Επαναστατική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών χωρίς συμβατό δότη...
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των κυττάρων του μυελού των οστών που έχει καταστραφεί από την ακτινοβολία ή τη χημειοθεραπεία.
Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών ανεπαρκεί, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία κ.ά.
Μια σημαντική καινοτομία Βρετανών επιστημόνων δίνει ελπίδα στα παιδιά που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά χάνουν πολύτιμο χρόνο.
Με τη νέα μέθοδο μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών με ασφάλεια ακόμα και από δότη που δεν είναι συμβατός με τον ασθενή. Την πρωτοποριακή μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το νοσοκομείο Great Ormond Hospital στο Λονδίνο και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θεραπεύει το πρόβλημα χωρίς παρενέργειες. Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε τρία παιδιά, από τα οποία το μικρότερο είναι ένα αγοράκι πέντε ετών.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μοναδική λύση για το παιδί ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ωστόσο, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ο μικρός προσβλήθηκε από τη γρίπη των χοίρων, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κρίνουν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως, ακόμα και με μόσχευμα που δεν ήταν συμβατό. Η πειραματική θεωρία προέβλεπε αρχικά τη χορήγηση εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων και στη συνέχεια την τροποποίηση των ανοσοκυττάρων (Τ κύτταρα) του μοσχεύματος στο εργαστήριο, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απόρριψης από τον οργανισμό.
Η νέα θεραπευτική προσέγγιση δείχνει ότι τα παιδιά που θα κάνουν αυτή τη μεταμόσχευση θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να ζήσουν φυσιολογικά με τα παιδιά που λαμβάνουν συμβατό μόσχευμα.
Στην Ελλάδα οι καταχωρημένοι εθελοντές δότες, στις 31/12/2006, ήταν 19.533, αριθμός που είναι εξαιρετικά μικρός αν σκεφτεί κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση. Αν αναλογιστούμε πως από τους δότες αυτούς θα πρέπει να βρεθεί ένα συμβατό μόσχευμα για τον ασθενή καταλαβαίνουμε τη δυσκολία της κατάστασης.
Μέχρι σήμερα, για το 95% των ασθενών που έχουν μεταμοσχευθεί, οι δότες προέρχονταν από «Δεξαμενές» του Εξωτερικού. Έτσι, είναι προφανές πως μια τέτοια ανακάλυψη θα μειώσει κατά πολύ την αναμονή των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση και θα σώσει τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα,
απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το InVeria.gr
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)