Eπέστρεψε η 25 μελής αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών (Βρυξέλλες, 6-12-2012), που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (μαζί με την Πορτογαλική Συνομοσπονδία Αγροτών-CAP & την Ισπανική Οργάνωση Αγροτών-ASAJA) προσκεκλημένη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ Γ. Παπαστάμκου.
Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών μετείχαν περίπου 400 σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους 52 από Σλοβενία, 50 Πολωνία, 36 από Ισπανία, 28 Πορτογαλία, 27 Βουλγαρία, 25 Ελλάδα, 23 Λιθουανία, 17 Ολλανδία, 13 Αυστρία, 10 Λουξεμβούργο, 9 Ιταλία, 9 Τσεχία, 6 Ιρλανδία, 3 Λετονία, 2 Γερμανία, 2 Γαλλία & 2 από την Κύπρο.
Η Ελλάδα αν και κατόρθωσε να γίνουν δεκτές 6 προτάσεις της (πολυαριθμότερες), μετά από διαδικασία που περιλάμβανε και παρουσιάσεις στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, από τις 67 συνολικά αποδεκτές από την οργανωτική επιτροπή από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αν και κατάφερε να διακριθεί στον σύντομο κατάλογο με μία συμμετοχή ανάμεσα στις 15 επιλεχθείσες (Πολωνία 1, Γερμανία 1, Ελλάδα 1, Βουλγαρία 2, Αυστρία 3, Ισπανία 3 & Πορτογαλία 4), τελικά δεν κέρδισε Βραβείο.
Όλες οι Πετυχημένες Πρακτικές παρουσιάσθηκαν από τον «πρεσβευτή» της χώρας τους και η Ελλάδα, μετά από τα σύντομα συγχαρητήρια του καθ Γ. παπαστάμκου για την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και την επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρουσιάσθηκε από τον κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ) που είχε την φροντίδα του διαγωνισμού μαζί με την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας. Οι επιλεχθείσες υποψηφιότητες από την Ελλάδα ήταν:
• Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Γεώργας, από την Αρχαία Επίδαυρο Αργολίδας με παραγωγή βιοερίου, τροφοδοσία σφαγείου και δίκτυο διανομής.
• Ο Πάγκαλος Καζάκης από την Νέα Γωνιά Χαλκιδικής με παραγωγή των πάντων από το αμπέλι εκτός από κρασί και δίκτυο διανομής.
• Ο βιοκαλλιεργητής Μαΐστρος Καραμπάσης από τις Κροκεές Λακωνίας με ελιές, λάδι, λαχανικά, φρούτα & αρωματικά, σε επιλεγμένες αγορές.
• Ο γεοπόνος-γεωργός Βασίλης Κόλλιας από το Ακραίφνιο Βοιωτίας, με δικτυοκήπια στα οπωροκηπευτικά για εμπόριο και λαϊκές αγορές.
• Ο πολυάσχολος βιοκαλλιεργητής Αποστόλης Κούρτης από τη Ράχη Πιερίας, με κεράσια και επώνυμο βραβευμένο κρασί.
• Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Λουκίσας από τις Αχαρνές Αττικής, με την υδροπονική «Φάρμα Λουκίσα» με φυλλώδη λαχανικά και αρωματικά φυτά.
Τα βραβεία δόθηκαν:
Στον καλύτερο Ευρωπαίο Αγρότη, τον Adreas Gugumuck (Αυστρία), ο οποίος είναι Νέος Αγρότης από επιστροφή (πρώην προγραμματιστής) με παραγωγή σαλιγκαριών και ιδιαίτερα χαβιάρι και συκώτι από σαλιγκάρια, σε επισκέψιμη μονάδα, με δικό του δίκτυο διανομής και σύνδεση με slow food.
Στην πιο καινοτόμο εκμετάλλευση του Jose Carvallo (Πορτογαλία), ο οποίος παράγει φράουλες σε θερμοκήπιο με κρεβατίνες υδροπονικές που ανεβοκατεβαίνουν, εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο τρόπο την θερμότητα και την εργονομία στην συλλογή. Παράγει τέσσερις φορές περισσότερες φράουλες από ότι συνήθως και λόγω κλειστού κυκλώματος καταναλώνει μόνο το 1/3 του συνήθους νερού.
Στην πιο βιώσιμη εκμετάλλευση της Hristova Irena Petkova (Βουλγαρία), η οποία έχει πτηνοτροφείο παραγωγής κρέατος που αξιοποιεί και τα φτερά, ενώ χρησιμοποιεί κινητό μηχάνημα σφαγής και
Στην πιο βιώσιμη εκμετάλλευση των αδελφών AnaMaria & RaquelPerez Saenz (Ισπανία), οι οποίες έχουν πτηνοτροφείο παραγωγής αυγών και εξασφαλίζουν συνθήκες αντιστρές με μπλε και πράσινους λαμπτήρες και με ηλεκτρονικά συστήματα συνθηκών περιβάλλοντος. Διαχειρίζονται επιτυχώς τα απόβλητα ως υπόστρωμα για μανιτάρια και ως λίπασμα, ενώ οι εγκαταστάσεις τους χαρακτηρίζονται από το προσεγμένο τοπίο με ελιές και πορτοκαλιές. .
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών γέμισαν με ενδιαφέρουσες ανταλλαγές εμπειριών με τους Νέους Αγρότες από τα συμμετέχοντα κράτη, και η ΠΕΝΑ πρόβαλε τόσο την πρόταση να διοργανώσει το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών (Φεβ 2014), όταν η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ, η Θεσσαλονίκη θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και η HELEXPO θα διοργανώνει την Agrotika, όσο και την Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών, που οργανώνει η ΠΕΝΑ μέσα στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 7-10 Φεβ 2013).
Στο Ευρωπαϊκό Συνέριο Νέων Αγροτών μίλησε η Ευρωβουλευτής κα Ester Herranz Garcia (Ισπανία), ο Ευρωβουλευτής κ Albert Dess (Συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Γεωργίας), ο Δ/ντής του Επιτρόπου Γεωργίας κ Georg Haeusler, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, ο Ευρωβουλευτής καθ Γεώργιος Παπαστάμκος, οι «πρεσβευτές»-ευρωβουλευτές-εκπρόσωποι των προτεινομένων από τα κράτη Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Λετονία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Λιθουανία, ενώ συμμετείχαν πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές.
Πολύ σημαντικό ήταν το μέρος «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον στον Αγροτικό κόσμο», όπου μίλησε για το παρελθόν ο κ. Fernand Tasiaux (παλαιός πρόεδρος των Νέων Αγροτών), η κα Paola del Castillo (σύγχρονη Ισπανίδα κτηνοτρόφος), ο κ. Ludvic Jirovec (από την παλαιά Τσεχοσλοβακία, που έζησε και στα δύο πολιτεύματα και τον διαχωρισμό) και ο κ. Γιάννης Παντούλης (αμπελουργός, οινοποιός βιοκαλλιεργητής από την Κατερίνη της Ελλάδος).
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών έκλεισε με εισήγηση ο Joris Baecke (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών-European Council of Young Farmers-CEJA).
Μερικά από όσα ακουστήκαν στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6 Δεκ 2012, είναι:
• Η γραφειοκρατία στην ΕΕ είναι μεγάλη, πρέπει να μειωθεί. Είμαι γεωργός και πρέπει να είμαστε περήφανοι που ταΐζουμε 500.000.000 Ευρωπαίους. Στην ΕΕ χρειαζόμαστε τους Νέους Αγρότες. Πρέπει να δώσετε τις μάχες σας παντού Λένε ότι η CAP είναι ακριβή, αλλά είναι μόνο το 2-3% του συνολικού προϋπολογισμού όλων των κρατών μελών της ΕΕ. (Πρόεδρος ΕΛΚ J. Dual).
• Οι Νέοι Αγρότες είναι «είδος υπό εξαφάνιση». Υπάρχουν χώρες όπως η Αγγλία με 20 ηλικιωμένους αγρότες για κάθε Νέο Αγρότη. Στην ΕΕ για κάθε Νέο Αγρότη (<35ετών) αντιστοιχούν 9 ηλικιωμένοι αγρότες (>55 ετών). Οι Νέοι Αγρότες μόνο έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να διαμορφωθεί πλαίσιο που θα διευκολύνει τη μεταβίβαση των καλλιεργειών στους Νέους Αγρότες. (MEP Ν. Μelo)
• Η χώρα μας στηρίζει τη νέα ΚΓΠ. Θέλουμε να σας ακούσουμε. Γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν οι προσπάθειες όλων μας. Το Ταμείο Συνοχής και η ΚΓΠ στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. (Ισπανός Α. Lopez).
• Η ΚΓΠ πρέπει να προσφέρει σταθερότητα στους Νέους Αγρότες. Εσείς θα συνεχίσετε να προσφέρετε τρόφιμα στους Ευρωπαίους. (L. Mira Γραμματέας CAP Πορτογαλίας)
• Εδώ και λίγα χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια ανανέωσης. Ο πληθυσμός γερνάει. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος. Πρέπει να δραστηριοποιηθείτε. Τη θεωρία των Βρυξελλών να την κάνετε πράξη. Να παραδειγματιστείτε από τις πρακτικές που θα ακούσετε σήμερα και θα βραβεύσουμε. (P. Barato, Πρόεδρος ASAJA Ισπανών Αγροτών).
• Η επιλογή των καλύτερων πρακτικών ήταν πολύ δύσκολη γιατί όλες σχεδόν ήταν πολύ πετυχημένες. Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος. Πρέπει όλη η Ευρώπη να δουλέψει για να βγούμε από την κρίση την οικονομική αλλά και την γεωργική και την πληθυσμιακή. Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην νέα ΚΓΠ είναι αυξημένη. Πρέπει να πάρει ο τομέας αυτός ακόμη 4 δις. Υπάρχει ανταγωνισμός απο τρίτες χώρες. Πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν αντιστάσεις. Υπάρχουν μέλη που θέλουν να περί κόψουν τα κονδύλια της ΚΓΠ. (G. Haeusler)
• Με τη διεύρυνση της ΕΕ ο αριθμός των γεωργών διπλασιάστηκε. Ο προϋπολογισμός της ΚΓΠ είναι ήδη πιεσμένος και λιτός και θέλουν να τον μειώσουν κι άλλο. Πρέπει να πείσετε το ΕυρωΚοινοβούλιο και το Ευρ. Συμβούλιο να μη μειώσει αυτή την ήδη λιτή πρότασή μας για την ΚΓΠ. (G. Haeusler)
• Οι Νέοι Αγρότες αποτελούν το επίκεντρο της ΚΓΠ και θέλουμε τους Νέους Αγρότες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη υλοποίηση της ΚΓΠ. (G. Haeusler)
• Είναι σημαντικό οι Νέοι Αγρότες να μπορούν να πάρουν ειδικές άμεσες ενισχύσεις στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, που είναι κομμάτι του 2ου πυλώνα.
• Οι Νέοι Αγρότες είναι αυτοί που πρέπει να αναλάβουν τα ηνία όσο πιο γρήγορα γίνεται (G. Haeusler, Δ/ντής γραφείου Επιτρόπου Γεωργίας Ν. Τσιόλος).
• Προβλέψτε την έξοδό σας από το αγροτικό επάγγελμα. Όταν ξεκινάμε είναι ωραία, όλο όνειρα. Όλοι μας λένε ότι είναι δίπλα στους αγρότες, αλλά συνεχώς μας βάζουν εμπόδια. Το θέμα της γης είναι πάρα πολύ δύσκολο, και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Στοιχίζει ακριβά, αλλά αξίζει πιο πολύ σαν πολυκατοικία, που πρ΄πει να αντιπαλέψουμε. Φαίνεται ότι αυτά που ετοιμάζουν στα γραφεία τους οι γραφειοκράτες δεν θα είναι καλά. Την ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝ. (F. Tasiaux, Βέλγος 60άρης, παλαιός πρόεδρος Νέων Αγροτών).
• Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος που να αξίζει τον κόπο, είπε η Ισπανίδα πιανίστρια P.del Castillo, Νέα Αγρότης, κτηνοτρόφος 7ης Γενιάς. Η Γραφειοκρατία μας βάζει συνεχώς εμπόδια. Οι διοικούντες θα έπρεπε να ξέρουν από κτηνοτροφία πριν πάρουν αποφάσεις για εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτως ή άλλως πρόκειται γιθα επιχείρηση, που πρέπει να επιβιώνει για να μπορούμε να ζούμε και εμείς.
• Αν οι πολιτικοί παύσουν να ανακατεύονται στα αγροτικά, η ζωή μας θα ήταν καλύτερη, είπε ο παλαίμαχος αγρότης L. Jirovec από την Τσεχία. Δεν μπορώ να πώ πιο πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο. Όλα τα συστήματα είναι καλά, αρκεί να ξέρεις να τα διαχειριστείς. Αν θέλεις την ελευθερία σου ως αγρότης, η μόνη δυνατότητα είναι ο συνεταιρισμός.
• Το τρίπτυχο ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ είναι επιθυμητό.
• Επιβάλλεται να οργανωθεί σύστημα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ αγροτών.
• Επιβάλλεται στήριξη των Νέων Αγροτών κυρίως στο ξεκίνημα (20ς Πυλώνας).
• Οι Νέοι Αγρότες θέλουν να ζήσουν από την στήριξη της διεξόδου τους αγορά, και όχι από τις επιδοτήσεις του 1ου Πυλώνα.
• Η Γεωργία-Κτηνοτροφία πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ.
Στην πολύ ζωντανή συζήτηση έλαβαν μέρος οι Ι. Ζαφείρης, Σ. Βογιατζής, Λ. Ραβανός & Δ. Γιώργας, ενώ μετείχαν οι Λ. Πολυμενάκος, Π. Γκιοργκίνης, Γ. Αλεξανδράκος, Ο. Κουρλά, Ν. Αλωπούδης, Σ. Παντελής, Π. Ρέκκας, Ν. Αγγελόπουλος, Λ. Αρνίδης, Θ. Φυντανίδης, Α. Μακρής & Β. Πεντασκούφη.
Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών μετείχαν περίπου 400 σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους 52 από Σλοβενία, 50 Πολωνία, 36 από Ισπανία, 28 Πορτογαλία, 27 Βουλγαρία, 25 Ελλάδα, 23 Λιθουανία, 17 Ολλανδία, 13 Αυστρία, 10 Λουξεμβούργο, 9 Ιταλία, 9 Τσεχία, 6 Ιρλανδία, 3 Λετονία, 2 Γερμανία, 2 Γαλλία & 2 από την Κύπρο.
Η Ελλάδα αν και κατόρθωσε να γίνουν δεκτές 6 προτάσεις της (πολυαριθμότερες), μετά από διαδικασία που περιλάμβανε και παρουσιάσεις στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, από τις 67 συνολικά αποδεκτές από την οργανωτική επιτροπή από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αν και κατάφερε να διακριθεί στον σύντομο κατάλογο με μία συμμετοχή ανάμεσα στις 15 επιλεχθείσες (Πολωνία 1, Γερμανία 1, Ελλάδα 1, Βουλγαρία 2, Αυστρία 3, Ισπανία 3 & Πορτογαλία 4), τελικά δεν κέρδισε Βραβείο.
Όλες οι Πετυχημένες Πρακτικές παρουσιάσθηκαν από τον «πρεσβευτή» της χώρας τους και η Ελλάδα, μετά από τα σύντομα συγχαρητήρια του καθ Γ. παπαστάμκου για την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και την επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρουσιάσθηκε από τον κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ) που είχε την φροντίδα του διαγωνισμού μαζί με την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας. Οι επιλεχθείσες υποψηφιότητες από την Ελλάδα ήταν:
• Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Γεώργας, από την Αρχαία Επίδαυρο Αργολίδας με παραγωγή βιοερίου, τροφοδοσία σφαγείου και δίκτυο διανομής.
• Ο Πάγκαλος Καζάκης από την Νέα Γωνιά Χαλκιδικής με παραγωγή των πάντων από το αμπέλι εκτός από κρασί και δίκτυο διανομής.
• Ο βιοκαλλιεργητής Μαΐστρος Καραμπάσης από τις Κροκεές Λακωνίας με ελιές, λάδι, λαχανικά, φρούτα & αρωματικά, σε επιλεγμένες αγορές.
• Ο γεοπόνος-γεωργός Βασίλης Κόλλιας από το Ακραίφνιο Βοιωτίας, με δικτυοκήπια στα οπωροκηπευτικά για εμπόριο και λαϊκές αγορές.
• Ο πολυάσχολος βιοκαλλιεργητής Αποστόλης Κούρτης από τη Ράχη Πιερίας, με κεράσια και επώνυμο βραβευμένο κρασί.
• Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Λουκίσας από τις Αχαρνές Αττικής, με την υδροπονική «Φάρμα Λουκίσα» με φυλλώδη λαχανικά και αρωματικά φυτά.
Τα βραβεία δόθηκαν:
Στον καλύτερο Ευρωπαίο Αγρότη, τον Adreas Gugumuck (Αυστρία), ο οποίος είναι Νέος Αγρότης από επιστροφή (πρώην προγραμματιστής) με παραγωγή σαλιγκαριών και ιδιαίτερα χαβιάρι και συκώτι από σαλιγκάρια, σε επισκέψιμη μονάδα, με δικό του δίκτυο διανομής και σύνδεση με slow food.
Στην πιο καινοτόμο εκμετάλλευση του Jose Carvallo (Πορτογαλία), ο οποίος παράγει φράουλες σε θερμοκήπιο με κρεβατίνες υδροπονικές που ανεβοκατεβαίνουν, εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο τρόπο την θερμότητα και την εργονομία στην συλλογή. Παράγει τέσσερις φορές περισσότερες φράουλες από ότι συνήθως και λόγω κλειστού κυκλώματος καταναλώνει μόνο το 1/3 του συνήθους νερού.
Στην πιο βιώσιμη εκμετάλλευση της Hristova Irena Petkova (Βουλγαρία), η οποία έχει πτηνοτροφείο παραγωγής κρέατος που αξιοποιεί και τα φτερά, ενώ χρησιμοποιεί κινητό μηχάνημα σφαγής και
Στην πιο βιώσιμη εκμετάλλευση των αδελφών AnaMaria & RaquelPerez Saenz (Ισπανία), οι οποίες έχουν πτηνοτροφείο παραγωγής αυγών και εξασφαλίζουν συνθήκες αντιστρές με μπλε και πράσινους λαμπτήρες και με ηλεκτρονικά συστήματα συνθηκών περιβάλλοντος. Διαχειρίζονται επιτυχώς τα απόβλητα ως υπόστρωμα για μανιτάρια και ως λίπασμα, ενώ οι εγκαταστάσεις τους χαρακτηρίζονται από το προσεγμένο τοπίο με ελιές και πορτοκαλιές. .
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών γέμισαν με ενδιαφέρουσες ανταλλαγές εμπειριών με τους Νέους Αγρότες από τα συμμετέχοντα κράτη, και η ΠΕΝΑ πρόβαλε τόσο την πρόταση να διοργανώσει το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών (Φεβ 2014), όταν η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ, η Θεσσαλονίκη θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και η HELEXPO θα διοργανώνει την Agrotika, όσο και την Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών, που οργανώνει η ΠΕΝΑ μέσα στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 7-10 Φεβ 2013).
Στο Ευρωπαϊκό Συνέριο Νέων Αγροτών μίλησε η Ευρωβουλευτής κα Ester Herranz Garcia (Ισπανία), ο Ευρωβουλευτής κ Albert Dess (Συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Γεωργίας), ο Δ/ντής του Επιτρόπου Γεωργίας κ Georg Haeusler, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, ο Ευρωβουλευτής καθ Γεώργιος Παπαστάμκος, οι «πρεσβευτές»-ευρωβουλευτές-εκπρόσωποι των προτεινομένων από τα κράτη Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Λετονία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Λιθουανία, ενώ συμμετείχαν πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές.
Πολύ σημαντικό ήταν το μέρος «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον στον Αγροτικό κόσμο», όπου μίλησε για το παρελθόν ο κ. Fernand Tasiaux (παλαιός πρόεδρος των Νέων Αγροτών), η κα Paola del Castillo (σύγχρονη Ισπανίδα κτηνοτρόφος), ο κ. Ludvic Jirovec (από την παλαιά Τσεχοσλοβακία, που έζησε και στα δύο πολιτεύματα και τον διαχωρισμό) και ο κ. Γιάννης Παντούλης (αμπελουργός, οινοποιός βιοκαλλιεργητής από την Κατερίνη της Ελλάδος).
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών έκλεισε με εισήγηση ο Joris Baecke (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών-European Council of Young Farmers-CEJA).
Μερικά από όσα ακουστήκαν στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6 Δεκ 2012, είναι:
• Η γραφειοκρατία στην ΕΕ είναι μεγάλη, πρέπει να μειωθεί. Είμαι γεωργός και πρέπει να είμαστε περήφανοι που ταΐζουμε 500.000.000 Ευρωπαίους. Στην ΕΕ χρειαζόμαστε τους Νέους Αγρότες. Πρέπει να δώσετε τις μάχες σας παντού Λένε ότι η CAP είναι ακριβή, αλλά είναι μόνο το 2-3% του συνολικού προϋπολογισμού όλων των κρατών μελών της ΕΕ. (Πρόεδρος ΕΛΚ J. Dual).
• Οι Νέοι Αγρότες είναι «είδος υπό εξαφάνιση». Υπάρχουν χώρες όπως η Αγγλία με 20 ηλικιωμένους αγρότες για κάθε Νέο Αγρότη. Στην ΕΕ για κάθε Νέο Αγρότη (<35ετών) αντιστοιχούν 9 ηλικιωμένοι αγρότες (>55 ετών). Οι Νέοι Αγρότες μόνο έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να διαμορφωθεί πλαίσιο που θα διευκολύνει τη μεταβίβαση των καλλιεργειών στους Νέους Αγρότες. (MEP Ν. Μelo)
• Η χώρα μας στηρίζει τη νέα ΚΓΠ. Θέλουμε να σας ακούσουμε. Γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν οι προσπάθειες όλων μας. Το Ταμείο Συνοχής και η ΚΓΠ στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. (Ισπανός Α. Lopez).
• Η ΚΓΠ πρέπει να προσφέρει σταθερότητα στους Νέους Αγρότες. Εσείς θα συνεχίσετε να προσφέρετε τρόφιμα στους Ευρωπαίους. (L. Mira Γραμματέας CAP Πορτογαλίας)
• Εδώ και λίγα χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια ανανέωσης. Ο πληθυσμός γερνάει. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος. Πρέπει να δραστηριοποιηθείτε. Τη θεωρία των Βρυξελλών να την κάνετε πράξη. Να παραδειγματιστείτε από τις πρακτικές που θα ακούσετε σήμερα και θα βραβεύσουμε. (P. Barato, Πρόεδρος ASAJA Ισπανών Αγροτών).
• Η επιλογή των καλύτερων πρακτικών ήταν πολύ δύσκολη γιατί όλες σχεδόν ήταν πολύ πετυχημένες. Εσείς είστε η αιχμή του δόρατος. Πρέπει όλη η Ευρώπη να δουλέψει για να βγούμε από την κρίση την οικονομική αλλά και την γεωργική και την πληθυσμιακή. Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην νέα ΚΓΠ είναι αυξημένη. Πρέπει να πάρει ο τομέας αυτός ακόμη 4 δις. Υπάρχει ανταγωνισμός απο τρίτες χώρες. Πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν αντιστάσεις. Υπάρχουν μέλη που θέλουν να περί κόψουν τα κονδύλια της ΚΓΠ. (G. Haeusler)
• Με τη διεύρυνση της ΕΕ ο αριθμός των γεωργών διπλασιάστηκε. Ο προϋπολογισμός της ΚΓΠ είναι ήδη πιεσμένος και λιτός και θέλουν να τον μειώσουν κι άλλο. Πρέπει να πείσετε το ΕυρωΚοινοβούλιο και το Ευρ. Συμβούλιο να μη μειώσει αυτή την ήδη λιτή πρότασή μας για την ΚΓΠ. (G. Haeusler)
• Οι Νέοι Αγρότες αποτελούν το επίκεντρο της ΚΓΠ και θέλουμε τους Νέους Αγρότες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη υλοποίηση της ΚΓΠ. (G. Haeusler)
• Είναι σημαντικό οι Νέοι Αγρότες να μπορούν να πάρουν ειδικές άμεσες ενισχύσεις στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, που είναι κομμάτι του 2ου πυλώνα.
