Γράφει ο συνεργάτης μας,
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
Αντώνης Φαναριώτης
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών όπως οι χαμηλοεισοδηματίες, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Επίσης περιλαμβάνει διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και περιβαλλοντικό ισοζύγιο για την αναστροφή της υποβάθμισης που προκλήθηκε από την αυθαίρετη δόμηση. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. Η νέα ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση αναμένεται να αποτελέσει νόμο του κράτους μέχρι τον Αύγουστο.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε την σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί από την ανέγερση αυθαιρέτων τα τελευταία χρόνια. Τεράστιες δασικές και παραθαλάσσιες εκτάσεις έχουν καταπατηθεί από τους επιτήδειους, κάτι που έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στη χλωρίδα τις εκάστοτε περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον.
Από ότι φαίνεται αυτό είναι ένα γεγονός που δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση καθώς βλέπουμε πως ακόμα και σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης τα πρόστιμα για την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων με έναν τόσο παράνομο τρόπο μειώνονται, παγιώνοντας την υποβάθμιση της υπαίθρου αλλά και του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων των περιοχών αλλά και αυτής των επόμενων γενεών.
Είναι προφανής η διαπίστωση πως αν οι αρμόδιοι φορείς είχαν ως στόχο την συσσώρευση χρημάτων από τα αυθαίρετα για την αναδόμηση του περιβάλλοντος θα επέβαλαν αυστηρά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους και θα προχωρούσαν σε κατεδάφισή τους, θεσπίζοντας παράλληλα νόμους που θα διασφάλιζαν την προστασία του φυσικού μας πλούτου, αναγνωρίζοντάς τον ως πολύτιμη δημόσια περιουσία.
Θα πρέπει, τελικά, να γίνει αντιληπτό από τις αρμόδιες αρχές πως το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι αποτελούν τον εθνικό μας πλούτο και έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικοδόμηση και διατήρηση της κοινωνικής αλλά και οικονομικής ευημερίας της χώρας μας, κάτι που δυστυχώς φαίνεται να αγνοείται.
1 Σχόλια
Ποιοτική και εις βάθος ανάλυση. Έγκριτη έρευνα, δημοσιογραφική-επιστηνομική προσέγκιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)