Aνοικτή επιστολή απέστειλαν οι Διευθυντές της Α`θμιας & Β`θμιας Εκπ/σης Ημαθίας στη Δήμαρχο Βέροιας, τον κ. Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Βέροιας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με θέμα : "Πρόταση σχετικά με την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου της Πλατείας Ωρολογίου".
Η επιστολή αναφέρει:
"Μετά τη μεταφορά του Δικαστηρίου Βέροιας στο νέο Δικαστικό Μέγαρο και τη διαφαινόμενη διάθεση του υπάρχοντος κτιρίου της Πλατείας Ωρολογίου στο Δήμο της Βέροιας, οι κάτωθι υπογράφοντες με την ιδιότητά μας ως Διευθυντών των Διευθύνσεων της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ημαθίας και μελών του ΔΣ του Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας την ακόλουθη πρότασή μας σχετικά με την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα στέγασης στο συγκεκριμένο κτίριο το Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας το οποίο εδρεύει σήμερα, προσωρινά, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Αγίας Βαρβάρας και σε ένα κτίριο που αν δεν υποβαθμίζει, σίγουρα δεν αναδεικνύει τον πλούτο των εκθεμάτων του.
Το Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας, που για αρκετούς θεωρείται και δικαίως ονομάζεται «Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης», καθώς είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη Χώρα, αποτελεί ως γνωστόν ιδέα του αείμνηστου πανεπιστημιακού δασκάλου Χρίστου Τσολάκη.
Από την ίδρυσή του και έως τις ημέρες μας, τόσο ο ιδρυτής του, όσο και πολλοί συμπολίτες μας κατάφεραν με κόπο, κόστος και μεράκι να συλλέξουν από όλη τη Χώρα ένα πλήθος σπάνιων εκθεμάτων τα οποία φωτίζουν και αναδεικνύουν την ιστορία της ελληνικής Εκπαίδευσης σε βάθος πολλών δεκαετιών.
Από την έναρξη της λειτουργίας του έως και σήμερα, το Μουσείο, λόγω της μοναδικότητάς του δέχτηκε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επισκεπτών αποτελώντας πόλο έλξης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες. Παράλληλα, το Μουσείο ακολουθώντας τα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα αξιοποίησε τον πλούτο των εκθεμάτων του για την υλοποίηση σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε η ιστορία της εκπαίδευσης να συνδεθεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το Μουσείο αποτέλεσε πρωτογενή πηγή επιστημονικής έρευνας για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλη τη Χώρα, καθώς στα εκθέματά του συμπεριλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις σχολικών βιβλίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικών συγγραμμάτων.
Με τον τρόπο αυτό, το Μουσείο Εκπαίδευσης και παρά την υποβαθμισμένη λειτουργία του, έχει λάβει έναν ενεργό χαρακτήρα επεκτείνοντας διαρκώς την εμβέλειά του και αυξάνοντας τη δυναμική του, τόσο ως προς την επισκεψιμότητα, όσο και ως προς τη χρηστικότητα. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη δυναμική, δεν είναι υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς ότι το Μουσείο Εκπαίδευσης διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την πόλη της Βέροιας, ισάξιο με τους άλλους σημαντικούς ιστορικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής. Για να συμβεί όμως αυτό θεωρούμε πως το Μουσείο θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προστασίας, προβολής και ανάδειξης με πρώτο στοιχείο τη στέγασή του σε ένα κτίριο αντίστοιχο της σημαντικότητάς του και σε ένα χώρο που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε όλους, προσφέροντας ταυτόχρονα δυνατότητες διασύνδεσης με άλλους σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης της Βέροιας.
Ένας τέτοιος χώρος θεωρούμε πως είναι το ιστορικό κτίριο των πρώην δικαστηρίων της πόλης, καθώς ικανοποιεί πλήρως τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις ανάδειξης του Μουσείου. Αρχικά, η νεοκλασική κατασκευή του κτιρίου σε σχέση με τους διαθέσιμους χώρους αποτελούν μοναδική περίπτωση πλήρους ανάδειξης και δημιουργικής προβολής του συνόλου των ιστορικών εκθεμάτων. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική του θέση σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης διευκολύνει τη διασύνδεση του Μουσείου με το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το Βυζαντινό Μουσείο, την Εκκλησία του Χριστού, την Εβραϊκή Συναγωγή και την περιοχή της Μπαρμπούτας-Τριποτάμου δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα δίκτυο αξιόλογων τουριστικών αναφορών, χαράσσοντας παράλληλα ένα εξαιρετικής σημασίας «μονοπάτι» πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και οικολογίας.
Ένα τέτοιο σύμπλεγμα μουσείων, μνημείων και ιστορικών χώρων εκτιμούμε πως αναβαθμίζει σημαντικά την πόλη, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, αλλά και στους πολίτες της Βέροιας να γνωρίσουν στην ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της πόλης.
Επιπρόσθετα, η ιδιαιτερότητα της στέγασης του Μουσείου Εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο, με την παράλληλη προβολή του, θα δώσει το έναυσμα για τη διοργάνωση πανελλήνιων, ίσως και διεθνών επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων στη Βέροια με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη για την πόλη και τους πολίτες. Είναι άλλωστε προφανές ότι οι διοργανωτές ενός επιστημονικού συνεδρίου για την Εκπαίδευση, την Οικολογία, την Ιστορία κλπ θα έλκονταν περισσότερο από την πιθανότητα διοργάνωσής του σε μια πόλη που διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του ιστορικό μουσείο, απ’ ό,τι στην αίθουσα ενός ξενοδοχείου μιας οποιασδήποτε άλλης πόλης. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο διαρκώς αυξανόμενος συνεδριακός τουρισμός τροφοδοτείται ιδιαίτερα από την ύπαρξη όχι μόνο των κατάλληλων υποδομών, αλλά και από την παρουσία σημαντικών μνημείων και μουσείων που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό κάλλος.
Επεκτείνοντας μάλιστα την πρότασή μας θα λέγαμε πως στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου της Πλατείας Ωρολογίου θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα και μια διαρκής θεματική έκθεση καλλιτεχνών της πόλης και της Ημαθίας, συνδέοντας έτσι την ιστορία της Εκπαίδευσης με τις σύγχρονες όψεις του πολιτισμού. Η συνύπαρξη δηλαδή του Μουσείου Εκπαίδευσης με μια Δημοτική Πινακοθήκη ή με μια αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης εκτιμούμε πως θα προσέδιδε στο χώρο ένα μοναδικό στοιχείο πολιτισμού.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, οι οποίοι θα λέγαμε πως αναδεικνύουν τα προφανή και πολύπλευρα οφέλη για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καλούμε τη Δημοτική Αρχή, καθώς και την τοπική κοινωνία να λάβει υπόψη της την πρότασή μας για στέγαση του Μουσείου Εκπαίδευσης στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Ωρολογίου."
1 Σχόλια
Μια χαρά είναι στην Αγία Βαρβάρα το Μουσείο Εκπαίδευσης και είναι ό,τι πρέπει για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων ο χώρος του Πανεπιστημίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτάνουν οι σπατάλες. Ας στεγαστεί στο παλιό πρωτοδικείο η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να μη πληρώνει ενοίκια και ας αφήσουν οι διευθυντές τα μεγαλεπήβολα πολυδάπανα σχέδια κατά μέρος.
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)