Αίσθηση και πολλά αρνητικά σχόλια προκάλεσε η είδηση για μαζικές δηλητηριάσεις ζώων στο κέντρο της Βέροιας στις (8/6/2013), αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη Βέροια. Από την άλλη, αίσθηση και επίσης αρνητικά σχόλια προκαλεί το πιο πρόσφατα περιστατικό, με την επίθεση και τραυματισμό ηλικιωμένου από αδέσποτα, επίσης στο κέντρο της πόλης.
Αυτή η κατάσταση, προφανώς απαράδεκτη για πόλη που θέλει να θεωρείται πολιτισμένη, έχει διχάσει τους πολίτες και έχει οδηγήσει στην έκφραση ακραίων απόψεων ή και πρακτικών σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος, όπως την μαζική δηλητηρίαση.
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο, όπου οι υπογράφοντες ζητούν από την Δήμαρχο να βρει τους ηθικούς αυτουργούς...
Ποιος είναι όμως ηθικός αυτουργός;
Ποιος ο ηθικός αυτουργός στις δηλητηριάσεις και ποιος στις επιθέσεις ζώων κατά ανθρώπων;
Η Βέροια έχει ένα κυνοκομείο υπερπλήρες, χωρίς κανονική άδεια. Ο Δήμος κατά διαστήματα προσλαμβάνει κτηνιάτρους για στειρώσεις (με συμβάσεις ή ως ειδικούς συνεργάτες παλαιότερα) και αν ο/η Κτηνίατρος έχει... πρόθεση, προβαίνει σε στειρώσεις (υπήρξε περίπτωση που Κτηνίατρος δήλωνε απρόθυμη να κάνει στειρώσεις...).
Αλλά και όταν γίνονται κανονικά οι στειρώσεις, τα αδέσποτα ζώα αυξάνονται και πάλι... Πως; Από ασυνείδητους γειτονικών πόλεων (υπήρξαν κατά καιρούς υπόνοιες πως υπήρξε και έμμεση εμπλοκή επίσημων φορέων γειτονικών νομών) που θεωρούν πως η Βέροια μπορεί να απορροφήσει όλα τα αδέσποτα της Ελλάδας, αφού έχει κυνοκομείο!
Συνελήφθη ποτέ κανείς επειδή ξεφορτωνόταν τα ζώα του στην πόλη; Υπήρξε κάποιο κατασταλτικό μέτρο κατά αυτών που αφήνουν τους σκύλους τους να "αλωνίζουν" στα πάρκα (εδώ δεν μιλάμε καν για αδέσποτα!) και κινούνται απειλητικά προς τους ανθρώπους;
Κατά καιρούς έχουμε ασκήσει έντονη κριτική για το θέμα των αδέσποτων ζώων στη Βέροια κατά της Δημοτικής Αρχής, την οποία χαρακτηρίσαμε "ανίκανη" στην αντιμετώπιση του θέματος. "Ανίκανη" με δύο έννοιες: Χωρίς ικανότητα - προσόντα, αλλά και χωρίς δυνατότητα, λόγω του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Ποιος άλλος μπορεί να επέμβει; Οι φιλοζωικές οργανώσεις; Είναι γεγονός ότι κάποιοι φιλόζωοι, με την αγάπη και το μεράκι τους, στηρίζουν χρόνια το κυνοκομείο, βοηθούν στις στειρώσεις, ψάχνουν στέγη για τα αδέσποτα.
Αλλά, κάποιοι άλλοι, μαζεύουν αγέλες ολόκληρες στις γειτονιές τους, και τα ταΐζουν. Ακολουθώντας το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, οι σκύλοι αυτοί παραμένουν στην περιοχή και, επιπλέον, στην παρέα τους προστίθενται και άλλοι.
Σε ποιες περιοχές; Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το Πάρκο των Αγίων Αναργύρων, όπου στην γύρω περιοχή έχουν αναφερθεί ίσως και τα περισσότερα κρούσματα επίθεσης σκύλων.
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί μια καλή είναι ένα: Τα αδέσποτα ζώα δεν μπορούν να ζουν κατά δεκάδες σε μία πόλη. Αλλά, επίσης, ότι αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, δεν μπορούμε εμείς να φερόμαστε σε ζώα σαν να είμαστε και οι ίδιοι άγρια ζώα.
Δήμος, φιλοζωικές οργανώσεις, πολίτες, οφείλουν μαζί, χωρίς τις κατά καιρούς "γεροντοκορίστικες" εμμονές ή τις φασιστικές αντιλήψεις, να αποφασίσουν για το τι θα κάνουμε με τα αδέσποτα ζώα.
Μια πρόταση πιο συγκεκριμένη; Δεν είναι προτιμότερο να συγκεντρωθούν όλα τα επιθετικά, για αρχή, ζώα σε έναν χώρο περιφραγμένο, με ευθύνη εθελοντών και με χρηματοδότηση του Δήμου (κονδύλια θα βρεθούν, για παράδειγμα τα σάντουιτς για την εθελοντική προστασία θα μπορούσαν να ήταν λιγότερης αξίας από 15.000 ευρώ), παρά να τριγυρνούν και να δαγκώνουν κόσμο, αφού δεν έχουμε άλλες θέσεις στο κυνοκομείο;
Τι; Είναι παράνομο; Γιατί, το κυνοκομείο είναι νόμιμο;
Ν.Β.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)