Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αλεξάνδρεια 2012», που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας, θα δοθούν παραστάσεις Καραγκιόζη, από το Θέατρο Σκιών «Άγιος Γεώργιος» του Δημήτρη Καραμαγκιόλα:
• στη Μελίκη, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην αίθουσα εκδηλώσεων πρώην δημαρχείου Μελίκης (έναρξη 20:30).
• στην Καβάσιλα, την Κυριακή 12 Αυγούστου, στην πλατεία της νέας δημοτικής αγοράς (έναρξη 20:45), και
• στο Πλατύ, την Δευτέρα 13 Αυγούστου, στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου Πλατέος (έναρξη 20:45).
• στην Καβάσιλα, την Κυριακή 12 Αυγούστου, στην πλατεία της νέας δημοτικής αγοράς (έναρξη 20:45), και
• στο Πλατύ, την Δευτέρα 13 Αυγούστου, στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου Πλατέος (έναρξη 20:45).
Θα παρουσιαστούν τα έργα «Ο Καραγκιόζης και ο Μινώταυρος» και «Ο Καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι». Η είσοδος, για μικρούς και μεγάλους, στις παραστάσεις είναι ελεύθερη.
------------
Ο Δημήτρης Καραμαγκιόλας γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Καρδίτσας. Είναι συντελεστής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας από το 1996 έως σήμερα, με εκατοντάδες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης, αποσπώντας κολακευτικά λόγια από τους θεατές για το ταλέντο του. Η αγάπη του για το θέατρο σκιών τον προέτρεψε να πάρει την πρωτοβουλία και να ασχοληθεί με αυτού του είδους την τέχνη. Ίδρυσε το θέατρο σκιών «Ο Άγιος Γεώργιος», με έδρα το ομώνυμο χωριό της δημοτικής ενότητας Μητρόπολης του δήμου Καρδίτσας.
Το Θέατρο Σκιών είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά είδη αλλά και ένα από τα πιο ελκυστικά θέματα μελέτης και έρευνας για την ιστορία και την καταγωγή του. Πολλοί μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο σκιών αποδίδουν την καταγωγή της τεχνικής του στους λαούς της νοτιοανατολικής Ασίας, με επιρροή από τον Ινδικό πολιτισμό. Οι Τούρκοι φαίνεται ότι μετέφεραν τον 13ο αιώνα αυτό το θεατρικό είδος από τα βάθη της Ανατολής στη Δυτική Ασία. Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού ελληνικού και τουρκικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του.
Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης. Παλαιότερα, πριν την εμφάνιση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι παραστάσεις Καραγκιόζη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος ψυχαγωγίας στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ σήμερα επιβιώνει κυρίως σε μορφή παραστάσεων συνήθως για παιδιά. Η παλαιότερη μαρτυρία για παράσταση Καραγκιόζη στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809 και την τοποθετεί στην περιοχή των Ιωαννίνων. Αφορά παράσταση στην τουρκική γλώσσα, όπως περιγράφεται από τον ξένο περιηγητή Χόμπχαους, την οποία παρακολούθησε και ο Λόρδος Βύρων. Οι πρώτοι Καραγκιοζοπαίχτες στα Ιωάννινα ήταν Αθίγγανοι και Εβραίοι.
Το θεατρικό θέαμα διαδόθηκε και άρχισε έκτοτε να παίζεται στην ελληνική γλώσσα, διατηρώντας τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, διαμορφώνοντας όμως παράλληλα ξεχωριστό περιεχόμενο, αντλημένο από την ελληνική παράδοση. Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης, ως λαϊκός ήρωας, εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας. Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, το φίλο του Χατζηαβάτη, το θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα, είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζύρη. Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σκωπτικά-σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)