Η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση στον κόσμο στις "γαλάζιες σημαίες"

Η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες, σε ότι αφορά τις πιο καθαρές ακτές. Πιο συγκεκριμένα "κέρδισε" 394 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες και άλλες 9 για τις μαρίνες της.

Η βράβευση έγινε από τη Διεθνή Επιτροπή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),  η οποία είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" στη χώρα μας.

Η Διεθνής Επιτροπή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το 2012 συγκεκριμένα, βράβευσε 3.179 παραλίες και 659 μαρίνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νομοί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2012 στην Ελλάδα είναι και πάλι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων με 40 και 37 ακτές αντιστοίχως .

Στη Χαλκιδική η σημαία θα κυματίζει σε 35 παραλίες (δηλαδή σε 5 περισσότερες από πέρυσι). Σε επίπεδο δήμων πρώτη παραμένει η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές, δεύτερη η Ρόδος με 32 και τρίτα τα Χανιά με 25. Ακολουθούν το Ρέθυμνο με 18, το Ηράκλειο με 14, και η Κεφαλονιά με 11.

Οι 9 μαρίνες που θα φιλοξενούν τη γαλάζια σημαία, εντοπίζονται ως εξής: 2 στη Χαλκιδική, 2 στην Αττική, μία στο νομό Κορινθίας, μία στην Κέρκυρα, μία στο Λασίθι και τέλος, μία στη Κω. Να σημειωθεί ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 511 γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της και άλλες 92 σε μαρίνες.

Σε ότι αφορά το νομό Αττικής, γαλάζιες σημαίες θα ανεμίζουν στο Καράβι του Σχοινιά, στην Μπρεξίζα του Μαραθώνα, στο Αυλάκι Μαρκόπουλου, στο Μαύρο Λιθάρι στην παραλία της Ανάβυσσου και τις τρεις ακτές στο Λαγονήσι.  Βάρκιζα, Αστέρας Βουλιαγμένης και η πρώτη ακτή της Βούλας, κέρδισαν επίσης γαλάζια σημαία.

Ο θεσμός της Γαλάζιας σημαίας
 
Η Γαλάζια σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός που στην ουσία επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε περίπου 40 χώρες μέχρι σήμερα. Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί από το 1987 (στην Ελλάδα από το 1992) και αποτελεί σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education με έδρα τη Δανία και έχει 40 χώρες - μέλη από όλες τις Ηπείρους.

Οι υποψήφιες ακτές πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις για να κερδίσουν μία θέση στη λίστα της    

Kριτήρια για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας.
  •     Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση. 
Οι ακτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες όσον αφορά τον παράκτιο χώρο και την διατήρηση καθαρότητας αυτού, καθώς και την ενημέρωση για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Επίσης θα πρέπει κάθε ακτή να πληροφορεί το κοινό της για την ποιότητα του νερού και να διαθέτει πίνακα ανακοινώσεων με το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες». Ποιότητα νερών κολύμβησης.

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που απαγορεύει τη ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στις ακτές και ελέγχει την ποιότητα των υδάτων με δειγματοληπτικές μετρήσεις.
  •     Περιβαλλοντική Διαχείριση
Ένα κριτήριο που προβλέπει την οργάνωση και τη συντήρηση της ακτής θέτοντας όρους όπως συστηματικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια και κάθε είδους λύματα, ικανοπιοιτικός αριθμός κάδων αποριμμάτων, δυνατότητα ανακυκλώσιμων υλικών, καθαρές τουαλέτες - αποδητήρια και κάθε άλλου είδους εγκατάσταση, απαγόρευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων για την ασφάλεια των λουόμενων, απαγόρευση ελεύθερου camping, επίβλεψη κατοικίδιων ζώων αλλά και συντήρηση των κτιρίων και γενικότερα του εξοπλισμού της ακτής.

  •     Πρώτες βοήθειες, ναυαγοσώστες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
Με βάση αυτό το κριτήριο οι ακτές πρέπει να διαθέτουν έμπειρους και εκπεδευμένους ναυαγοσώστες και ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των κολυμβητών, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή τους στην παραλία.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας, ας το διασφαλίσουμε....
Λ.Μ.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο