Πέντε από τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας θα "διασχίζει" ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Νότια Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, ο αγωγός θα έχει μήκος 543 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 224 θα διαπερνούν τις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πέλλας. Από την Ημαθία ωστόσο, σύμφωνα με τους σχετικούς χάρτες της μελέτης, θα διέρχεται μόνο 3 χλμ περίπου, έξω από τα Πολλά Νερά Νάουσας.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με το στέλεχος διοίκησης της Κοινοπραξίας Τ.Α.Ρ. A.E. Στάθη Θεοδωρόπουλο και τον τεχνικό Σύμβουλο Κώστα Τσιρίκη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το 2015 και η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν το 2019. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις αρχές Αυγούστου, δημόσια διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2013, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τι αναφέρει η μελέτη για τον χάρτη όδευσης του έργου
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του έργου, όπου υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες από κάθε περιοχή όπου θα περάσει ο αγωγός, προκύπτει πως - κατά την κύρια πρόταση - ο αγωγός θα περάσει από την Ημαθία σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, και συγκεκριμένα στην "μύτη" της Ημαθίας που εισέρχεται στην Πέλλα, στο χωριό Πολλά Νερά.
Όλη η υπόλοιπη διαδρομή είναι παράλληλη με τα σύνορα Ημαθίας - Πέλλας, αλλά από την πλευρά της Πέλλας.
Οι χάρτες που ακολουθούν είναι από την μελέτη, η οποία είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο (www.trans-adriatic-pipeline.com)
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)