Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7/11)


Δ.Τ.: Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τον εορτασμό της εβδομάδας μητρικού θηλασμού, που από το 1996 γιορτάζεται στη χώρα μας κάθε χρόνο το φθινόπωρο, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7/11), ενώ στο εξωτερικό η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζεται το καλοκαίρι (1-7 Αυγούστου) κάθε έτους. Κοινός στόχος είναι η προώθηση του θηλασμού και η βελτίωση της υγείας των βρεφών. 

Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι «Μητρικός Θηλασμός: Νίκη για την Ζωή». Στόχος είναι να προστατευτεί και να προωθηθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους και  να συνεχιστεί για δύο και πλέον χρόνια, παράλληλα με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών. Είναι ένας στόχος που αξίζει και σώζει ζωές.

Αν κάθε παιδί είχε θηλάσει με αποκλειστικό θηλασμό από την πρώτη ώρα της γέννησης του μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα σώζονταν περίπου 800.000 ζωές  παιδιών κάθε χρόνο. 

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού τιμά την επέτειο της Διακήρυξης του Innocenti,  που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 1990 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF, προκειμένου να σχεδιάσει πολιτικές υγείας που θα βοηθήσουν στην προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Innocenti, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ουσιαστική και βασική ανάγκη για την ανάπτυξη μίας παγκόσμιας στρατηγικής για την νεογνική και παιδική διατροφή, στηριζόμενοι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάνοντας έκκληση για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών για τη βρεφική και παιδική σίτιση, την οποία και προωθούν παγκοσμίως, ώστε να μειωθεί ο βρεφικός υποσιτισμός και η φτώχεια.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν το 2000 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προκειμένου να θέσουν τους  αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας (Α.Σ.Χ.), με ορίζοντα επίτευξης το 2015. Ανάμεσα στους στόχους συμπεριλαμβάνεται η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και η υγεία των μητέρων. 

Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή, καθώς και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του και επιπλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική του ανάπτυξη, προστατεύοντάς το από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα για το παιδί ο μητρικός θηλασμός :
-Βοηθά στην υγεία των μητέρων προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
-Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διατροφής των βρεφών 
-Συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με την εξοικονόμηση χρημάτων
-Συμβάλλει στην αύξηση των εθνικών πόρων
-Μειώνει την βρεφική και παιδική θνησιμότητα 
-Ενισχύει τον δεσμό μητέρας παιδιού
-Είναι οικολογικός

Παραδοσιακά η υποστήριξη του θηλασμού παρέχεται από την οικογένεια. Ωστόσο, λόγω της αστικοποίησης των σύγχρονων κοινωνιών, είναι απαραίτητη η συνδρομή των εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας στην προώθησή του και την εκπαίδευση των μητέρων. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η συμβολή των φιλικών προς βρέφος νοσοκομείων.

Διεθνώς, οι κύκλοι υποστήριξης του θηλασμού είναι πέντε: α) Οικογένεια και τα κοινωνικά δίκτυα, β) ο χώρος εργασίας και η απασχόληση, γ) νομοθεσία και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, δ) κυβέρνηση, νομολογία και ε) συστήματα υγείας. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του, έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. 

Το σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκοσμίως θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά. Αυτή την στιγμή, μόνο στο 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός.

Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού είναι το 10525 και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και το Σάββατο από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. 

Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (παιδιάτρους και μαίες) και παρέχει στις ενδιαφερόμενες ενημέρωση και συμβουλευτική σε θέματα θηλασμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο