Χαράτσι στον αέρα (η υγειονομική πλευρά)


Χαράτσι στον αέρα (η υγειονομική πλευρά)...

Ορμώμενη από το επίκαιρο άρθρο του Αντώνη Φαναριώτη, στην στήλη “Περιβαλλοντικά Θέματα” του InVeria.gr, για τις καταστροφικές συνέπειες της αιθαλομίχλης και έχοντας αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση το τελευταίο διάστημα στην πόλη που ζω, αποφάσισα να θίξω την ιατρική πλευρά του θέματος, θεωρώντας πως το δραματικότερο αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής του αμοραλισμού είναι οι επιπτώσεις που επιφέρει στην υγεία μας.

Κατά καιρούς είχε ειπωθεί από αρκετούς Έλληνες χαριτολογώντας πως σε λίγο καιρό η κυβέρνηση θα βάλει χαράτσι και στον αέρα που αναπνέουμε. Η έκφραση αυτή ουσιαστικά βγήκε αληθινή καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα του οικονομικού τέλματος, ήταν μια απόφαση που καταδίκασε ουσιαστικά τους Έλληνες να στερούνται το οξυγόνο για να ζεσταθούν.

Σύμφωνα με ολλανδική επιστημονική έρευνα, η εν λόγω ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων ακόμα και σε επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μπίλεν του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "Lancet", εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο.

Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορεί να βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια περιοχή που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστος δρόμος και σε μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα μικρά σωματίδια ενδέχεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των πνευμόνων, καθώς μπορούν να φθάσουν στους μικρούς αεραγωγούς και τις κυψελίδες, τα οποία υφίστανται μόνιμες βλάβες.

Τα λεπτά σωματίδια αιωρούνται για περισσότερη ώρα στον αέρα και μεταφέρονται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να μεταφερθούν απευθείας από τους πνεύμονες στο αίμα και σε άλλα τμήματα του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά.

Είναι γνωστό πως υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

Σαστισμένοι, λοιπόν, από τον εξανδραποδισμό της ατομικής μας υγείας στα συμφέροντα των εκλεγμένων από τον λαό πολιτικών μας, διατηρούμε ακόμα το δικαίωμα τις επιλογής. Μπορούμε να αρρωστήσουμε από το κρύο ή να δηλητηριάσουμε τον οργανισμό μας παίρνοντας μερικές ανάσες μκροσωματιδίων. Μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή και αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα αποτελέσματα αυτού του ρηξικέλευθου και δημοκρατικού μέτρου, ας ευχηθούμε να ζήσουμε ως τις καλύτερες μέρες.

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, 
απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το InVeria.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο