Σαν Σήμερα: 20 Ιουνίου (1929: Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μπενάκης, εθνικός ευεργέτης)

20 Ιουνίου

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σαν σήμερα....(αφιέρωμα)

1929: Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μπενάκης, εθνικός ευεργέτης.

Γεννήθηκε το 1843 στη Σύρο, όπου ο πατέρας του Αντώνιος Μπενάκης (1800-1867) είχε καταφύγει από τη Χίο ύστερα από τις σφαγές και την καταστροφή της. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο της Ερμουπολέως, σπούδασε εμπορικά στην Αγγλία.

Το 1866 πήγε στην Αλεξάνδρεια και εργάσθηκε στην αρχή ως υπάλληλος και αργότερα ως διευθυντής των επιχειρήσεων εξαγωγής βάμβακος του Οίκου Χωρέμη. Το 1870 νυμφεύθηκε τη Βιργινία, αδελφή του Ιωάννου Κ. Χωρέμη, και έγινε συνέταιρος στον Οίκο Χωρέμη - Μπενάκη. Απόκτησαν πέντε παιδιά: τον Αντώνιο, τον Αλέξανδρο, την Αλεξάνδρα, την Πηνελόπη (αργότερα Στεφάνου Δέλτα), και την Αργίνη.

Η μόνιμη εγκατάστασή του στο Στροφύλι της Κηφισιάς συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη της διακυβερνήσεως της Ελλάδος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, του οποίου στάθηκε αφοσιωμένος φίλος και πολύτιμος συνεργάτης. Το 1910 εξελέγη βουλευτής Αττικοβοιωτίας. ΄Ηταν ο πρώτος υπουργός του νεοσύστατου Υπουργείου Γεωργίας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας. Το 1914 οι Αθηναίοι τον εξέλεξαν Δήμαρχό τους. Το 1916, μέσα στη λαίλαπα των πολιτικών παθών, καταδιώχθηκε, κακοποιήθηκε, και φυλακίσθηκε από τους αντιβενιζελικούς.

Το 1920 ακολούθησε το Βενιζέλο στην εξορία και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια και, αργότερα, στο Παρίσι. Γύρισε στην Ελλάδα το 1924. Το εθνικό, κοινωνικό, και φιλανθρωπικό του έργο είναι τεράστιο. Ο πλούτος του στάθηκε ευλογία για το ΄Εθνος και το συνάνθρωπο. Οι δωρεές του υπήρξαν πραγματικά ηγεμονικές και διατέθηκαν για ποικίλους σκοπούς, εθνικούς και κοινωνικούς.

Ο άδικος χαμός δύο παιδιών στάθηκε αφορμή να ιδρύσει το 1926  το Μπενάκειο Παιδικό Άσυλο Κηφισιάς, όπως λεγόταν τότε. Σήμερα ονομάζεται Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς. Το ένα παιδί το κτύπησε αυτοκίνητο, το άλλο κατάπιε δηλητήριο. Οι γονείς τους εργάζονταν για να τα ζήσουν και κανείς δεν ήταν «εκεί» για να τα προσέχει. Όταν ο Μπενάκης πληροφορήθηκε τα τραγικά συμβάντα πρόσφερε ένα τμήμα του κτήματός του, κατέβαλε ένα ποσό και έκτισε στη Λεωφόρο Μαραθώνος (τη γωστή μας Λεωφόρο Κηφισίας) ένα ίδρυμα για τα παιδιά των εργαζομένων μητέρων. Από τότε το Μπενάκειο θα συνδεόταν άρρηκτα με την Κηφισιά. Το Δεκέμβριο του 1926 ο Εμμανουήλ Μπενάκης ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Κηφισιάς.

Στις 8 Απριλίου 1927, με αφορμή τη θεμελίωση του Κολλεγίου Αθηνών και της Σχολής Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ανεκήρυξε Εθνικόν Ευεργέτην. Πέθανε στις 20 Ιουνίου 1929 και κηδεύθηκε δημοσία δαπάνη.

Η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη όμως συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του , καθώς δίπλα στο Μπενάκειο Παιδικό Άσυλο Κηφισιας κτίστηκε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (1930) για να βοηθήσει με έρευνες και μελέτες των γεωπόνων που το στελέχωναν όλους εκείνους που καλλιεργούσαν τη Γη, είτε στην Κηφισιά είτε οπουδήποτε αλλού.

Αλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα....

1978:  Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο σεισμός άφησε πίσω του 40 περίπου νεκρούς και μια φοβισμένη πόλη.

2004: Η Εθνική Ελλάδας χάνει με 2-1 από τη Ρωσία στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου για το Euro 2004.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο