Της Ιωάννας Δουκίδου*
Τον τελευταίο καιρό, η ελληνική και η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι στραμμένες προς τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν προ των πυλών μιας μεγάλης ανακάλυψης, του πιθανού τάφου του στρατηλάτη μας Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οικογένειάς του.
Οι ανασκαφές έχουν αρκετές μέρες που προχωρούν, ενώ πριν από λίγες ώρες ο σύλλογος των εκτάκτων επιστημόνων- αρχαιολόγων εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, που έχει ως εξής: «η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να μετατρέψει το χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι. Τα δε χρήματα που έχουν δοθεί για την ανασκαφή δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς των επτά εργατών».
Η μετάβαση του πρωθυπουργού στον τάφο ήδη από τις πρώτες μέρες ανασκαφών περισσότερο δείχνει μια προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όλο εγχείρημα προκειμένου να αυτοπροβληθεί, καθώς και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά και άλλα προβλήματα του τόπου, στρέφοντάς την προς την ευχάριστη κατεύθυνση της ανακάλυψης ενός τεράστιου μνημείου, καίριας αξίας και ιστορικής σημασίας για τους Έλληνες.
Η ανακοίνωση των αρχαιολόγων συνεχίζει χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκείς στους αρχικούς πολιτικούς ρόλους τους, κυβέρνηση και ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που τώρα επιπλέον επιλέγουν να υποδυθούν τους αρχαιολόγους ή τους ιστορικούς, και να μιλήσουν στο όνομά τους...
Προφητεύοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν αποκαλύψει το εσωτερικό του τάφου, πρόβλεψη επιστημονικά επισφαλής λόγω των πολλαπλών αγνώστων παραγόντων που συνοδεύουν κάθε ανασκαφική διαδικασία, πόσο μάλλον μια ανασκαφή τέτοιου μεγέθους».
Η κυβέρνηση επιχειρεί μια πολιτική εκμετάλλευση αυτού του μνημείου, προκειμένου να αποκτήσει αίγλη, χωρίς να ενισχύει ουσιαστικά την όλη προσπάθεια, πρώτα οικονομικά και έπειτα σαν Υπουργείο Πολιτισμού καθεαυτό.
Μέσα σε όλα αυτά έχει να προστεθεί η τραγική διαπίστωση ότι ο τάφος έχει αποδεδειγμένα συληθεί από τυμβωρύχους, μιας και λείπουν κομμάτια από μάρμαρα, πέτρες, και υπάρχουν ενδείξεις βίαιης εισόδου, ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ότι έβρισκαν πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα, αγαλματίδια και τα πουλούσαν σε εμπόρους. Ως Ελληνίδα καταδικάζω κάθε παρόμοια ενέργεια σύλησης από τυμβωρύχους. Η ιστορία μας δεν ξεπουλιέται, κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν έχει θέση διακοσμητικού στοιχείου που κοσμεί ιδιωτικές οικίες ή αντικειμένου εμπορικής συναλλαγής. Είναι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και θα έπρεπε να παραδίδεται άμεσα σε μουσείο ή στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, και όχι για προσπορισμό προσωπικού οικονομικού οφέλους.
Το όλο γεγονός έχει ήδη προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πρωτίστως είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση, η συνέχιση των ανασκαφών και η μετέπειτα υποστύλωση και συντήρηση των ευρημάτων. Αργότερα η αξιοποίηση τουριστικά, πολιτιστικά και φυσικά οικονομικά για τη Χώρα μας.
Η σύνδεση του τάφου με το Μεγαλέξανδρο θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και θα οδηγήσει στον κατακρημνισμό των σχεδίων των Σκοπιανών που θέλουν να κλέψουν την ονομασία «Μακεδόνας-Έλλην» και την Ιστορία μας.
Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες μας, να πρόκειται για τάφο «Ανδρός επιφανούς» είτε για το Μεγαλέξανδρο, είτε για το Νέαρχο, είτε για τη γυναίκα του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιο τους, ή την αδερφή του Κλεοπάτρα.. Μια τέτοια ανακάλυψη θα αποτελέσει μία ακόμα τόνωση του εθνικού μας φρονήματος, μια διατράνωση της ιστορικότητας και Ελληνικότητας της περιοχής.
* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)