεσαν επάνω στους ασθενείς με αποτέλεσμα να τους σκοτώσουν", κατέληξε ο Στίβεν Άλεν.
Οι μόνες χώρες που χρησιμοποιούν τέτοια κλουβιά, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Τσεχία και η Ρουμανία.
* Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες είναι από το BBC
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)