ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Το κλείσιμο του κυνοκομείου Βέροιας δεν θα περάσει

Από τον Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας εστάλη το παρακάτω δελτίο Τύπου:

Εκ διαμέτρου αντίθετη με το Νόμο είναι η πρόσφατη απόφαση υπ’ αριθ. 2/22ας Μαρτίου 2013 της Αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου Βεροίας με αντικείμενο τον αποκλεισμό του κέντρου και όλης της πόλης της Βέροιας ως χώρου επανένταξης αδέσποτων σκύλων και η εγκατάλειψη τους σε βουνά και παραποτάμιες περιοχές. 

Η εν λόγω απόφαση, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το «γράμμα» και το σκοπό των διατάξεων του Ν.4039/2012, ο οποίος προβλέπει την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων με σκοπό αποκλειστικά τη στείρωση, εμβολιασμό, σήμανση και επανένταξη στο χώρο από όπου περισυλλέγησαν, με εξαίρεση τα άρρωστα και επικίνδυνα ζώα που πρέπει να παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Κυνοκομείου.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε προφανώς υπό «καθεστώς πανικού» καθώς μετά από έλεγχο της Δνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας την 15-2-2013, απέστειλε προς το Δήμο Βέροιας το α.π. 79436/725/1-3-2013 έγγραφο της με το οποίο επισήμανε πλείστες παρανομίες με πρώτη και καλύτερη την έλλειψη νόμιμης άδειας λειτουργίας του Κυνοκομείου και έθεσε προθεσμία έξι (6) μηνών προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που απαριθμούνται στο έγγραφο, ώστε να λειτουργήσει νόμιμα το Κυνοκομείο (και όχι να κλείσει). Υπό αυτήν την πίεση της Δνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ο Δήμος Βέροιας αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας, αντιθέτως πήρε απόφαση για άμεσο κλείσιμο του Κυνοκομείου μέχρι τέλος Αυγούστου, παρά την υποχρέωση του σύμφωνα με το Νόμο να το λειτουργεί. 

Δρομολογήθηκε λοιπόν με την ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής η άμεση εκκένωση του Κυνοκομείου από 120 και πλέον σκυλιά, ορίζοντας μάλιστα και τόπους όπου τα ζώα θα απομακρυνθούν από την πόλη. Οι χώροι αυτοί μάλιστα, είναι οι συνήθης χώροι εγκατάλειψης από ασυνείδητους πολίτες, που ουσιαστικά τα ζώα οδηγούνται στη φυσική εξόντωση, δηλαδή το Φράγμα του Αλιάκμονα (περιοχή άκρως επικίνδυνη για τη δημιουργία αγέλης, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας από μικρά παιδιά), το Λιανοβρόχι, το ποτάμι του Τριποτάμου, η εγκαταλειμμένη πίστα Μότοκρος κοντά στο χωριό Τριπόταμος, και η περιοχή της Παναγίας Δοβρά, σαν να επρόκειτο για χώρους επανένταξης αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και όχι για ζώα συντροφιάς!!!  

Η ανωτέρω απόφαση εκτός από αγανάκτηση για την εξόφθαλμη αντίθεση της με το Νόμο, μας προκάλεσε και τεράστια έκπληξη, καθόσον ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος κ. Κορωνάς δήλωσε δημόσια σε ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας μόλις το Γενάρη του τρέχοντος έτους,  ότι «για το θέμα της επανένταξης, δηλαδή ποιος είναι ο φυσικός χώρος που θα πρέπει να «επανενταχτεί» ένα αδέσποτο μετά την περίθαλψη του ο Νόμος είναι ξεκάθαρος. Επανένταξη στο σημείο όπου έγινε η περισυλλογή, δηλαδή η πλατεία, στο δρόμο, τη γειτονιά»!!!     

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την αυστηρή -και με διαφάνεια- εφαρμογή της Νομοθεσίας για τη λειτουργία των Κυνοκομείων (η οποία πλέον έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία), δηλαδή τη λειτουργία του Κυνοκομείου ως κέντρου βραχείας παραμονής των σκύλων, για τη νοσηλεία, εμβολιασμό και στείρωση τους και κατόπιν την επανένταξη τους στους χώρους από όπου περισυλλέγησαν, υπό τις προϋποθέσεις βέβαια που θέτει ο ίδιος ο Νόμος (ικανή απόσταση από σχολεία, Νοσοκομεία, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, περιφραγμένους Αρχαιολογικούς χώρους κλπ.), γεγονός που θα αποτρέψει και την προσέλευση και άλλων αδέσποτων σκύλων από την ευρύτερη περιοχή της υπαίθρου προς τον αστικό ιστό, σπάζοντας τον υπάρχοντα «φαύλο κύκλο», αλλά θα μειώσει δραστικά και το βασανισμό των ζώων από τον δια βίου εγκλεισμό τους (συντόμου βεβαίως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες του Κυνοκομείου), μειώνοντας παράλληλα και το κόστος λειτουργίας του Κυνοκομείου, όπως απαιτούν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Η επίσημη αντίδραση του Υπουργείου δεν άργησε να έρθει μετά από καταγγελία στην οποία προβήκαμε από κοινού με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων. Το Υπουργείο απέστειλε την α.π. 1825/89858/18-7-2013 απάντηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, κας Δηλέ, όπου και τονίζει ότι «..σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012, τα περισυλλεγέντα υγιή ζώα επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου από όπου περισυλλέγησαν…» και ζητά να επανεξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή οι περιοχές στις οποίες θα επανενταχθούν τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με το Νόμο.

Μετά τα προαναφερόμενα ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απόφαση για εγκατάλειψη και κατά συνέπεια φυσική εξόντωση των αδέσποτων, με κλείσιμο του Κυνοκομείου, προκειμένου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να απαλλαγεί «άπαξ δια παντός» από τον «πονοκέφαλο» του Κυνοκομείου και από τις υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει αναλάβει ο Δήμος εκ του Νόμου. 

Επισημαίνουμε  ότι έχουμε ήδη αποστείλει εξώδικη καταγγελία προς τον Αντιδήμαρχο κ. Κορωνά, με κοινοποίηση στην Δνση Κτηνιατρικής  και την κα Εισαγγελέα Βέροιας και δηλώνουμε ότι είμαστε σε εγρήγορση για να προσφύγουμε στον Εισαγγελέα σε περίπτωση παραβίασης του Νόμου, γεγονός που επισύρει βαριές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. 

        Βέροια 6 Αυγούστου 2013

Για τον Φιλοζωικό Όμιλο Βέροιας
Η πρόεδρος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο