Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών


Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών (άρθρο του Δ. Ταρατσίδη)...

Ανατρέχοντας στο λεξικό και συγκεκριμένα στην έννοια και ετυμολογία της λέξης διακύβευμα, διαβάζουμε ότι διακύβευμα είναι το πράγμα που κινδυνεύει να χαθεί αν πάρουμε λάθος αποφάσεις. Ετυμολογικά προέρχεται από το διά + κυβεύω< κύβος(ζάρι). Κάποιος δηλαδή ρίχνει μια ζαριά και ανάλογα με την ζαριά κερδίζει ή χάνει κάτι, συνήθως υλικά αγαθά αλλά πολλές φορές και άλλα πράγματα.

Έτσι λοιπόν οι πολίτες - δημότες θα ρίξουν μια ζαριά(την ψήφο τους) και ανάλογα θα κερδίσουν  ή θα χάσουν.

Ποιο όμως είναι το βασικό διακύβευμα των επόμενων δημοτικών εκλογών? Κατά την άποψη μου δεν είναι μόνο ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος και ποιοι θα εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι. Το βασικότερο διακύβευμα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, που είναι οι πρώτες κατά την διάρκεια της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, είναι η αξιοπιστία μας ως πολίτες-δημότες και η θέληση μας να αλλάξουμε  πρακτικές προηγούμενων ετών κατά την εκλογική δημοτική διαδικασία. Αυτές οι εκλογές θα δείξουν αν μάθαμε κάτι ως πολίτες από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν κατά την επιλογή των αντιπροσώπων μας. Για τους λόγους αυτούς όχι μόνο δεν πρέπει να στηριχθούν από τους πολίτες, αλλά  να μπουν μια και καλή στο περιβόητο χρονοντούλαπο της ιστορίας για να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή, οι περιπτώσεις εκείνες των υποψηφίων, που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία απλώς και μόνο για ίδιο όφελος ,είτε είναι υλικό είτε είναι ματαιοδοξία είτε είναι κενή φιλοδοξία είτε κάτι άλλο.

Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι άγνωστες. Συζητούνται στην πόλη μας. Βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς μπροστά μας, είναι δίπλα στα γραφεία μας. Είναι άνθρωποι που προτεραιότητα έχουν την προσωπική τους ανέλιξη ανεξαρτήτως μέσων και κόστους. Είναι άνθρωποι που ακόμα και τώρα χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους και πρακτική όπως και παλιότερα σαν να μην άλλαξε τίποτα. Είναι άνθρωποι που μεταπηδούν με χαρακτηριστική ευκολία από παράταξη σε παράταξη, από κομματικό φορέα σε φορέα με μόνο κριτήριο τα παζάρια για το τι θέση θα πάρουν, τι λεία θα μοιραστούν από το δημοτικό θησαυροφυλάκιο. Είναι οι πρωταθλητές του πολιτικού αμοραλισμού. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την δημοτική περιουσία θαρρείς και είναι δικιά τους. Κάνουν αυτό που λέει η παροιμία, με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο. Σε αυτή την τακτική διαπρέπουν αυτοί και αυτές που φωναχτά δήθεν υπερασπίζονται  την δημοτική περιουσία, αλλά στο σκοτάδι πιέζουν για το αντίθετο, όποιον θέλει να κάνει έντιμα την δουλειά του. Από αυτούς πολλοί και πολλές δεν ξαναβάζουν υποψηφιότητα κρυπτόμενοι και κρυπτόμενες πίσω από αστείες δικαιολογίες. Κατά την άποψη μου κατάλαβαν τι  τους περιμένει και αποχώρησαν για να μην εξευτελιστούν πλήρως. Είναι άνθρωποι που δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι χρησιμοποιούν την πολιτική για να βελτιώσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Είναι άνθρωποι νέοι σε ηλικία αλλά με αντιλήψεις παρωχημένες, αποτυχημένες. Είναι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η πόλη μας θα χάσει αν αυτοί δεν είναι συνεχώς στην ενεργό πολιτική. Είναι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν από τους δημότες ότι απέτυχαν. Είναι άνθρωποι δήθεν ανεξάρτητοι χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Άλλοι πάλι μπήκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και εξαγνίστηκαν από τις παλιές πολιτικές τους αμαρτίες. Τέλος είναι άνθρωποι που όταν τους δόθηκε η ευκαιρία δεν μπόρεσαν να επιλύσουν ούτε το πιο απλό πρόβλημα(βοά η μικρή κοινωνία μας για έργα που δεν έγιναν ενώ είχαν σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις).

Όλοι οι παραπάνω είναι γνωστοί σε εμάς. Έχουν ονοματεπώνυμα και κυκλοφορούν μεταξύ μας ελπίζοντας ότι πάλι θα επιβιώσουν πολιτικά εις βάρος της πόλης, εις βάρος μας και κυρίως εις βάρος των παιδιών μας. Για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να αναδείξουν αυτά τα πρόσωπα και αυτές τις συμπεριφορές και όχι να παραμείνουν απαθείς. Πρέπει να λειτουργήσουν ως κιβωτοί μεταφοράς από πολίτη σε πολίτη για να γνωρίζουν και οι ελάχιστοι που δεν ξέρουν. Όμως αν αυτοί επιβιώσουν πολιτικά και πάλι, πλέον εμείς οι πολίτες δεν θα έχουμε μετά από αυτές τις εκλογές  καμία δικαιολογία, ότι τάχα δεν ξέραμε ή δεν γνωρίζαμε. Και ξέρουμε και γνωρίζουμε και έχουμε την δύναμη να ωθήσουμε τα πράγματα σε καλύτερη κατεύθυνση. Πρέπει να συμπεριφερθούμε έναντι όλων αυτών έτσι, ούτως ώστε όλοι αυτοί να πάθουν αυτό που κάποτε πρόβλεψε ένας σοφός:

Κι αν τους λαμπροστόλιστους μονάρχες θάχει συνεπάρει ο άνεμος σα φύλλα σάπια μέσα από κάθε κατακλυσμό χιλιάδες κιβωτοί (πολίτες) θα κουβαλάνε το λόγο (της αλλαγής νοοτροπίας). Ελπίζω αυτός ο λόγος να υπερισχύσει.

Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο