ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ: Προβληματισμός για τον «Γιαμαγκάτα»

Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας. Πρόκειται για το στέλεχος με την ονομασία «Γιαμαγκάτα», που είναι μια μορφή του ιού της γρίπης τύπου Β, με κύριο χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς υποτροπιάζουν μόλις λίγα 24ωρα μετά την αποδρομή της νόσου.   

Το συγκεκριμένος στέλεχος έχει αναγνωριστεί στις ΗΠΑ και πιθανόν έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο δεν παρέχει προστασία από το στέλεχος αυτό, οπότε οι ασθενείς που έχουν συμπτώματα που επιμένουν και είναι έντονα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή γιατρού, ώστε να αποφύγουν τις σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι προς το παρόν λίγα και πιθανόν να μην επεκταθούν, αφού η εποχική γρίπη πλησιάζει στο τέλος της.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χθες οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πιθανόν για ακόμη δύο βδομάδες.

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, παρότι τα επίπεδα της γρίπης φέτος είναι καλύτερα σε σύγκριση με πέρυσι. Όσον αφορά τα στελέχη που επικρατούν, αυτά είναι ο Η3Ν2 της γρίπης τύπου Α και ο ιός της γρίπης τύπου Β.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 17 θάνατοι, εκ των οποίων 13 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν πεθάνει 149 άνθρωποι. Για το 90% των θανάτων φέτος ευθύνεται ο τύπος Α της γρίπης, ενώ μέχρι σήμερα νοσηλεύτηκαν 72 ασθενείς σε ΜΕΘ, τη στιγμή που πέρυσι είχαν νοσηλευτεί 355. Ο μέσος όρος ηλικίας των 17 νεκρών ήταν τα 55,6 - 56 χρόνια, ενώ στους αρρώστους η μέση ηλικία ήταν τα 60 χρόνια.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της προσβολής τουλάχιστον των περιστατικών γριπώδους συνδρομής. Φέτος τα περιστατικά είναι πιο ήπια. Πέρυσι το 92% των κρουσμάτων οφειλόταν σε γρίπη του τύπου Η1Ν1. Αντίθετα, φέτος περιστατικά με Η1Ν1 έχουμε μόνο δύο, εκ των οποίων το ένα ήταν ένα παιδάκι που είχε έρθει από τη Λιβύη και το οποίο πέθανε και το άλλο ήταν μία γυναίκα, η οποία ζει και είναι καλά και είχε προσβληθεί τον Οκτώβριο στο νοσοκομείο της Λάρισας. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κρούσματα, το 39,2% είναι Η3Ν2 και το 48,6% τύπου Β», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού.

Οι μεταλλάξεις

Για μικρομεταλλάξεις του ιού της γρίπης που συμβαίνουν κάθε χρόνο έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι φέτος καταγράφεται μια αντιγονική μετακίνηση, άρα μια μικρομετάλλαξη στον Η3Ν2, ενώ υπάρχει αύξηση της κυκλοφορίας ενός στελέχους Β συγκεκριμένα του στελέχους Γιαμαγκάτα, το οποίο είναι γνωστό στέλεχος και πέρυσι είχε κάνει την εμφάνισή του σε ποσοστό 0,8%. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στη χώρα μας τα περιστατικά είναι μοιρασμένα κατά 50% στα στελέχη Α και Β, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου κυριαρχεί η πιο βαριά μορφή της γρίπης (τύπου Α) σε ποσοστό 95%.

«Η γρίπη Α είναι σίγουρα πιο βαριά. Τα συμπτώματά της διαρκούν από 3-5 ημέρες και είναι υψηλός πυρετός, καταβολή, κακουχία, εξάντληση, κεφαλαλγία. Στην αρχή της νόσου συστήνουμε στα άτομα υψηλού κινδύνου να λάβουν έγκαιρα θεραπεία και το ίδιο κάνουμε και στα άτομα στα οποία επιμένουν τα συμπτώματα, ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι η γρίπη τύπου Β έχει μια πιο άτυπη κλινική εικόνα και μπορεί κι αυτή να οδηγήσει σε σοβαρά κρούσματα, αλλά όχι τόσο όσο η Α. Η γρίπη τύπου Β μπορεί καμιά φορά να παραταθεί, να περιλαμβάνει και άλλου είδους συμπτώματα, όπως κοιλιακά άλγη, ναυτίες και εμετούς, αλλά τα κύρια συμπτώματά της παραμένουν ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η εξάντληση.

«Το ανησυχητικό σενάριο είναι ότι, μετά από μια αρχική βελτίωση, παρουσιάζεις επιδείνωση. Αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε γρίπη, όχι μόνο την τύπου Β αλλά και την τύπου Α, γεγονός που σημαίνει προσβολή του οργανισμού από ένα μικρόβιο. Δηλαδή, περνούν τρεις-τέσσερις ημέρες που έχεις τα συμπτώματα της γρίπης. Μετά για ένα-δύο εικοσιτετράωρα είσαι καλά και μετά υποτροπιάζουν τα συμπτώματα. Εκεί πρέπει να ζητήσεις βοήθεια, γιατί χρειάζεσαι πλέον παρέμβαση ιατρική για διάγνωση μικροβίου και αντιβιοτική και αντιμικροβιακή θεραπεία», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«O εμβολιασμός ασπίδα προστασίας»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο παθολόγος-λοιμωξιόλογος, επιμελητής Α’, υπεύθυνος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ», Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της γρίπης και ότι η διαφορά του συγκεκριμένου στελέχους με την ονομασία «Γιαμαγκάτα» είναι ότι διαρκεί περισσότερες ημέρες (6-7) απ’ ό,τι συνήθως.
«Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιον θάνατο από εποχική γρίπη στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Κολλάρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο