Περιβαλλοντικά Θέματα: Κλιματική αλλαγή... Ένα τεράστιο πρόβλημα!

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης  

Η αλλαγή του κλίματος γίνεται πολλές φορές αντιληπτή από τον καθένα μας. Αρκετές φορές παρατηρούνται ασυνήθιστες θερμοκρασίες, περίεργα καιρικά φαινόμενα κ.ά, που δεν συμβαδίζουν με τις εποχές,  ανά τον κόσμο. Η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2100 υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί μέχρι 5.5 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά αν αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κάποια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα είναι μη αναστρέψιμη. Οι επιπτώσεις της είναι προφανείς. Λιώσιμο των πάγων, καταστροφή δασών, δημιουργία θυελλών.   

Η προσπάθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή πρέπει να εντατικοποιηθεί από όλες τις χώρες παγκοσμίως. Μόνο έτσι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα απέναντι στο περιβάλλον. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί στο έπακρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ΄΄προστατεύεται΄΄ το περιβάλλον και θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας μέσω των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση εκπομπών ρύπων και θερμότητας στην ατμόσφαιρα.

Η προστασία των δασών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, διότι οι ωφέλειες τους είναι πολύ σημαντικές για το περιβάλλον. Επίσης, η εκπομπή επικίνδυνων ρύπων προς  την ατμόσφαιρα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο από τα εργοστάσια. Ακόμη, απαραίτητη κρίνεται η πληροφόρηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διότι είναι βέβαιο πως θα ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο ώστε να ΄΄στραφεί΄΄ εναντίον της.

 Η προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, είναι ένας πόλεμος με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Εμείς προκαλέσαμε αυτήν την αλλαγή και εμείς πρέπει να την σταματήσουμε. Βάζοντας ο καθένας μας ένα μικρό λιθαράκι είναι βέβαιο πως θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Το περιβάλλον που ζούμε είναι δικό μας δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταστραφεί.

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Θὰ ἐπρόκειτο ἴσως γιὰ πολὺ καλὸ ἄρθρο ἂν εἶχε γραφῇ πρὸ δεκαετίας._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ και η προστασία του περιβάλλοντος όλο και πιο επιτακτική. Η εθελοτυφλία και η αδιαφορία όμως ευτυχώς τείνουν να γίνουν τόσο ξεπερασμένα όσο και το πολυτονικό σύστημα γραφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅποιος δὲν δέχεται ἀβασάνιστα τοὺς ἐπιστημονικὰ ἀστήρικτους ἰσχυρισμοὺς καὶ τὰ λογικὰ ἅλματα-συμπεράσματα τοῦ ἀνωτέρω ἄρθρου δὲν ἐθελοτυφλεῖ οὔτε ἀδιαφορεῖ γιὰ τὰ περιβαλλοντικὰ θέματα.

    Ἀντιπαρέρχομαι τὴν ὅλως διόλου ὑποκειμενικὴ ἀντίληψι περιέργων φαινομένων ἀπὸ τὸν «καθένα μας». Εἶμαι αὐτήκοος μάρτυς ἀναξιοπίστων δηλώσεων ἀνθρώπων πάσης ἡλικίας, οἱ ὁποῖοι μόνον ποὺ δὲν ὡρκίσθηκαν ὅτι πρώτη φορὰ στὴν ζωή τους παρατηροῦν καιρικὸ φαινόμενο ὄταν στὴν πραγματικότητα τοῦτο συμβαίνει γιὰ... νυοστὴ φορά.

    Στὸ ἐρώτημα «Συντελεῖται κλιματικὴ ἀλλαγή (ὑπερθέρμανσι τοῦ πλανήτη);» τὸ ἄρθρο ἀπαντᾷ μὲ βεβαιότητα καταφατικὰ καὶ ἀποτολμᾷ προβλέψεις ποὺ δὲν ἀντέχουν στὴν ἐπιστημονικὴ βάσανο: ἡ θερμοκρασία θ' αὐξηθῇ κατὰ 5,5 βαθμοὺς Κελσίους ὣς τὸ 2100, θὰ λειώσουν οἱ πάγοι, θὰ καταστραφοῦν τὰ δάση, θὰ πληθύνουν οἱ θύελλες... Οἱ ἑκατοντάδες θάνατοι ἀνθρώπων λόγῳ δριμέος ψύχους κατὰ τοὺς χειμῶνες 2001-2002, 2003-2004 καὶ φέτος στὸ βόρειο ἡμισφαίριο πᾶνε περίπατο.

    Στὸ ἐρώτημα ἂν ἡ ὑποθετικὰ συντελουμένη ὑπερθέρμανσι εἶναι κακὸ πρᾶγμα καὶ ὀφείλεται σὲ ἀνθρώπινη δραστηριότητα, ἡ ἀπάντησι εἶναι ἐξ ἴσου ἀφοριστικὴ καὶ ἥκιστα τεκμηριωμένη.

    Ἡ δημιουργία πλέγματος ἐνοχῆς στὸν κάθε ἄνθρωπο, πού τον καθιστᾷ εὐεπίφορο σὲ πάσης φύσεως χαράτσια χάριν δῆθεν τῆς προστασίας τοῦ περιβάλλοντος εἶναι ἐνάντια σὲ κάθε ἔννοια δικαίου καὶ ἠθικῆς. Σὲ κἄτι τέτοια βασίζονται οἱ ἀεριτζῆδες τῶν pollution credits, τὰ ὁποῖα ἔχουν τόση βαρύτητα ὅση καὶ τὰ συγχωροχάρτια τοῦ λατίνου πάπα, ποὺ μοίραζε τὸ «πλεόνασμα καλῶν πράξεων τῶν ἁγίων» στοὺς ... ἐνδιαφερομένους.

    Εὐτυχῶς, τέτοια πράγματα οὐδέποτε βρῆκαν πρόσφορο ἔδαφος στὴν καθ' ἡμᾶς Ἀνατολὴν καὶ ἐλπίζω ὅτι τὸ ἴδιο θὰ συμβῇ καὶ τώρα, ὅσο καὶ ἂν οἱ ἐμμονὲς ἐνίων κατὰ φαντασίαν οἰκολόγων παρουσιάζονται ὑπὸ μανδύα προοδευτικότητος._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/4/12, 8:34 μ.μ.

    ο τύπος με τις περισπωμένες την παλεύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντώνης Φαναριώτης11/4/12, 3:35 μ.μ.

    Κύριε Χατζηνικολάου. Πρώτον δεν είμαι κατα φαντασίαν οικολόγος. Είμαι επιστήμονας. Δεύτερον σαφώς και συντελείται κλιματική αλλαγή και σαφώς φταίμε εμείς οι άνθρωποι γι αυτό το πράγμα. Είναι αδιαμφισβήτητο αυτό. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να νιώθουμε ενοχές διότι εμείς καταστρέφουμε τον πλανήτη. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσο για τις προβλέψεις που λέτε περί των λιώσιμων των πάγων κτλ, πλέον είναι και γεγονότα αυτές οι προβλέψεις. Δεν μπορείτε να τις αμφισβητείτε. Είναι αδιανόητο να μην θεωρείτε την υπερθέρμανση του πλανήτη σοβαρό πρόβλημα. Όσο για το δριμή ψυχός που λέτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι, και ότι δε το αναφέρω, το δρυμί ψύχος είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, επομένως πέφτετε σε αντιφάσεις λέγοντας πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι πρόβλημα ενώ το πολύ κρύο είναι. Και τα δύο αυτά <> συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. και τρίτον τα όσα γράφω είναι επιστημινικά αποδεδειγμένα και δεν είναι αστήρικτα.
    Με εκτίμηση Αντώνιος Φαναριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/4/12, 9:50 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ,ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΣ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑ ΕΝ ΕΤΗ 2012 ΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΕΣΑΙ? ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΔΙΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ,ΚΥΡΙΕ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ ΚΑΛΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ-ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ.....ΟΙΚΙΑΚΑ-ΣΤΕΛΛΙΤΣΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι θείος σας είναι ο Π.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, που εργάστηκε εκτός των άλλων επιστημονικών διακρίσεων του, επίσης ως σύμβουλος της NASA σε θέματα διαστημικής ιατρικής και νυν Μητροπολίτης, είναι στενός συγγενής σας, έτσι;

    Θέλω να πω ότι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο ο κύριος Χατζηνικολάου που γράφει με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο και μακάρι να είχαμε όλοι το λόγο του αλλά είμαστε φτωχοί σε γνώσεις.

    Επίσης, να πω ότι και εγώ γνωρίζω ότι υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση ως προς το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, οπότε και αυτό εκφράστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία επισήμανση αγαπητή Άννα. Ο π. Νικόλαος Χατζηνικολάου στον οποίο αναφέρεστε, είναι ο σημερινός μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τὸ «κατὰ φαντασίαν οἰκολόγος» δὲν ἀφοροῦσε ἐσᾶς, κε Φαναριώτη.

    Εἶμαι Βερροιαῖος τὴν καταγωγήν, δὲν ἔχω συγγένεια μὲ τὸν Ἅγιο Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς, κυρία Ἄννα.

    Καλὴ Ἀνάστασι σὲ ὅλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο