Επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στον Υφ.Οικονομικών για το Τελωνείο και Χημείο της Βέροιας

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Ημαθίας για το Τελωνείο και το Χημείο που λειτουργούν στη Βέροια παρουσίασε με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρόπουλο και σε τοπικούς φορείς ο αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Κωνσταντίνος Μπλάντας.


Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υφυπουργέ,

Στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, συγκροτούνται επιτροπές και ορίζονται μέλη, με αντικείμενο την αξιολόγηση δομών των οργανικών μονάδων Υπουργείων, μεταξύ άλλων και των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι επιτροπές αυτές εισηγούνται την σημαντική μείωση του αριθμού των Τελωνείων και Χημικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Πληροφορούμαστε ότι στις εισηγήσεις των επιτροπών γίνεται αναφορά και για τις δυο αυτές υπηρεσίες, για την απομάκρυνση τους ή την κατάργησή τους από την περιοχή της Βέροιας, πρωτεύουσας του Νομού Ημαθίας, εν όψει των αναδιαρθρώσεων των δομών των υπηρεσιών αυτών γενικότερα.

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε και να σας επιστήσουμε την προσοχή σας για τα ακόλουθα σημαντικά για την λειτουργικότητα της διακίνησης των προϊόντων της Πρωτογενούς Παραγωγής, τα οποία αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού μας και χαρακτηρίζουν αυτόν ως προς τα εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικά δρώμενα.

Το Τελωνείο της Βέροιας είναι το μεγαλύτερο επαρχιακό τελωνείο μετά αυτών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Είναι κυρίως εξαγωγικό και διαθέτει εννέα φορολογικές αποθήκες. Έχει το μεγαλύτερο όγκο διακίνησης κυρίως λόγω Τοπικών Προϊόντων Γης και Ζωϊκού Κεφαλαίου αλλά και λοιπών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας, σε σχέση με τα όμορα επαρχιακά τελωνεία. Στον επισυναπτόμενο πίνακα της κατάστασης εισαγωγών-εξαγωγών 2011-2012 είναι εμφανή τα στοιχεία

που σας χρειάζονται, ώστε να λάβετε γνώση το μέγεθος των αναγκών που εξυπηρετεί η λειτουργία του στη Βέροια.

Επίσης η Χημική Υπηρεσία είναι κατ' ουσίαν ένα τελωνειακό χημείο, το τέταρτο σε αριθμό δειγμάτων. Αυτό γίνεται φανερό από τα πεπραγμένα του 2011.

Στον Νομό Ημαθίας σήμερα ενδεικτικά δραστηριοποιούνται:

Εικοσιπέντε οινοποιεία (π.χ Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε, Α.Α.Ο.Σ Βαένι, κυρ Γιάννη Α.Ε κλπ) και ένα ποτοποιείο- αποσταγματοποιείο. Από την αρχή του 2012 στάλθηκαν από το Τελωνείο 185 δείγματα κρασιών προς εξαγωγή και πραγματοποιήθηκαν με το wine scan τις αντίστοιχες αναλύσεις.

Λειτουργούν έξι κομποστάδικα συνολικής δυναμικότητας 140.000 τόνων. Κονσερβοποίησαν το 2012 100.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο και πραγματοποίησαν πέρσι συνολικά εξαγωγές ύψους 150.000.000 ευρώ. Είναι γνωστό ότι η Ημαθία μαζί με την Πέλλα κατέχουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών κομπόστας. Τα κομποστάδικα χρησιμοποιούν εκατοντάδες τόνους ζάχαρη που εισάγουν από Βραζιλία και Ινδία. Ακόμη εισάγουν κομπόστες ανανά, αχλάδι και σταφύλι από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν στις φρουτοσαλάτες τις οποίες στη συνέχεια εξάγουν. Αυτό έχει για τη ζάχαρη και τα φρούτα χρεοπίστωση από το τελωνείο η οποία γίνεται με βάση τις αναλύσεις που δίνει η χημική υπηρεσία Βέροιας. Συνολικά από την αρχή του 2012 έχει κάνει η χημική υπηρεσία 820 αναλύσεις σε τελωνειακά δείγματα κομποστών εξαγωγής και 185 αναλύσεις σε κομπόστες εισαγωγής.

Εάν αναφερθούμε και σε άλλες δραστηριότητες του τελωνείου και της χημικής υπηρεσίας Βέροιας (ναρκωτικά, υφάνσιμα, κατεψυγμένα, άμβυκες, πρατήρια LPG κα) γίνεται φανερό από τα προαναφερθέντα ότι στο νομό Ημαθίας πρέπει να λειτουργεί το τελωνείο και το χημείο.

Με δεδομένο ότι η Εγνατία οδός είναι η πύλη εισόδου στο Νομό Ημαθίας και οι εγκαταστάσεις της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας βρίσκονται περίπου στο μέσο της απόστασης μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κήπων Έβρου, εντός του άξονα Αθήνας-Αλεξανδρούπολης και με πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν προτάσεων του Επιμελητηρίου έγινε δεκτή από την πολιτεία η μετατροπή της χρήσης της σε Διαμετακομιστικό Κέντρο. Συστήθηκε η ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε, Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Οπωροκηπευτικών Νομού Ημαθίας με σκοπό την αξιοποίηση, την ανάπτυξη και την διαχείριση των εγκαταστάσεων αυτών. Μάλιστα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε ,(μέτοχοι είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βέροιας και η ΕΑΣ Βέροιας), παραχωρούνται χώροι για την στέγαση του τελωνείου, του χημείου και άλλων συνοδευτικών υπηρεσιών.

Στις προτάσεις του επιμελητηρίου συντάσσονται και συστρατεύονται και δραστηριοποιούνται προς την επίτευξη τους όλοι οι τοπικοί φορείς του Νομού μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την συστέγαση στον ίδιο αυτό χώρο, του τελωνείου, του χημείου, του κτηνιατρείου, του γραφείου φυτοπαθολογικού ελέγχου προϊόντων, την λειτουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, εκτελωνιστικών γραφείων, θυρίδων τραπεζών, ξενοδοχείων, εκθεσιακού εμπορικού κέντρου, συνεργείων αυτοκινήτων, σταθμός αυτοκινήτων, εστιατορίων κλπ.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό η σημασία που απορρέει από την αναγκαιότητα της παραμονής στην Βέροια των υπηρεσιών του τελωνείου και της χημικής υπηρεσίας και της στέγασής του στις εγκαταστάσεις της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας.

Και μόνο όπως προαναφέραμε εξυπηρετούν ανάγκες ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και ανάπτυξης ζωικού κεφαλαίου, από την ενδυνάμωση των οποίων εξαρτάται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω της ενδυνάμωσης των εξαγωγών, θεωρούμε επιβεβλημένη την αποδοχή των προτάσεων μας των οποίων είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε με απαράμιλλο σθένος τόσο το επιμελητήριο όσο και το σύνολο των φορέων του Νομού.

Θεωρούμε ότι ως Νομός, που στηρίζεται κατά βάση στην πρωτογενή παραγωγή και στην ενδυνάμωση του ζωικού κεφαλαίου, διαθέτουμε το όραμα και την ικανότητα και σε συνδυασμό με την χρήση των εγκαταστάσεων αυτών όπως περιγράψαμε παραπάνω, θα συμβάλλουμε και εμείς στην μείωση των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας.

Η λειτουργία των υπηρεσιών του τελωνείου και του χημείου με την παραμονή τους στη Βέροια, είναι στενά συνυφασμένη με την βελτιωμένη αποδοτικότητα, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και σε συνδυασμό με την καινοτομία που θα αναπτυχθεί σε σχέση με την θέση της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας. Στην ουσία θα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προσπάθεια μείωσης του κόστους και αύξηση της αποτελεσματικότητας, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής εξωστρέφειας και του ανοίγματος των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Με λίγα λόγια επιθυμούμε να εξάγουμε «ΕΛΛΑΔΑ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο