Διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα μεσάνυχτα λόγω της «μετωπικής» στη ΔΕΗ



Διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα μεσάνυχτα λόγω της «μετωπικής» στη ΔΕΗ...

Τον κίνδυνο για διακοπές ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν από απόψε τα μεσάνυχτα πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αρχίζουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και προειδοποιούν ότι οι ποσότητες ρεύματος θα μειωθούν σημαντικά, οπότε οι διακοπές σε όλη τη χώρα είναι αναμενόμενες.

Ξεσηκωμός επικρατεί στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» και την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Έπειτα από τα συλλαλητήρια των προηγούμενων ημερών (οι εργαζόμενοι τον χαρακτηρίζουν «μαραθώνιο κινητοποιήσεων») σε μια σειρά από περιοχές (Πτολεμαΐδα, Κομοτηνή, Έδεσσα, Άρτα κτλ.), πλέον έφτασε η ώρα της σκληρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

«Τα μεσάνυχτα αρχίζει η απεργία. Για την ακρίβεια οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Η κινητοποίηση θα είναι δυναμική, καθώς θα έχουμε καθολική συμμετοχή του προσωπικού της ΔΕΗ, ενώ μαζί μας είναι όλες οι τοπικές κοινωνίες και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία μας το έχουν εκφράσει με απόλυτο τρόπο, δεδομένου ότι μας συμπαρίστανται σε όλες τις κινητοποιήσεις μας μέχρι σήμερα. Εμείς με συμπαραστάτη τη Μητρόπολη Πρεσπών, Εορδαίας και Φλωρίνης, όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων και όλη την κοινωνία θα είμαστε από τις 8 το βράδυ στους δρόμους, στο μεγάλο συλλαλητήριο του Αμυνταίου και από τα μεσάνυχτα θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στις πύλες των εργοστασίων και των ορυχείων», δήλωσε στη Voria ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» και ταμίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.

Οι συνδικαλιστές δεν αποκαλύπτουν το πλήρες πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, αλλά ως ενδεικτικό λένε ότι πολύ γρήγορα περιμένουν παρέμβαση του εισαγγελέα και των ΜΑΤ…

Μάλιστα, ήδη έχουν συλλεγεί χιλιάδες υπογραφές, προκειμένου να κάνουν παρέμβαση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσπάθεια δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».

«Δεν είναι υπόθεση μιας συντεχνίας. Είναι υπόθεση της κοινωνίας και γι’ αυτό έχουν ξεσηκωθεί όλοι. Οι κινητοποιήσεις μας και τα μηνύματα που έστειλε ήδη ο κόσμος τις προηγούμενες μέρες είναι η απάντηση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει αυτά τα πράγματα. Η κοινωνία τους απέδειξε ότι είναι μαζί μας», είπε ο κ. Αδαμίδης.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων μάλιστα δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάθε πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δε δέχονται τετελεσμένα. «Το βέβαιο είναι ότι θα λείψει ενέργεια από το σύστημα από τα μεσάνυχτα και μετά. Η κυβέρνηση θα κληθεί να το διαχειριστεί», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.

«Η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει, αποφασίζει και πράττει και αποφασίζει λάθος εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Νομοθετεί εναντίον του κοινωνικού συνόλου, γι’ αυτό όταν δεν υπάρχει διάλογος υπάρχει και αντίδραση και θα είναι εξαιρετικά δυναμική», διαμηνύουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Προειδοποιούν ότι «η σύγκρουση θα είναι μετωπική και ακαριαία», ενώ υπολογίζουν ότι οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας. «Τα αποτελέσματα της κινητοποίησης δε θα επηρεάσουν πολύ τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά την ίδια την κυβέρνηση. Πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης γρήγορα θα καταλάβουν ότι είμαστε μπροστά σε μια… άλλη μέρα. Προβλήματα σε νοσοκομεία και κοινωνικές δομές, ακόμη και σε βιομηχανίες και ξενοδοχεία δε θα υπάρξουν διότι δε θα πάει μακριά αυτή η ιστορία κι ας υπάρχουν 22 μέρες περιθώριο συζήτησης του νομοσχεδίου. Υπάρχουν τα συστήματα αυτονομίας… Μετά τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης η κυβέρνηση δε θα έχει πολλές επιλογές. Έχουμε συνυπολογίσει ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης», τόνισαν στη Voria.gr οι εργαζόμενοι.


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει το σπάσιμο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», αξίας περί το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της διοίκησης της εταιρείας.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, είναι έτοιμος να παρουσιάσει το νομοσχέδιο. Η οικονομική συγκυρία θεωρείται πολύ καλή μια και, σύμφωνα με πηγές, η χορήγηση από τη ΔΕΗ των εκπτώσεων έως και 35% στα τιμολόγια ρεύματος της βιομηχανίας ηρεμούν το διαταραγμένο κλίμα στην αγορά και την κόντρα που είχε ξεσπάσει στους βιομήχανους και τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η «μικρή ΔΕΗ» θα είναι μία επιχείρηση στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας. Δηλαδή θα διαθέτει ένα «καλάθι» παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 2.400 με 2.500 Μεγαβάτ. Τα 1.400 Μεγαβάτ θα προέρχονται από μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη.

Oι μονάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», οι μονάδες που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα είναι οι «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», και οι «Μελίτη Ι και ΙΙ (άδεια)» καθώς και τα ορυχεία των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Στη μικρή ΔΕΗ θα παραχωρηθούν οι μονάδες φυσικού αερίου της Κομοτηνής και ίσως και η καινούργια του Αλιβερίου. Η συνολική ισχύς είναι 500 Μεγαβάτ. Αλλα τόσα είναι και τα «Μεγαβάτ» των υδροηλεκτρικών σταθμών. Υποψηφιότητα έχουν ο «Θησαυρός», η «Πλατανόβρυση», ο «Εδεσσαίος», η «Αγρα» και η «Σφηκιά». Στο «καλάθι» προστίθενται και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ικανό να λειτουργεί αυτές τις μονάδες αλλά και αναλογικό ποσοστό στην εμπορία (πελατολόγιο).

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με τη δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να γίνεται μέσα στο καλοκαίρι του 2014. Μετά την πώληση της «μικρής» έρχεται και η σειρά της μεγάλης ΔΕΗ, στην οποία προβλέπεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο 17% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο.

Νωρίτερα, για την ακρίβεια, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 66% του ΑΔΜΗΕ. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ απελευθερώνει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μία πρόγευση θα δοθεί το φθινόπωρο του 2014 με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, πράγμα που θα δώσει πρόσβαση στους ιδιώτες και θα ανοίξει την αγορά.

Στο μεταξύ, θετικά σχολιάζουν κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας την απόφαση του Δημοσίου να αποφασίσει για λογαριασμό της ΔΕΗ τη χορήγηση εκπτώσεων της τάξης του 20% στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση και παράγουν πάνω από 1.000 Γιγαβατώρες ετησίως (Αλουμίνιο της Ελλάδας και Λάρκο) αλλά και 25% για τις χαλυβουργίες και άλλες επιχειρήσεις που καταναλώνουν ρεύμα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης.

Πηγή: voria.gr - ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο