Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου σίγουρα θα απορήσει κανείς τι σχέση έχει ο ιατρικός σύλλογος με τα καυσόξυλα. Από επιστημονικής πλευράς απολύτως καμία. Και όμως, πριν λίγες μέρες, ο εν λόγω σύλλογος είχε το θράσος να συντάξει και να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση για τα προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους χρόνια πάσχοντες από την χρήση καυσόξυλων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των (suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα» Αυτό είναι ένα μέρος της ανακοίνωσης.
Έρευνα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι οποίοι είναι οι απόλυτα αρμόδιοι επί του θέματος (και όχι οι γιατροί δηλαδή έλεος τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτήν την χώρα) αποδεικνύει ότι η καύση ξύλου έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η χρήση των οποίων είναι πολύ πιο επιβλαβής για την ατμόσφαιρα.
Πως λοιπόν κύριοι βγάζετε μία τέτοια ανακοίνωση στην οποία λέτε πράγματα τα οποία καταρρίπτονται επιστημονικά; Μήπως είστε κατευθυνόμενοι από το κράτος με στόχο να ¨χτυπήσετε¨ την χρήση καυσόξυλων λόγω έλλειψης εσόδων από την προμήθεια πετρελαίου; Γιατί ξαφνικά το νέφος έγινε πρωτοσέλιδο παντού; Γιατί δεν τοποθετηθήκατε δημόσια όταν ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνητων αυτοκίνητων; Σε αυτήν την περίπτωση δεν προκαλείται πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου; Αυτές αποτελούν μερικές από τις πολυάριθμες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους φορείς οι οποίες φυσικά θα μείνουν αναπάντητες. Ας μην ξεχνιόμαστε, στην Ελλάδα βρισκόμαστε.
2 Σχόλια
Κύριε Φαναριώτη, διαβάζοντας το άρθρο σας συμφώνησα στην έλλειψη ενημέρωσης που αναφέρατε πως υπάρχει σχετικά με άλλες πηγές ενέργειας και καυσίμων καθώς και στο ότι οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι οι απόλυτα αρμόδιοι επί του θέματος όσον αφορά τη δασολογία και τα προϊόντα καύσης του ξύλου. Παρόλα αυτά ως μέλος της ιατρικής κοινότητας έχω την άποψη πως επειδή το εύρος του αντικειμένου τους σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει αυτό της ιατρικής επιστήμης, οι έρευνες που γίνονται στηρίζονται πάνω σε δεδομένα που αντλούνται από την ιατρική. Κάπου εδώ θα έρθω να διαφωνήσω στο ότι ο ιατρικός σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με την επίπτωση της καύσης ξύλων στην υγεία του πληθυσμού, αφού μετά την ενημέρωσή του από δασολόγους για τα παράγωγα της καύσης ερευνά και ανακοινώνει τα επίπεδα αυτών που θεωρούνται μη επικίνδυνα. Με βάση αυτά οι δασολόγοι καταλήγουν στο αν είναι ή όχι επιβλαβή ορισμένα προϊόντα καύσης. Επιπλέον ενώ με τον όρο καυσόξυλα νοούνται συγκεκριμένα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση, είναι ευρέως γνωστό πως τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί βαμμένα ξύλα, ξύλα με λαδομπογιές ή βερνίκια, κομμάτια επίπλων, νοβοπάν, μελαμίνες, άλλα υλικά που είναι τεχνικά δημιουργήματα και γεμάτα χημικές ουσίες, καθώς επίσης και πάσης φύσεως πλαστικό κ.λ.π. Όλα αυτά, καθώς καίγονται, απελευθερώνουν διοξίνες και άλλες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, πέρα από το γενικότερο πρόβλημα με τα μικροσωματίδια και τον καπνό. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να σκεφθούμε με πιο ανοιχτούς ορίζοντες το αν με τον όρο "καυσόξυλο" μπορούμε στην εποχή μας να μιλήσουμε γενικευμένα και να δώσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη στο αν ο πληθυσμός κινδυνεύει ή όχι από αυτόν τον τρόπο θέρμανσης και να καταλάβουμε την ουσία, το τι δηλαδή χρησιμοποιεί πλέον ο κόσμος ως καυσόξυλο, και όχι τον ορισμό του. Καταλήγω λοιπόν με ένα ερώτημα. Μήπως οι επιστήμες θα έπρεπε να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το εκάστοτε πρόβλημα ως ενιαίο μέτωπο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρία μου καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε το άρθρο μου. Κατά δεύτερον σας βρίσκω απόλυτα ενημερωμένη σχετικά με τα προϊόντα ξύλου τα οποία χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και δεν είναι μόνο καυσόξυλα. Όπως είπατε και εσείς οι δασολόγοι μετά από έρευνες απέδειξαν τι εκλύεται από την καύση των καυσόξυλων, (τονίζω την λέξη καυσόξυλων) και σε συνεργασία με την επιστήμη τις ιατρικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Τα υπόλοιπα είδη ξύλου όμως, σαφώς και προκαλούν αφού είναι εμπλουτισμένα με ουσίες τς οποίες πολύ σωστά αναφέρατε εσείς. Θα επιμείνω στην άποψή μου ότι ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών δεν έχει καμία σχεση με την επίπτωση της καύσης του ξύλου στην υγεία του ανθρώπου. Διότι ο ιατρικός σύλλογος δεν γνωρίζει πως η καύση καυσόξυλων είναι μη επιβλαβής. Είναι αποδεδειγμένο. Να σας θυμίσω πως η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου αναφέρει για προβλήματα από καυσόξυλα. Αποδεικνύεται λανθασμένη επιστημονικά αυτή η δήλωση. Επιπροσθέτως, θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σας στην ονομασία όλων των ξύλων ως καυσόξυλα, μόνο και μόνο επειδή τα χρησιμοποιεί ο κόσμος λόγω οικονομικής κρίσης. Τα καυσόξυλα είναι συγκεκριμένα δασοπονικά είδη και όχι έπιπλα, νοβοπάν κτλ. Είναι ξεκάθαρο αυτό και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αποτελεί τεράστια λάθος οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν τέτοια είδη ξύλου γιατι προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές. Από αυτά τα προϊόντα προκαλούνται επίπτωσεις στην υγεία του ανθρώπου και όχι από τα καυσόξυλα. Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σας στο ότι οι διάφοροι επιστημονικοί κλάδοι είναι καλό να συνεργάζονται χωρίς όμως να ξεπερνάνε τα όρια και να εισέρχονται σε μονοπάτια στα οποία δεν είναι αρμόδιοι να ακολουθήσουν. Υ.Γ Ως μέλος της ιατρικής κοινότητας που είστε, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και όλους τους γιατρούς για το τεράστιο έργο που επιτελείτε, γιατρεύοντας καθημερινά αρκετούς συνανθρώπους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)