Περιβαλλοντικά θέματα: Η επικίνδυνη άνοδος της στάθμης των θαλασσών…

Γράφει ο περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης 

Η κλιματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Μία από αυτές είναι η αναπόφευκτη άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ακόμα και να μειωθούν στο ελάχιστον οι εκπομπές των ρύπων, ή άνοδος της στάθμης δεν μπορεί να σταματήσει, παρά μόνο να επιβραδυνθεί.   

   Μελέτες Αμερικανών επιστημόνων, έδειξαν ότι οι εκπομπές ρύπων ευθύνονται για την αύξηση της παγκόσμιας μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας κατά 0,17 βαθμούς κελσίου την περίοδο 1980 – 2010. Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών απειλεί το 1/10 του πληθυσμού που ζει σε παράκτιες περιοχές, διότι εγκυμονεί τεράστιος κίνδυνος πλημμυρών που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Οι πρώτες συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι οι αυξημένες πλημμύρες κατά τη διάρκεια θυελλωδών καταιγίδων και ο μόνιμος καταποντισμός παράκτιων περιοχών. Πιο ευάλωτες περιοχές είναι τα δέλτα των ποταμών, χαμηλού υψομέτρου περιοχές όπου εκβάλλουν οι ποταμοί στη θάλασσα. Μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Περίπου 634 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα πρώτα 10 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης και μικρά νησιά του Ειρηνικού. 

   Με την εύρεση λύσης να αποτελεί επιτακτική ανάγκη, πάνω από 180 χώρες διαπραγματεύονται για τη συνομολόγηση νέας παγκόσμιας συνθήκης που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020 και θα αναγκάσει όλα τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές τους έτσι ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας αυτό τον αιώνα να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Σίγουρα όμως δεν θα σταματήσει να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, μελέτες αποδεικνύουν ότι ακόμα και να τηρηθεί στο ακέραιο η παραπάνω συνθήκη δεν θα υπάρξουν εμφανή αποτελέσματα. 

    Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει γρήγορα και σταθερά τον πλανήτη. Επιδρά αρνητικά, στο έδαφος, στο νερό, στην χλωρίδα και πανίδα, στην ατμόσφαιρα και σίγουρα στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν, παρά μόνο βοηθάνε στην επιβράδυνση του προβλήματος, όχι όμως στην οριστική λύση του. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο