Ελιξίριο ζωής το ρόδι... Το ρόδι στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία αντιπροσωπεύει τη ζωή και την αναγέννηση. Οι Αρχαίοι Πέρσες πίστευαν ότι οι σπόροι του ροδιού έκαναν τους πολεμιστές ανίκητους. Μέχρι και σήμερα το ρόδι έχει ισχυρό συμβολισμό στην παράδοσή μας.
Αυτό το Αρχαίο φρούτο που γιορτάζεται για χιλιάδες χρόνια, κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών και τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη τροφή, που μας χαρίζει τόσο απλόχερα η φύση, η οποία να είναι τόσο ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου.
Μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν μέσα στα ρόδια μπορεί να περιορίζουν της βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών , σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ουσίες λέγονται πουνικαλαγίνες και είναι ένα είδος πολυφαινολών. Η λήψη συμπληρώματος με αυτές φάνηκε να βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρηθούν υγιή- ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.
«Ο εμπλουτισμός της διατροφής με πολυφαινόλες του ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και την καθυστέρηση των ενδοθηλιακών δυσλειτουργιών», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνα Μπαντιμόν, από το Καταλανιακό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών επιστημών στην Ισπανία.
Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Το ρόδι όμως αντί να το σπάμε ή να το τρώμε καλό είναι και να το πίνουμε! Ο χυμός του ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από εκείνα που περιέχουν το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Επιπλέον 100ml χυμού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C ενός ενήλικα, όπου βοηθά την παραγωγή του κολαγόνου.
Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β5, καλίου και φυτικών ινών. Επίσης περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που του χαρίζουν αυτό το πορφυρό κόκκινο χρώμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100γρ.
Το ρόδι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός παράγοντας κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης μπορεί να αναστέλλει τις ιογενείς λοιμώξεις και την οδοντική πλάκα.
Ένα φρέσκο ρόδι περιέχει περίπου 105 θερμίδες και μόνο 0,5γρ. λίπους.
Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα,
απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το InVeria.gr
2 Σχόλια
Δεσποινίς Τσιλιμίγκρα (επιτρέψτε μου να σας αποκαλέσω έτσι, υποθέτωντας το νεαρό της ηλικίας σας) με ενδιαφέρον παρακολουθώ τα άρθρα σας στο inveria... Αρθρογραφείτε για πολύ σημαντικά θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τον κόσμο.. Μου έκανε εντύπωση, οι πληροφορίες που παραθέτετε για το ρόδι.. Σίγουρα αποτελούν κάτι άγνωστο για τον κόσμο αλλά θα γίνουν γνωστές μέσω του άρθρου σας. Να συνεχίσετε έτσι... Η μεγάλη έκταση των άρθρων σας μου δείχνει την αγάπη σας για την ιατρική.. Έτσι το εκλαμβάνω.. Είναι σημαντικό ο καθένας να ασχολείται με αυτό που αγαπάει.. Και πάλι συχαρητήρια. (Ο Νίκος ο Βουδούρης έκανε πολύ καλή επιλογή για την αρθραφία θεμάτων σχετικά με την ιατρική, όπως και με τον Κύριο Φαναριώτη για τα περιβαλλοντικά θέματα.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτίμηση, Αντώνης Καψής.
Κύριε Καψή, αρχικά να σας ευχαριστήσω, τόσο εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους του κύριου Φαναριώτη για τα καλά σας λόγια. Προσωπικά είναι ευχαρίστησή μου να έχω αναγνώστες που ασχολούνται με θέματα της υγείας όπως εσείς. Η ιατρική είναι κάτι που αγαπώ και με τις παρατηρήσεις σας μου δίνετε ώθηση να συνεχίσω την προσπάθειά μου να ενημερώνω όσους εξίσου την αγαπούν αλλά και τους ανθρώπους που επιδιώκουν να ενημερώνονται πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)