Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας "Το χθες και το αύριο της πανεπιστημιακήςσχολής στη Βέροια"

anthropino_dinamiko_farmaka
Το "Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας" με αφορμή την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας της οριστικής μεταφοράς του τμήματος μηχανικών χωροταξίας και περιβάλλοντος του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη κλείνει οριστικά το θέμα της λειτουργίας του τμήματος στη Βέροια.,  εξέφρασε μέσω αυτής της ανακοίνωσης την αντίθεση του απέναντι στην απόφαση αλλά και την απογοήτευση του για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος από το Δήμο Βέροιας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και ίσως και προσχεδιασμένη από την μεριά του τμήματος, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα «Αθηνά».

Το ΑΠΘ με τη στάση του δεν συνέβαλλε στη λύση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η σχολή. Τουναντίον άφησε ακόμα και δευτερεύοντα προβλήματα να διογκωθούν, ώστε η μετακίνηση της σχολής να φαντάζει ως «αδήριτη» ανάγκη ! Έτσι ήταν απλά θέμα χρόνου να τεθεί το θέμα της μεταφοράς της σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του όμως και ο Δήμος Βέροιας χρεώνεται με την έλλειψη μιας αποτελεσματικής πολιτικής και χειρισμών στο όλο θέμα.

Συγκεκριμένα:

1. Δεν έλαβε την απαραίτητη μέριμνα ώστε τα ποσά που διέθεσε μέσω του προγράμματος «Θησέα» για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του τμήματος να είναι διασφαλισμένα, με την εξασφάλιση της κυριότητας της έκτασης και των κτιρίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα όφειλε να διασφαλίσει τη λειτουργία του τμήματος στη Βέροια, με την υπογραφή σχετικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο. Έτσι σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο Δήμος κυριολεκτικά σπατάλησε ένα υπέρογκο ποσό από το πρόγραμμα «Θησέα»– περί τα 2.000.000€, χωρίς τον υπολογισμό τους κόστους των εργατοωρών που χρειάστηκαν τα έργα- για τη βελτίωση κτιρίων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη θέση της ίδιας της Δημάρχου, ο Δήμος συνέβαλε καθοριστικά ώστε να παραχωρηθεί όλη η έκταση με τα κτίρια απευθείας στο ΑΠΘ και όχι στο Δήμο Βέροιας, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρη η τύχη των κτιριακών εγκαταστάσεων μετά την απομάκρυνση του τμήματος. Το νομικό καθεστώς της έκτασης και των εκεί εγκαταστάσεων όπου σήμερα λειτουργεί η σχολή παραμένει μετέωρο. Στην καλύτερη περίπτωση όλα αυτά θα επιστραφούν και πάλι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με άγνωστη τύχη στη συνέχεια. Σήμερα πασχίζουμε να πετύχουμε αυτό που αρχικά οφείλαμε να διασφαλίσουμε πριν την δαπάνη των 2.000.000€, δηλαδή την κτήση της κυριότητας της έκτασης και των κτιρίων.

2. Είναι άξιο απορίας –και έρευνας- το γεγονός και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το πρόγραμμα «Θησέας», με δεδομένο ότι η έκταση δεν ήταν δημοτική, αλλά αντίθετα ανήκε στην κυριότητα του Πανεπιστημίου. Είναι λογικό σε κάθε περίπτωση να χρηματοδοτούνται έργα σε εκτάσεις που δεν ανήκουν στο Δήμο;

3. Ο Δήμος δεν διεκδίκησε τη συμμετοχή του τμήματος στην αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει ανάγκη η πόλη. Με την επιλογή αυτή ο δήμος θα είχε μια σημαντική τεχνική βοήθεια από το επιστημονικό δυναμικό του τμήματος, του οποίου η περιφερειακή ανάπτυξη είναι θεμελιακός του σκοπός. Έτσι θα είχε δημιουργηθεί μια οργανική σχέση με το τμήμα, ικανή να το δεσμεύσει στην παραμονή του εδώ. Εκτιμούμε ότι αν ο Δήμος είχε τη συγκεκριμένη πολιτική, της δημιουργίας δηλαδή μιας οργανικής, πολύπλευρης σχέσης με το τμήμα, θα είχε του αποστερήσει και τα ελάχιστα επιχειρήματά του για την απομάκρυνσή του από την πόλη.

Ποια εναλλακτική όμως πρόταση συγκροτεί σήμερα ο Δήμος, για την κάλυψη του «Ακαδημαϊκού κενού»; Γιατί είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση, ικανή να δώσει μια νέα προοπτική στην πόλη. Εκτιμούμε ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία στο θέμα της φιλοξενίας στην περιοχή μας, μιας νέας Πανεπιστημιακής Σχολής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε ο Δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία και να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε επιλεγμένα Ευρωπαϊκά ή ακόμη και Αμερικανικά Πανεπιστήμια, με σκοπό να ιδρύσουν στη Βέροια παραρτήματά τους. Το αντικείμενο των παραρτημάτων, προτείνεται να συνάδει με τις κλασσικές σπουδές (ιστορία, φιλοσοφία, αρχαιολογία κλπ), ώστε η πρόταση αυτή να στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας (Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βεργίνας, νεολιθικός οικισμός Νικομήδειας κ.α). Πρέπει να δώσουμε μια νέα «ευκαιρία» στην πόλη μας να αναδείξει τον άυλο πλούτο της και να τον καταστήσει αναγνωρίσιμο σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να δώσουμε στη Βέροια μια νέα προοπτική, μια νέα δυναμική.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Για λόγο αυτό, για τη διαχείριση δηλαδή της πρότασης, ίσως είναι σκόπιμο να συσταθεί μια ομάδα εργασίας ή ακόμα και ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο με πρωτεργάτη και επικεφαλής το Δήμο. Στο νομικό αυτό πρόσωπο θα μπορούν να συμμετέχουν φορείς αλλά και ιδιώτες που θα την αποδεχθούν, θα αναλάβουν να την τεκμηριώσουν και να την προωθήσουν.

Είναι προφανές ότι η πρόταση θα συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από διάφορους πόλους και θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική βούληση για την προώθησή της. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνουμε απαθείς και άπραγοι μπροστά στο διακύβευμα για το αύριο της πόλης μας.

Προτείνουμε η πρόταση αυτή να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή, να αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία άμεσα.

Να σημειωθεί τέλος ότι η ιδέα αυτή ανήκει σε ορισμένους νέους ανθρώπους τους οποίους ευχαριστούμε που μας την εμπιστεύτηκαν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο