Μια νοητή περιήγηση στα σοκάκια και τα μνημεία της Βέροιας, σε μια «άλλη» Βέροια, στη Βέροια της διαπολιτισμικότητας και της ιστορικής συνύπαρξης τριών Πολιτισμών: του Χριστιανικού, του Οθωμανικού και του Εβραϊκού, επιφύλαξε το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ στους καλεσμένους του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου 2013.
Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Δημήτριος Ζυγουλιάνος ο οποίος αναφέρθηκε με θέρμη και νοσταλγία τόσο για το εμβληματικό κτίριο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, όσο και για τα πολιτιστικά μνημεία που το περιβάλλουν. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να λειτουργήσει άμεσα το κτίριο, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του και συμβάλλοντας στη διάσωση του πολιτισμού και της ταυτότητας της Βέροιας, συγχαίροντας το ΑΝΔΥ για τις ενέργειες του και τις προτάσεις του προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο καθηγητής θεολογίας κ. Νίκος Λιολιόπουλος μέσω προβολής φωτογραφιών αναφέρθηκε στην ταυτότητα της Βέροιας που δεν είναι άλλη από την ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ. Διότι η Βέροια στη σύγχρονη ιστορία της αποτέλεσε την πόλη των 3 πολιτισμών, του Χριστιανικού, του Οθωμανικού και του Εβραϊκού, με πολύ έντονα τα σημάδια αυτών, με πληθώρα μνημείων όπως το Βήμα του Απόστολου Παύλου, η παλιά χριστιανική συνοικία της Κυριώτισσας, η παλαιά Μητρόπολη, δεκάδες χριστιανικές Βυζαντινές εκκλησίες, η Εβραϊκή συνοικία με τη Συναγωγή –προορισμός που θεαματικά αυξανόμενη επισκεψιμότητα- το «Μεντρεσέ» Τζαμί, οι δίδυμοι Οθωμανικοί Λουτρώνες (Ιτς Χαμάμ), η Τούρκικη Συνοικία, το «Ορτά» τζαμί κα.
Ο πρόεδρος του ΑΝΔΥ κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης παρουσίασε την πρόταση του ΑΝΔΥ τονίζοντας ότι με δεδομένη τη σύγχρονη τάση αποκέντρωσης των υπηρεσιών για την αναβάθμιση των αστικών κέντρων , σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το εναπομείναν κτήριο να φιλοξενήσει οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή εμπορική επιχείρηση με στόχο βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, η λειτουργία της οποία θα συνέχιζε να δημιουργεί κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης, χωρίς να προσφέρει καθόλου στην ταυτότητα αυτής και στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Όπως δυστυχώς διαφαίνεται, οι δημόσιες υπηρεσίες θα βρουν άνετο χώρο στέγασης στα κτίρια που θα απομείνουν μετά την απουσία του Β΄ ΣΣ., όπου θα δημιουργήσουν μια νέα οικονομική δυναμική. Στα πλαίσια της ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων της ταυτότητας της πόλης στο ιστορικό της κέντρο, το ΑΝΔΥ προτείνει το συγκεκριμένο κτήριο να λειτουργήσει ως «Μέγαρο 3 Πολιτισμών» και ταυτόχρονα η πλατεία να μετονομαστεί σε «Πλατεία των 3 Πολιτισμών».
Στο Μέγαρο αυτό Πολιτισμού θα υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα αναδεικνύουν και θα φωτίζουν τα μνημεία και την ιστορία της πόλης που αφορά αυτούς τους τρεις πολιτισμούς, με αίθουσα βιντεοπροβολής ανάλογη με αυτήν που υπάρχει στο μουσείο της Βεργίνας, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν ενημερωτικό βίντεο τουλάχιστον στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, τουρκική και εβραϊκή γλώσσα.
Ακόμη, θα μπορεί να λειτουργεί διαρκής έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ. στον προθάλαμο του ισογείου και του 1ου ορόφου, ενώ στο ισόγειο είναι χρήσιμο να στεγάζεται Υπηρεσία Τουρισμού του Δήμου, όπου θα εξυπηρετούνται όλοι οι επισκέπτες της πόλης μας.
«Το Μέγαρο αυτό Πολιτισμού» είπε ο πρόεδρος του ΑΝΔΥ «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει διαρκές σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της Βέροιας, συνδέοντας την Ιστορία και τον Πολιτισμό με τη ζώσα πραγματικότητα, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία».
Ακολούθησε δεξίωση με ποτά και εδέσματα προσφορά από την κα Κατερίνα Νιώπα.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)