Οι προτάσεις της "Κοινοπραξίας" για την αντιμετώπιση του εμπάργκο



Οι προτάσεις της "Κοινοπραξίας" για την αντιμετώπιση του εμπάργκο...

Οι προτάσεις της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του Ρωσικού εμπάργκο στα Ελληνικά προϊοντα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ευρεία σύσκεψη που διοργαγώθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, το απόγευμα της Δευτέρας (11/8).

Αναλυτικά, το κείμενο που εκδόθηκε με τις προτάσεις και τη θέση της Κοινοπραξίας επί του θέματος είναι το εξής:

Η επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές κυρίως στον τομέα του ροδακίνου τον οποίο έπληξε στην μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου. 

Έναν τομέα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια άτι είχε κύριο προσανατολισμό την Ρωσική αγορά, στην οποία έχουμε επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προσαρμόζοντας d αυτήν εδώ και χρόνια τον παραγωγικό και εμπορικό μας μηχανισμό. 

Έναν μηχανισμό που υπηρετεί με επιτυχία την στρατηγική της χώρας μας για εξαγωγές και εξωστρέφεια, και που φέρνει συνάλλαγμα για να συντηρήσει χιλιάδες αγροτικές και εργατικές οικογένειες. 
Έναν μηχανισμό που οφείλουμε να προστατεύσουμε αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλους πεινασμένους και ανέργους κι άλλη δυστυχία στην ήδη υπάρχουσα. 

Με όλη την υπευθυνότητα που διακρίνει εμάς που απομείναμε ζωντανοί, μέρος των ελάχιστων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό και δηλώνουμε ότι: 

1. Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες. 

2. Τα προϊόντα που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε άλλες αγορές, απαιτούμε να ΑΠΟΓΡΑΟΟΥΝ και να τεθούν στην διάθεση του Κράτους. Όσα από αυτά κριθούν κατάλληλα για κατανάλωση να δοθούν δωρεάν στα ιδρύματα που επιθυμούν να τα παραλάβουν. Όσα κριθούν ακατάλληλα, να οδηγηθούν σε βιολογική αποσύνθεση σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους απόσυρσης. 

3. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η εφαρμογή των ίδιων διαδικασιών αποζημιώσεων που ακολουθήθηκαν πριν τρία χρόνια με το βακτήριο e-coli. Από τα μέτρα αυτά να μπορούν να επωφεληθούν Συνεταιριστικές οργανώσεις, Ιδιωτικές επιχειρήσεις και μεμονωμένοι παραγωγοί.

4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω του εμπάργκο αφ ενός με την επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των κεφαλαίων κίνησης και αφ ετέρου με την χορήγηση προγραμμάτων διατήρησης των θέσεων εργασίας. 

5. Να σχεδιαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αναπροσανατολισμός σε καινούργιες αγορές και η στήριξη μέσα από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 της Ε.Ε. με πρόσθετα κονδύλια, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που επλήγη ποσοστιαία περισσότερο. 

6. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθούν και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα όπως το ακτινίδιο και

7. Να συζητηθεί με το τραπεζικό σύστημα ο τρόπος χρηματοδότησης των αγροτών για τις καλλιεργητικές φροντίδες της παραγωγής της νέας χρονιάς διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη των αγρών. "

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο