Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του νέου επισκόπου Τοπλίτσκι κ. Αρσενίου να συμμετάσχει στην εις επίσκοπον χειροτονία του, πραγματοποίησε τριήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Πατριαρχείο της Σερβίας.
Την Παρασκευή 29 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την πόλη Βράνιε, όπου ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε. Ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε τον νεόδμητο Ναό προς τιμή του Αγίου Ιουστίνου και επισκέφθηκε την οικία του Αγίου, η οποία κτίσθηκε στον τόπο όπου υπήρχε το πατρικό σπίτι στο οποίο και γεννήθηκε ο άγιος Ιουστίνος.
Καθ’ οδό προς το Βελιγράδι και συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βρανίων κ. Παχώμιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής «Μεντιάνα» του Νις. Ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες ανασκαφής της αρχαίας «Μεντιάνα», που περιλαμβάνει το θερινό θέρετρο της οικογενείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, κτισμένο στα τέλη του 3ου αιώνα.
Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στον πύργο «Τσέλε Κούλα», από τον θεολόγο καθηγητή κ. Ντάρκο Κρστιτς. Ο πύργος βρίσκεται στην παλαιά οδό, που αποτελούσε και την είσοδο της πόλεως του Νις, ενώ υποχρεωτικά σταματούσαν μπροστά σε αυτόν για να ελεγχθούν όσοι έμπαιναν ή έβγαιναν από την πόλη. Κτίσθηκε από τους Τούρκους το 1809 μετά την μάχη του Τσέγκαρ και την ήττα των Σέρβων στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν την πόλη υπό την καθοδήγηση του ηρωικού αρχηγού τους Στεφάνου Σίντζελιτς. Ο Τούρκος διοικητής της πόλης Χουρσίντ πασάς θέλησε να εκδικηθεί για τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στη μάχη και διέταξε να κτίσουν τον πύργο. Πάνω στον τοίχο του πύργου ενσωμάτωσε τα κεφάλια 952 Σέρβων στρατιωτών, αφού προηγουμένως τα έγδαρε, ώστε να μείνουν γυμνά κρανία. Με το φρικαλέο αυτό θέαμα επιδίωξε να τρομάξει αλλά και να αποθαρρύνει τους Σέρβους από κάθε απελευθερωτικό αγώνα.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έφθασε στη Ιερά Μονή Ραβάνιτσα. Στη Ιερά Μονή, η οποία κτίσθηκε τον 14ο αιώνα, υποδέχθηκε και ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο ο επιχώριος Επίσκοπος Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος. Στον καθολικό Ναό της Μονής, που είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου, φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του αγίου μεγαλομάρτυρος βασιλέως Λαζάρου. Ο άγιος Λάζαρος, που υπήρξε κτήτορας της Ιεράς Μονής, αποκεφαλίσθηκε από τους Τούρκους μετά την μάχη του Κοσσυφοπεδίου του 1389, ενώ το σκήνωμα του διασώζεται άφθαρτο. Στον Ναό φυλάσσεται και ο τάφος του αγίου Ρωμύλου.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος έφθασε στο Βελιγράδι, όπου επισκέφθηκε το ιστορικό κάστρο της παλαιάς πόλεως Καλεμέγκνταν.
Την επομένη ημέρα, Σάββατο 30 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, που εν τω μεταξύ αφίχθη στο Βελιγράδι, επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Σερβίας συνοδευόμενοι από τον εκλεγμένο επίσκοπο Τοπλίτσκι κ. Αρσένιο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη ττόσο για την συμμετοχή και στήριξη του Πατριαρχείου Σερβίας στις εορταστικές εκδηλώσεις των «Παυλείων», όσο και για την προσωπική συμμετοχή και συνεισφορά σ’ αυτές του ιδίου του Πατριάρχου με την ιδιότητα του Επισκόπου Νις.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο του Πατριαρχείου και προσκύνησαν στον καθεδρικό Ναό του Πατριαρχείου. Κατόπιν έτυχαν θερμής υποδοχής στον πάνσεπτο Ναό του Αγίου Σάββα, ενώ προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον μεγαλοπρεπέστατο Ναό, ο οποίος και ενσαρκώνει την αγάπη του σερβικού λαού στον Άγιο Σάββα, πρώτο αρχιεπίσκοπο και προστάτη της Σερβίας.
Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε μαζί με άλλους αρχιερείς της Σερβικής Εκκλησίας και τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο, στην τελετή του Μεγάλου Μηνύματος του εψηφισμένου Επισκόπου Τοπλίτσκι κ. Αρσενίου στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό. Ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε την ακολουθία του εσπερινού και του όρθρου.
Την Κυριακή 31 Αυγούστου συμμετείχαν στη Θεία Ευχαριστία και στη Χειροτονία του Επισκόπου Τοπλίτσκι κ. Αρσενίου, ο οποίος είναι και ο βοηθός επίσκοπος του Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου. Την επόμενη ημέρα ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για την Αθήνα ενόψει της συγκλήσεως της ΔΙΣ στην οποία μετέχει κατά την τρέχουσα συνοδική περίοδο. Τον Σεβασμιώτατο στο ταξίδι του στο Πατριαρχείο Σερβίας συνόδευσαν ο πανοσ. αρχιμ. π. Παύλος Σταματάς, ο αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Πρόδρομος Γκιρτζαλιώτης και ο μοναχός π. Αντώνιος Σισμανίδης.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)