Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την τρόικα για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με αιχμή την κατάργηση της 15ετίας για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, καθώς και των κοινωνικών πόρων για τα Ταμεία δικηγόρων και μηχανικών.
Mε ανοιχτή ακόμη την ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου η αξιολόγηση.
Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης και θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα πλέον εστιάζεται στο Ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα πιέζει ασφυκτικά, έτσι ώστε να καλυφθεί -όπως υποστηρίζουν οι δανειστές- ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού που οι ίδιοι λένε ότι υπάρχει για το 2015.
Παράλληλα τα πάνω κάτω έρχονται έτσι και αλλιώς στις συντάξεις.
Σύμφωνα με το νόμο 3863/10:
-Καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής.
-Εισάγεται η βασική σύνταξη που θα χορηγείται αναλογικά με τα έτη ασφάλισης.
-Θεσπίζεται η λεγόμενη αναλογική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές των ασφαλισμένων και με ειδικούς συντελεστές καθορισμού της σύνταξης για τα έτη αυτά.
Πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη με το νέο νόμο:
Με το νόμο 3863/10 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για σύνταξη από 1/1/2015 θα λάβουν σύνταξη που αποτελείται από τρια μέρη ως εξής:
1. Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως τις 31/12/2010
2. Τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά
3. Τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ η οποία θα είναι ανάλογη με τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.
Όλα αυτά, όμως, ενδέχεται να τροποποιηθούν με τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται συνολικά στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μεταξύ άλλων εξετάζεται παρέμβαση στα όρια συνταξιοδότησης με στόχο να περιοριστεί η έξοδος με πρόωρη σύνταξη.
Μια από τις προτάσεις που μελετώνται είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη κατά δύο έτη. Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει και αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αλλαγές θα αφορούν όσους θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Ποιοι θα επηρεαστούν:
Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, καθώς και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών πρέπει, για να θεμελιώσουν δικαίωμα να έχουν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει φέτος την ηλικία εξόδου ενώ έχουν το χρόνο ασφάλισης θα επερεαστούν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.
Ποιοι τη γλιτώνουν:
Στο Δημόσιο η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έρχεται με την 25ετία, που σημαίνει ότι όσοι συμπληρώνουν το χρόνο αυτό μέχρι και τις 31/12/2014 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και δεν θα επηρεαστούν -με τα ως τώρα ισχύοντα- από τις αλλαγές του 2015 στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και επίσης δεν θα επηρεαστούν από ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα χαμηλά όρια ηλικίας.
Τελεσίγραφο της Τρόικα:
Την ίδια ώρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα φαίνεται ότι έχει ήδη κλειδώσει η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης στα 20 χρόνια, από τα 15 που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο, παρότι η διαπραγμάτευση δεν έχει λήξει και η πλευρά των δανειστών ζητά πέραν αυτού και μείωση των συναξεων κατά 20%, εν τούτοις, η κατάργηση της 15ετίας φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας.
Πηγή: dikaiologitika.gr
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)