Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα του οστού που οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Επηρεάζει περίπου το 50% των γυναικών άνω των 45 ετών και το 90% αυτών που είναι άνω των 75 ετών.
Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά «γυναικεία» πάθηση, αλλά προσβάλλει σημαντικό ποσοστό των ανδρών (προσβάλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 12 άνδρες). Δεν αφορά μόνο στην τρίτη ηλικία, αλλά μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα όταν υπάρχουν ιδιαίτερες καταστάσεις όπως οι διαταραχές διατροφής, συστηματικά νοσήματα κ.α. Η ασθένεια δεν δίνει συμπτώματα, ενώ όταν πλέον εκδηλωθεί είναι αργά.
Η οστεοπόρωση, λοιπόν, είναι μία πάθηση που επιταχύνει τη φυσική απώλεια της οστικής μάζας -που συνοδεύει την ηλικία- μέχρι ο σκελετός γίνει τόσο πορώδης και εύθραυστος, ώστε τα οστά του να παθαίνουν κατάγματα με το παραμικρό ζόρισμα (π.χ. όταν σηκώσει κάποιος ένα βαρύ αντικείμενο) ή και αυτόματα κατάγματα χωρίς να προκληθούν από ένα σοβαρό τραύμα ή χτύπημα.
Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Απ΄ αυτούς, κάποιοι μπορούν να ελεγχθούν ενώ κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, δεν μπορούν.
Τροποποιήσιμοι παράγοντες
• Χαμηλό σωματικό βάρος
• Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
• Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
• Κάπνισμα
• Διαταραχές τροφής (νευρογενής ανορεξία, γυναικεία αθλητική τριάδα)
• Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου (λόγω λανθασμένων διατροφικών συνηθειών ή δυσανοχής στη λακτόζη)
Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες
• Θετικό κληρονομικό ιστορικό
• Ηλικία
• Φύλο (γυναίκες)
• Εμμηνόπαυση
• Προηγούμενο ιστορικό καταγμάτων
• Φαρμακευτική αγωγή (κορτικοστεροειδή)
Να τονίσουμε ότι η υγεία των οστών ξεκινά από την παιδική ηλικία. Η ποσότητα του ασβεστίου που χρειάζονται τα παιδιά ηλικίας 3-8 ετών είναι 800 mgr την ημέρα, ενώ για παιδιά ηλικίας 9-17 ετών ανέρχεται στα 1.300 mgr την ημέρα. Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 25% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών λαμβάνουν από τη διατροφή τους το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την ηλικία τους. Η βιταμίνη D παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών διότι συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου από τη διατροφή.
Απαιτήσεις του οργανισμού για Ασβέστιο μεταφρασμένες σε φλιτζάνια γάλα σε κάθε ηλικιακή ομάδα (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων):
-Παιδιά 1-3 ετών, χρειάζονται 2 φλιτζάνια γάλα (500 ml)
-Παιδιά 4-8 ετών, χρειάζονται 3 φλιτζάνια γάλα
-Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών, χρειάζονται 4 φλιτζάνια γάλα
-Ενήλικες 19-50 ετών, χρειάζονται 3 φλιτζάνια γάλα
-Ενήλικες πάνω απο 50 3τών ή γυναίκες στην εμμηνόπαυση, χρειάζονται 4 φλιτζάνια γάλΑ
-Στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, χρειάζονται 3 φλιτζάνια γάλα
-Στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό στην αφηβία, χρειάζονται 4 φλιτζάνια γάλα
Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι:
• Γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, παγωτό, τυριά (προτιμήστε αυτά που είναι χαμηλά σε λιπαρά)
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι κα
• Μικρά ψάρια με το κόκκαλο, π.χ. σαρδέλες
• Αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί
• Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο: γάλα, δημητριακά, ψωμί, χυμοί κα.
Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι:
• Γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, παγωτό, τυριά (προτιμήστε αυτά που είναι χαμηλά σε λιπαρά)
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι κα
• Μικρά ψάρια με το κόκκαλο, π.χ. σαρδέλες
• Αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί
• Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο: γάλα, δημητριακά, ψωμί, χυμοί κα.
Πηγή: iatrica.gr
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)