Η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 6/12 στον Χώρο Τεχνών Βέροιας

Tην Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ στο Χώρο Τεχνών, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μια μοναδική συναυλία για τον κόσμο της Βέροια. Η Συμφωνική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα του Mozart, Beethoven, Ξανθούλη.  
 
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1813, όταν η 7η Συμφωνία του Beethoven παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό της Βιέννης, ενώ την Ορχήστρα, ανάμεσα στα μέλη της οποίας βρίσκονταν μουσικοί «θρύλοι», όπως οι Louis Spohr, Antonio Salieri, Anton Romberg, Domenico Dragonetti και Mauro Giuliani, διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Το έργο, για το οποίο ο Beethoven σημειώνει πως ήταν ένα από το καλύτερά του, γράφτηκε σε μια εποχή που ο συνθέτης είχε αποσυρθεί στην πόλη Τέπλιτσε της Τσεχίας, ελπίζοντας να βελτιωθεί η κατάσταση της ήδη βεβαρημένης υγείας του...

Σχεδόν διακόσια χρόνια μετά το ντεμπούτο του, σε μια συγκυρία που αντίστοιχα η κοινωνία ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει την ήδη βεβαρημένη «υγεία» της, το ίδιο έργο θα ερμηνευτεί από την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στον Χώρο Τεχνών Βέροιας , σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας και η εταιρεία Specs' n' Arts και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων του Δήμου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Βέροιας . Θα ερμηνευτούν ακόμα το έργο "Φαντασία, Πρελούδιο και Φούγκα" του Νίκου Ξανθούλη και το Κονσέρτο KV 313 σε Σολ μείζονα για φλάουτο του Mozart. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Γερμανός μαέστρος Oliver Weder, μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Θουριγγίας (Thüringen) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού τμήματος του ιστορικού θεάτρουSaalfeld-Rudolstadt, ενώ με την Ορχήστρα θα συμπράξει ως σολίστ ο Marc Grauwels, ένας από τους διασημότερους φλαουτίστες παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές της συναυλίας...

Ο Γερμανός Oliver Weder έχει σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία της Φρανκφούρτης, και υπήρξε ο πρώτος υπότροφος από τη Δυτική Γερμανία που έγινε δεκτός στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Έχει διατελέσει μαέστρος («Kapellmeister») της Κρατικής Όπερας και του Μπαλέτου στην πόλη Περμ της Ρωσίας, μουσικός διευθυντής και αρχιμουσικός στην Κρατική Όπερα και το Μπαλέτο του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης, «Rimsky-Korsakov», βοηθός του Valery Gergejev και υπεύθυνος Γερμανικού ρεπερτορίου του θεάτρου Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, ενώ έχει συνεργαστεί επανελημένα με τον Hartmut Haenchen στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ολλανδίας και την Ολλανδική Όπερα του Άμστερνταμ. Από το 1997 είναι μόνιμος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Θουριγγίας (Thüringen) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού τμήματος του ιστορικού θεάτρου Saalfeld-Rudolstadt, ενώ παράλληλα ασχολείται με παιδικά και νεανικά προγράμματα, συνεργάζεται με τις μουσικές Ακαδημίες της Βαϊμάρης, του Μάιντς και της Φρανκφούρτης ως καλεσμένος επίκουρος καθηγητής, και διευθύνει ορχήστρες ως καλεσμένος μαέστρος σε Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία.

Με δισκογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 60 προσωπικούς δίσκους, συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και διεθνή καριέρα ως σολίστ, ο Marc Grauwels συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους διασημότερους φλαουτίστες παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί σε μόνιμη βάση με τη Φλαμανδική Όπερα, την Όπερα των Βρυξελλών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βελγικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, και τη World Orchestra υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Carlo-Maria Giulini. Συνθέτες απ' όλο τον κόσμο έχουν γράψει έργα ειδικά γι' αυτόν. Ο Ennio Morricone του έχει αφιερώσει το σολιστικό μέρος για φλάουτο από το "Cantate for Europe", ο Astor Piazzolla το θρυλικό "History of the Tango" και ο Γιάννης Μαρκόπουλος το Κονσέρτο για Φλάουτο που ακούστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ανάμεσα στις δισκογραφικές του δουλειές, ξεχωρίζει η συλλογή "The Flute Collection" από τη Naxos, που περιλαμβάνει 30 CDs, και η συμμετοχή του στην ηχογράφηση της συλλογής με τα 170 CDs που κυκλοφόρησε η Brilliant Classics, με αφορμή τη συμπλήρωση των 250 χρόνων από τη γέννηση του Mozart.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.α.

H Ορχήστρα κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των "Δημητρίων" του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι "Le Nozze di Figaro" και "Don Giovanni" (Mozart), "Il Campanelo di Notte" (Donizetti), "The Medium" (Menoti) "Gianni Schicchi" (Puccini), "Il Trovatore" (Verdi), "Turandot" (Puccini), "Μόμο" (Α. Μπαλτάς), "H Νυχτερίδα" (J. Strauss) καθώς και μπαλέτου όπως "Η ωραία κοιμωμένη" (Tsaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως "Τα Κατά Ματθαίον Πάθη" (Bach). Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α' παγκόσμια εκτέλεση. Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini "Οι Πουριτανοί", ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη».Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και ''La Traviata''(Verdi).

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με κάρτες εισόδου

Για πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία (κάρτες ελεύθερης εισόδου) απευθύνεστε στο Χώρο Τεχνών, Π.Μελά & Μπιζανίου,1ος όροφος- γραφείο προγραμματισμού και στο τηλ 2331078120, Νανά Καραγιαννίδου- υπεύθυνη προγραμματισμού και οργάνωσης παραγωγής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο