Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στη Βουλγαρία



Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στη Βουλγαρία...

Από τους συμμετέχοντες σε αποστολή του 3ου ΓΕΛ Βέροιας εστάλη το παρακάτω κείμενο: Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν οι 5 μαθητές και οι 3 καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας έπειτα από την επίσκεψή τους στην πόλη Πίρντοπ της γειτονικής μας χώρας της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο: «Imagine there's no countries...We all live in a yellow submarine...Why don't we paint it blue? With respect for our pasts and enjoying the present - let's sail for Europe of the future».

Το ταξίδι στην Βουλγαρία ήταν το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του προγράμματος που διήρκεσε δυο χρόνια. Προηγήθηκαν τα ταξίδια στο Ριντολτόβι της Πολωνίας, στο Ζόγκουλντακ της Τουρκίας και στην Νικότερα της Ιταλίας. Δυο χρόνια που προσέφεραν πολύτιμες γνώσεις σε μαθητές και καθηγητές και ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Το ταξίδι στην Βουλγαρία ξεκίνησε την Πέμπτη 24 Απριλίου και διήρκεσε έξι ημέρες κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τις εργασίες του προγράμματος που σ' αυτή την επίσκεψη είχε ως θέμα τον παραδοσιακό χορό αλλά και να απολαύσουμε την φιλοξενία των Βουλγάρων εταίρων που έκαναν το παν για να μας προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή και να μας παρουσιάσουν όσο πιο πολλά αξιοθέατα μπορούσαν στον σύντομο χρόνο που διαθέταμε.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με την τελετή καλωσορίσματος και την περιήγηση στο σχολείο της πόλης και το καλωσόρισμα συνεχίστηκε στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο της πόλης. Ακολούθησε επίσκεψη στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού κι έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα παρακολουθήσαμε μια σχολική παράσταση στο κέντρο πολιτισμού της πόλης κατά την οποία οι μαθητές του Λυκείου αναπαράστησαν τοπικά έθιμα ,χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα τραγούδια προσφέροντας απολαυστικές στιγμές στους θεατές που τους χειροκρότησαν θερμά.

Τις επόμενες δυο μέρες επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της χώρας την Σόφια, όπου ξεναγηθήκαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης όπου εκτίθενται πλήθος αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά ευρήματα που αποδεικνύουν την κοινή μας ιστορία. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης με το πανεπιστήμιο, τον επιβλητικό ναό του Λέφσκι με τον χρυσό τρούλο, το προεδρικό μέγαρο και πολλές ιστορικές εκκλησίες. Η επόμενη εκδρομή μας ήταν στην πόλη Πλόβντιβ ή αλλιώς Φιλιππούπολη όπως είναι γνωστή. Μια πανέμορφη πόλη με πολλές εκπλήξεις και πολλά αξιοθέατα κυρίως στην παλιά πόλη όπου μπορεί κανείς περιδιαβαίνοντας τα πετρόκτιστα καλντερίμια να θαυμάσει ένα άριστα διατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά, το ρωμαϊκό τείχος, βυζαντινές εκκλησίες. Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης με τα εμπορικά καταστήματα και τις καφετερίες αφήνει τον επισκέπτη με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επισκεφτήκαμε στη συνέχεια την πόλη Χισάρια – αρχαία Διοκλητιανούπολη- η οποία περιτριγυρίζεται από ρωμαϊκό τείχος και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών λόγω των ιαματικών λουτρών που διαθέτει . Επίσης επισκεφτήκαμε  το ιστορικό χωριό Στάροσελ όπου βρέθηκε εντυπωσιακός αρχαίος τάφος και σήμερα παράγει υπέροχο κρασί.

Πραγματοποιήσαμε τέλος τις εργασίες του προγράμματος κατά τις οποίες οι μαθητές φορώντας παραδοσιακές φορεσιές παρουσίασαν δημοτικούς χορούς της χώρας τους και τους δίδαξαν στους υπόλοιπους μαθητές.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κέρδος που αποκομίζουν μαθητές και καθηγητές από τα προγράμματα αυτά που προσφέρουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε και να βιώσουμε πολύπλευρα τον τρόπο ζωής, την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Λαογραφικό Τμήμα της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και πιο συγκεκριμένα τον κ. Καμπούρη Ιωάννη και τον κ. Σταυρίδη Αθανάσιο καθώς επίσης και τον Σύλλογο των Βλάχων και τον κ. Πίσκο Δημήτριο για την ευγενή καλοσύνη τους να μας δανείσουν παραδοσιακές φορεσιές με τις οποίες παρουσιάσαμε το χορό μας που ήταν ο συρτός. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο