Ολοκληρώθηκαν οι "Ημέρες Μνήμης" για το Ολοκαύτωμα Εβραίων της Βέροιας



Ολοκληρώθηκαν οι "Ημέρες Μνήμης" για το Ολοκαύτωμα Εβραίων της Βέροιας...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Βέροιας (1943-2014)», οι οποίες ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου και οι οποίες διοργανώθηκαν από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, με την συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την υποστήριξη του European Jewish Fund και του ιστολογίου oltre il muro.

Ιδιαίτερα ενεργής και συγκινητική ήταν η παρουσία των μαθητών της Στ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας καθώς και του 5ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης. Οι μαθητές με τις πρωτοβουλίες τους και τη  προθυμία τους άφησαν στον χώρο της Συναγωγής το ανάγλυφο αποτύπωμα τους αποκήρυξης της ρητορικής του μίσους και του ρατσισμού.

Για τους 460 νεκρούς της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας άναψαν 460 κεριά μνήμης, ενώ 25 γράμματα παιδιών «σκαρφάλωσαν στα δοκάρια της μνήμης».

Στις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου από την Βέροια κι άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς επίσης από το Ισραήλ, παρέστησαν εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων και φορέων του ελληνικού εβραϊσμού καθώς και η Δήμαρχος Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου.

«Την 1η Μαϊου 1943, 460 Εβραίοι της Βέροιας μεταφέρθηκαν από τους Ναζί στη Θεσσαλονίκη και στις 8 Μαϊου με την 15η αποστολή στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Όλοι τους εξοντώθηκαν».
«Αν υπήρχε κάτι, το οποίο έκανε δυνατό το Ολοκαύτωμα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει έκτοτε εξαλειφθεί», Zygmunt Bauman

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο