Περιβαλλοντικά θέματα: Η μάστιγα της λαθροϋλοτομίας

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος
 Αντώνης Φαναριώτης
   
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας δημιούργησε πολλά και σημαντικά προβλήματα. Οι μισθοί μειώνονται συνεχώς ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις του καθενός αυξάνονται.Tον χειμώνα  ο κόσμος έπρεπε να διαθέσει χρήματα εκτός των άλλων και για την θέρμανση.     
Πολλοί από τους καταναλωτές φέτος δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο λόγω της υψηλής τιμής του και στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα. Ιδιαίτερα το φετινό χειμώνα που η κακοκαιρία που έπληξε την χώρα, η ζήτηση ξυλείας ήταν πολύ υψηλή. Δυστυχώς όμως η χρήση τους σε πολλές περιπτώσεις κατέληξε σε παράνομη κατάχρηση.

    Τα δάση της χώρας πλήττονται το τελευταίο διάστημα από περιστατικά παράνομης κοπής ξύλων. Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα από τις λαθροϋλοτομίες? Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Τα δάση καταστρέφονται!!! Καταστρέφεται ένας πνεύμονας ζωής!!! Η αξία των δασικών οικοσυστημάτων είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Αποτρέπουν την διάβρωση, μειώνουν την ένταση του φωτός απορροφώντας την ερυθρή ακτινοβολία, ενισχύουν το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και το πιο σημαντικό από όλα, τα δάση παράγουν το τόσο σημαντικό για την ζωή μας οξυγόνο και φυσικά έχουν και άλλες πολλές  ωφέλειες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

   Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τι έγκλημα διαπράττεται στο περιβάλλον από τις παράνομες λαθροϋλοτομίες. Τα κρούσματα είναι πολλά, σχεδόν σε όλα τα δασαρχεία της χώρας υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες υλοτομίες. Ποιοι κρύβονται όμως πίσω από αυτές τις πράξεις? Πολίτες με  χαμηλά εισοδήματα που κόβουν ορισμένες ποσότητες ξυλείας για να μπορέσουν να ζεσταθούν αυτοί και οι οικογένειές τους, αλλά και οργανωμένες ομάδες λαθρεμπόρων  ¨που κόβουν τα δάση¨ έχοντας σαν  σκοπό το κέρδος από την εμπορία των καυσόξυλων.    

    Όσον αφορά  τους  απλούς πολίτες που κόβουν μικρές ποσότητες για δική τους χρήση, πρέπει (και είναι απολύτως ανθρώπινο) να υπάρχει κατανόηση λόγω της οικονομικής κρίσης και να μην υπάρχουν κυρώσεις. Εκεί που η πολιτεία πρέπει να είναι αμείλικτη είναι στην καταπολέμηση των λαθρεμπόρων που ουσιαστικά αυτοί είναι που ¨σκοτώνουν¨ τα δασικά οικοσυστήματα. Οι ποσότητες ξυλείας που κόβουν είναι τεράστιες, η περιβαλλοντική καταστροφή που δημιουργούν ανυπολόγιστη. Και όλα αυτά στον βωμό του κέρδους. Τα δασαρχεία πρέπει να αυξήσουν τις περιπολίες στις περιοχές ευθύνης τους ώστε να μειωθούν τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας. 
 
Είναι υποχρέωση τους να κάνουν ότι είναι δυνατό και μέσα στα πλαίσια του νόμου φυσικά ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι λαθροϋλοτομίες. Θεωρώ αδιανόητο πως η πολιτεία δεν δρομολόγησε την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού ώστε να προστατεύονται τα δάση αποτελεσματικά. Έτσι θα είχαμε και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και θα προστατευόταν αποτελεσματικά ο δασικός πλούτος της χώρας. Η στάση του κράτους για την προστασία των δασών είναι τουλάχιστον εγκληματική.

Η προστασία των δασών πρέπει να είναι ανάγκη και παιδεία του καθενός. Ας σκεφτούν λοιπόν, αυτοί που έχουν σκοπό να ρημάξουν τα δασικά οικοσυστήματα για να πλουτίσουν πως το δάσος είναι πνεύμονας ζωής. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να το καταστρέφει.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Al. ΜΠΕΡΓΚ4/3/12, 1:55 μ.μ.

    ΠΟλυ ενδιαφερον το άρθρο σας. Δυστυχώς οι λαθρουλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι στις μέρες μας. Είναι ρεαλιστικό όμως να πιστεύουμε οτι μπορούμε να τους εμποδίσουμε άμεσα δεδομένου ότι η προσοχή όλων (του κόσμου, των αρχών, της κυβέρνησης) είναι στραμένη αλλού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνης Φαναριώτης6/3/12, 12:20 μ.μ.

    θεωρώ τουλάχιστον υποχρέωσή μας να εμποδίσουμε τους λαθροϋλοτόμους να κόβουν ανενίχλητοι τα δάση της χώρας. Τόσο οι αρχές όσο και οι απλοί πολίτες πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας.. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δάση αποτελούν πνεύμονα ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο