(άρθρο του καρδιολόγου Π. Τσαπαρόπουλου)
Εν τω μεταξύ το έγκλημα συνεχίζεται…
Μετά την διάλυση των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ο ΕΟΠΥΥ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας περιορίζει δραστικά τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν σχέση με την πρόληψη του καρκίνου, της καρδιαγγειακής νόσου, της οστεοπόρωσης κ.λ.π, με βάσει απάνθρωπες και αντιεπιστημονικές κατευθύνσεις οδηγιών που εισάγει αυθαίρετα από άλλα συστήματα υγείας όπως της ΗΠΑ και ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ.
Γνωρίζοντας ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας με 30000000 ανασφάλιστους και όλες οι παροχές καθορίζονται με την λογική του κέρδους, ενώ στην Μ.Βρετανία το σύστημα υγείας αμφισβητείται σαν ξεπερασμένο.
Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, είναι το αποτέλεσμα και της εύκολης πρόσβασης των Ελλήνων στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην υιοθέτηση της λογικής της πρόληψης.
Και αντί οι φωστήρες της Ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλουν σαν απαραίτητες και υποχρεωτικές τις προληπτικές εξετάσεις στο σύνολο του πληθυσμού, τις περικόπτουν δραστικά, ξεχνώντας την σπουδαία Ιπποκρατική αρχή, ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις, ακόμη και αν το δούμε και από οικονομικής πλευράς.
Η κυβέρνηση αυτή με ένα κυνικό και αδίστακτο τρόπο καθημερινά ‘δολοφονεί’ τον Ελληνα πολίτη, υιοθετώντας οδηγίες και μοντέλα ακόμη και στον χώρο της υγείας, που είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτα και με μεθοδολογία που δεν βασίζεται στην ελληνική πραγματικότητα ,στα ελληνικά δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία ,στην ποιότητα περίθαλψης και στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας .Δεν λαμβάνει υπ΄ οψιν του ούτε το ΚΕΣΥ[κεντρικό συμβούλιο υγείας] που υποστηρίζεται και λειτουργεί με την συμβολή των ελληνικών επιστημονικών εταιρειών στα πλαίσια της διεθνούς πρακτικής και βιβλιογραφίας.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ψήφισε την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας ,σαν μνημονιακή δέσμευση, η οποία θα διαχειρίζεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και λειτουργίας τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και ουσιαστικά θα καθορίζει το σύνολο των παροχών υγείας με συντελεστή κόστους-κέρδους, περιορίζοντας εν τέλει το δικαίωμα του πολίτη στην Δημόσια δωρεάν υγεία.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εισάγει κριτήρια αγοράς στην λειτουργία των νοσοκομείων κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο Δημόσια Υγεία. Τα Δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις με την ύπαρξη τους να εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη με βάσει την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας
Έτσι δημιουργείται το έδαφος ενός σκληρού ανταγωνισμού, μεταξύ των Δημόσιων νοσοκομείων στην λογική του περιορισμού των δαπανών-αύξηση του κέρδους και τα μη ανταγωνίσιμα νοσοκομεία θα κλείνουν σαν μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η υγεία είναι Δημόσιο αγαθό και σαν τέτοιο οφείλει να το αντιμετωπίζει ένα σύγχρονο Δημοκρατικό κράτος .Δεν είναι προϊόν συναλλαγής ούτε προϊόν προς πώληση.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται και θέλει να διαχειριστεί η συγκυβέρνηση το πρόβλημα της υγείας είναι η απόλυτη έκφραση του κυνισμού μιας κυβέρνησης που είναι αδίστακτη ακόμη και μπροστά σε αυτήν καθαυτήν την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών.
Kαι για την συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ρητό για το νυστέρι «όταν είναι στα χέρια του γιατρού μπορεί να σώζει ζωές, όταν το κρατάει δολοφόνος μπορεί να σκοτώσει».
Χωρίς αμφιβολία ο υπουργός και η κυβέρνηση του είναι επικίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία.
ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)