• Οι Νέοι Αγρότες είναι αυτοί που πρέπει να αναλάβουν τα ηνία όσο πιο γρήγορα γίνεται (G. Haeusler, Δ/ντής γραφείου Επιτρόπου Γεωργίας Ν. Τσιόλος).
• Προβλέψτε την έξοδό σας από το αγροτικό επάγγελμα. Όταν ξεκινάμε είναι ωραία, όλο όνειρα. Όλοι μας λένε ότι είναι δίπλα στους αγρότες, αλλά συνεχώς μας βάζουν εμπόδια. Το θέμα της γης είναι πάρα πολύ δύσκολο, και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Στοιχίζει ακριβά, αλλά αξίζει πιο πολύ σαν πολυκατοικία, που πρ΄πει να αντιπαλέψουμε. Φαίνεται ότι αυτά που ετοιμάζουν στα γραφεία τους οι γραφειοκράτες δεν θα είναι καλά. Την ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝ. (F. Tasiaux, Βέλγος 60άρης, παλαιός πρόεδρος Νέων Αγροτών).
• Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος που να αξίζει τον κόπο, είπε η Ισπανίδα πιανίστρια P.del Castillo, Νέα Αγρότης, κτηνοτρόφος 7ης Γενιάς. Η Γραφειοκρατία μας βάζει συνεχώς εμπόδια. Οι διοικούντες θα έπρεπε να ξέρουν από κτηνοτροφία πριν πάρουν αποφάσεις για εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτως ή άλλως πρόκειται γιθα επιχείρηση, που πρέπει να επιβιώνει για να μπορούμε να ζούμε και εμείς.
• Αν οι πολιτικοί παύσουν να ανακατεύονται στα αγροτικά, η ζωή μας θα ήταν καλύτερη, είπε ο παλαίμαχος αγρότης L. Jirovec από την Τσεχία. Δεν μπορώ να πώ πιο πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο. Όλα τα συστήματα είναι καλά, αρκεί να ξέρεις να τα διαχειριστείς. Αν θέλεις την ελευθερία σου ως αγρότης, η μόνη δυνατότητα είναι ο συνεταιρισμός.
• Το τρίπτυχο ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ είναι επιθυμητό.
• Επιβάλλεται να οργανωθεί σύστημα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ αγροτών.
• Επιβάλλεται στήριξη των Νέων Αγροτών κυρίως στο ξεκίνημα (20ς Πυλώνας).
• Οι Νέοι Αγρότες θέλουν να ζήσουν από την στήριξη της διεξόδου τους αγορά, και όχι από τις επιδοτήσεις του 1ου Πυλώνα.
• Η Γεωργία-Κτηνοτροφία πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ.
Στην πολύ ζωντανή συζήτηση έλαβαν μέρος οι Ι. Ζαφείρης, Σ. Βογιατζής, Λ. Ραβανός & Δ. Γιώργας, ενώ μετείχαν οι Λ. Πολυμενάκος, Π. Γκιοργκίνης, Γ. Αλεξανδράκος, Ο. Κουρλά, Ν. Αλωπούδης, Σ. Παντελής, Π. Ρέκκας, Ν. Αγγελόπουλος, Λ. Αρνίδης, Θ. Φυντανίδης, Α. Μακρής & Β. Πεντασκούφη.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)