Τη Δευτέρα 3/12 αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο στη Βέροια

«Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας» και η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου (1912-1991) και την ανακήρυξη του 2012 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Βρεττάκου, οργανώνουν μια εκδήλωση προς τιμήν του, με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης/Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, με τίτλο «... Πρώτη και Δέκατη εντολή της ομορφιάς: αγάπη», στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 7:30 μμ.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

  • Έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
  • Προβολή της ταινίας «περιουσιακά στοιχεία» σε σκηνοθεσία Αθανασίας Δρακοπούλου
  • Προβολή συνεντεύξεων και φίλων του ποιητή Βιτσέντζο Ρότολο, Τίτου Πατρικίου, Κρήνης Παυλίδη-Αλικούλη
  • Προβολή της «λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη»

Η έκθεση θα διαρκέσει από 4 έως και 8 Δεκεμβρίου 2012 και θα είναι ανοικτή 10-13 πμ. και 6-9 μμ. Για τις επισκέψεις των σχολείων και ομάδων, προς αποφυγή συνωστισμού, παρακαλούμε καλέστε στο 2331078100, υπεύθυνη κ. Νανά Καραγιαννίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Βρεττάκος, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του '30, συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το έργο του, που εξακολουθεί να διαβάζεται και να μεταφράζεται σε πολλές ξένες γλώσσες, επικεντρώνεται στην έννοια της ειρήνης, της ομορφιάς μέσα στη φύση, της ελληνικότητας μέσα από τη γλώσσα, αλλά και τη συνείδηση του χρέους και της ευθύνης του ανθρώπου. Το ήθος και η αξιοπρέπεια της προσωπικότητας του, η ελευθερία της σκέψης του, η απλότητα της ζωής του δεν ξεχωρίζουν από το έργο του και αποτυπώνονται στους τόμους των πεζών έργων του και τις τριάντα και πλέον ποιητικές συλλογές, από τις οποίες αναφέρουμε: Το μεσουράνημα της φωτιάς, Ο Ταΰγετος και η σιωπή, Δύο άνθρωποι μιλούν για την Ειρήνη του κόσμου, Ο χρόνος και το ποτάμι, Απογευματινό Ηλιοτρόπιο, Η φιλοσοφία των λουλουδιών, Συνάντηση με τη θάλασσα, Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη, Εκκρεμής δωρεά.

Ο Βρεττάκος πίστευε ότι «η ποίηση στον τόπο αυτό δεν υπήρξε παιχνίδι της φαντασίας, υπήρξε ζωή και σε τελευταία ανάλυση υπήρξε Παιδεία». Ιδιαίτερα σήμερα, στις γκρίζες, δύσκολες για όλους μας μέρες, η επικοινωνία με τον ποιητικό λόγο γίνεται επιτακτική ανάγκη. Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Βρεττάκος, 21 χρόνια πριν, δήνωνε: «Ο κόσμος περιμένει ένα καλό λόγο, ένα λόγο που δεν έχει κανένα είδος υποκρισίας μέσα του, κανένα είδος σκοπιμότητας, κανένα είδος ιδιοτέλειας. Ο λόγος είναι μια δωρεά προς τον άνθρωπο, κι ο κόσμος όλος περιμένει σήμερα μια δωρεά, περιμένει μια ζεστή φωνή να τον παρηγορήσει, να του δώσει ελπίδα, να τον βγάλει από το τέλμα του».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο