Bία κατά των γυναικών: Τρόποι αντιμετώπισης και που να απευθυνθείτε...
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυδιάστατο και σκοτεινό κοινωνικό φαινόμενο. Δεν γνωρίζει χρώμα, εθνικότητα, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό status, μορφωτικό επίπεδο ή θρησκεία.
Σκοτεινό γιατί η πληθώρα των περιστατικών τα οποία μένουν στο σκοτάδι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του προβλήματος στο σύνολο της.
Η βία, ως βίωμα ή ως απειλή, εμποδίζει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να ασκήσουν και να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους.
Οι μορφές βίας κατά των γυναικών είναι πολλές. Αναφορικά:
Ενδοοικογενειακή βία (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική).
Trafficking (σωματεμπορία).
Stalking (cyber) – συνεχής παρακολούθηση ή διαδικτυακή παρακολούθηση ή εκφοβισμός.
Βιασμός
Σεξουαλικός εκβιασμός στο χώρο εργασίας
Εξαναγκασμός σε γάµο, τεκνοποιία και αναγκαστική στείρωση
Πώς επιδρά η βία στην υγεία των γυναικών;
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί αίτιο τόσο θανάτων όσο και σοβαρών συνεπειών για την υγεία τους. Οι αιτίες θνησιμότητας περιλαμβάνουν την ανθρωποκτονία, την αυτοκτονία, την μητρική θνησιμότητα καθώς και τους θανάτους που σχετίζονται με το AIDS. Οι συνέπειες για την υγεία των γυναικών που σχετίζονται με την έμφυλη βία συμπεριλαμβάνουνουν: τραυματισμούς και αναπηρίες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, επιπλοκές κύησης και επιπλοκές κατά την γέννηση του μωρού, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές πρόσληψης τροφής και διαταραχές ύπνου, επικίνδυνη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), αυτοτραυματισμούς, σύνδρομα χρόνιου πόνου.
Η βία δεν αντιμετωπίζεται με ανοχή. Η ανοχή διαιωνίζει το πρόβλημα. Η βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αφορά σε όλη την κοινωνία. Αν κινδυνεύεις τηλεφώνησε στο 100. Να υποβάλεις μήνυση κατά του δράστη σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα και να ζητήσεις την καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος. Πάρε αντίγραφο. Μπορείς να απευθυνθείς στην Εισαγγελία για να καταγγείλεις την κακοποίηση και τις πράξεις ενδοοικογενειακής βίας για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Αν έχεις χτυπηθεί σοβαρά κάλεσε το 166 για να σε μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ζήτησε τη σχετική ιατρική γνωμάτευση. Να ζητήσεις οπωσδήποτε την καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ως κακοποίηση. Πάρε αντίγραφο. Επικοινώνησε με κάποιο δικηγόρο ή με μία τηλεφωνική γραμμή S.O.S (π.χ 15900). Ζήτησε βοήθεια από εξειδικευμένους φορείς για να ζήσεις ελεύθερη χωρίς κίνδυνο και βία. Προσφέρουν νομικές συμβουλές, ψυχολογική στήριξη, πληροφορίες για τις κοινωνικές υπηρεσίες που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας "Κορνηλία Καραναστάση"
Οδός: Καπετάν Άγρα 3Α, Βέροια
Τηλ.: 23310-65304
e-mail: isotita@veria.gr
ώρες κοινού: 8:00-15:00
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)