Σε απόγνωση εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με τον ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζουν τη δράση τους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης κατ’ αρχήν και διεκδίκησης κατά δεύτερον, σχετικά με τη λειτουργία του νέου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Νομού Ημαθίας σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τα μεγάλα ήδη προβλήματα, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν και να διεκδικήσουν με έναν κοινό αγώνα, το δικαίωμα καλύτερης περίθαλψης.   

Έτσι, χθες (15/2) το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Βέροιας δόθηκε συνέντευξη Τύπου παρουσία εκπροσώπων των: Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ημαθίας, Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ημαθίας, Υπαλλήλων ΔΕΗ, Ν. Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Συλλόγου Συνταξιούχων δημοσίου Ν. Ημαθίας, ΕΛΜΕ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επαγγελματοβιοτεχνών Βέροιας, Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.α.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετήθηκαν επί του θέματος, εστιάζοντας στα κοινά και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την λειτουργία του νέου Οργανισμού Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, αφού όπως τόνισαν στο σύνολό τους, πληρώνουν πολλά χρήματα για την ασφάλισή τους και μάλιστα μετά πόνου ψυχής λόγων της οικονομικής κατάστασης,  αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει περίθαλψη.

«Εχεις λεφτά σώζεσαι, δεν έχεις πεθαίνεις» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργ. Φουκαλάς αναφερόμενος στις μεγάλες περικοπές των πόρων για φαρμακευτική περίθαλψη η οποία πλήττει όχι μόνο τα φαρμακεία αλλά πρωτίστως τους ασφαλισμένους στους οποίους προβλέπεται η χορήγηση φαρμάκων – αντίγραφα, με φθηνότερο κόστος, απ’ ότι τα αυθεντικά.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας, ο πρόεδρος Θωμάς Ζιώγας τόνισε: «Πέρασε ένας μήνας και δυστυχώς με τον τρόπο εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ δεν συμμετέχουν οι γιατροί τουλάχιστον όπως το σχεδίαζε το Υπουργείο Υγείας. Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει η υγειονομική περίθαλψη έχει υποβαθμιστεί σοβαρά και η λεγόμενη ασφαλιστική κάλυψη δεν υφίσταται πλέον.

Βλέποντας την περιορισμένη λίστα των γιατρών εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι σε γειτονικούς νομούς ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ περισσότεροι από ότι στο νομό μας. Επίσης πολλοί γιατροί πριν μερικά χρόνια προσπαθούσαν να συμμετέχουν στα ασφαλιστικά ταμεία με διάφορους τρόπους και τώρα δεν συμμετέχουν στο ΕΟΠΥΥ αφήνοντας ένα νομό χωρίς ιατρική περίθαλψη. Κι αυτό προκαλεί απορίες…».

Ακολούθησε η Πρόεδρος των υπαλλήλων Π.Ε.  Μαρκησία Πουρνάρα, η οποία, αφού αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στο χώρο της Υγείας και στα προβλήματα του κλάδου τους, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, καλούμαστε συχνά να πληρώνουμε την επίσκεψή μας στο γιατρό, την συνταγογράφηση και πολλές φορές και τα φάρμακά μας, παρόλο που καταβάλλουμε συνεχώς ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία.

Και αυτό επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη ή δε θέλει να βρει μια λύση που να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους. Για τον λόγο αυτό ζητάμε ένα δημόσιο, δωρεάν ενιαίο σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές καλύψεις.

Επίσης απαιτούμε για τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, δημόσια ιατρεία, πολυϊατρεία του ΙΚΑ και των Ταμείων:

-Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και με πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.α. κριτήρια.

-Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους.

-Να χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Να ενισχυθούν με τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό.

-Να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους.

Να μην κλείσει καμία μονάδα υγείας. Καμία αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εξετάσεις.

Οσο για τους ιατρούς του Νομού Ημαθίας, των οποίων κατανοούμε τον προβληματισμό τους για την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, ζητάμε να δείξουν διαλλακτικότητα και κατανόηση στο πρόβλημα των συνανθρώπων τους, των οποίων μειώθηκαν δραστικά οι αποδοχές τους, και να μειώσουν συλλογικά τις αμοιβές τους για τις ιατρικές επισκέψεις και τις συνταγογραφήσεις».

Με τις θέσεις των Υπαλλήλων Π.Ε. Ημαθίας συντάσσονται και οι Υπάλληλοι των Δήμων του Νομού.

Κοινές θέσεις, προβλήματα και αιτήματα κατέθεσαν και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, αφού όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Α/θμιας Εκπ/σης Γ. Μελιόπουλος οι εκπαιδευτικοί βιώνουν μια πρωτοφανή, ανελέητη επίθεση από μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Τρόϊκας και του ΔΝΤ.

«Ενώ καταβάλλουμε τις εισφορές μας, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ως συνέπεια του νέου ΕΟΠΥΥ. Απαιτούμε δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, καμία αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιατρικές εξετάσεις, καμία περικοπή φαρμάκων από τις λίστες συνταγογράφησης, ανεμπόδιστη πρόσβαση ασθενών σε οποιοδήποτε γιατρό, άρση του μέτρου των περιορισμένων επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς, ανάπτυξη δημοσίων κέντρων υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο, μαζικές προσλήψεις προσωπικού των ειδικοτήτων και ανάπτυξη κρατικού  φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια…» τόνισε ο κ. Μελιόπουλος. Πρόσθεσε τέλος, ότι οι δρόμοι και οι αγώνες όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι ενωμένοι και κοινοί με στόχο τη συσπείρωση όλων.

«Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και με τόσες περικοπές και επιβαρύνσεις οι υπάλληλοι θα καταφύγουν μάλλον σε μεθόδους αυτοίασης παρά επιστημονικές» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ  Λ. Παπούλιας ενημερώνοντας ότι αύριο (7.00 μ.μ.) στη «Στέγη» διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση για τον ΕΟΠΥΥ από την ΕΛΜΕ.

«Πληρώνουμε γιατρούς, ακτίνες, διαγωνιστικά κέντρα και φάρμακα με μεγαλύτερη πλέον συμμετοχή, μας έκοψαν συντάξεις, ΛΑΦΚΑ, ήρθαν φοροκαταιγίδες, χαράτσια και τώρα δεχόμαστε νέο πλήγμα που χτυπάει την ήδη κλονισμένη υγεία πολλών από εμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος των Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Σίμος Κίζος και συμπλήρωσε:

« Στο νομό ελάχιστοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ και αυτοί συμβαίνει πάντα να έχουν συμπληρώσει τον φανταστικό αριθμό των 200 επισκέψεων και έτσι αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε κάθε μήνα την επίσκεψή μας, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μήνα να συνταγογραφούμε τα ίδια φάρμακα. Οι συνάδελφοι υποφέρουν, διαμαρτύρονται, αγανακτούν.

Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε, να διορθώσουμε και να αλλάξουμε το νόμο, ώστε να λειτουργεί σε ανθρώπινα και ανεκτά πλαίσια. Τους βάλαμε σε αυτές τις καρέκλες για να νοικοκυρέψουν τις δαπάνες για την υγεία, όχι να τις κουρέψουν».
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΔΕΗ κ. Γκιλιόπουλος, εξέφρασε την αγανάκτηση του κλάδου του, που πλήττεται  ως προς την φαρμακευτική περίθαλψη λέγοντας:

«Διέλυσαν τη χώρα, διαλύουν και εμάς», ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας Μίλτος Φιλιππίδης αναφέρθηκε στην υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας λόγω του μνημονίου το οποίο οδηγεί την περίθαλψη σε κατάρρευση.

Έθιξε επίσης και την ελάχιστη συμμετοχή των γιατρών στο νέο οργανισμό και καταδίκασε την αδιέξοδη αυτή πολιτική στο χώρο της υγείας. Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην συνάντηση των 12 συλλόγων εργαζομένων στο Δημόσιο που θα γίνει σήμερα στο 5ο Λύκειο Βέροιας.

Την συνέντευξη, έκλεισε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ημαθίας Σωκράτης Δαλίγκαρος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός ενιαίου μετώπου και συντονισμού όλων των φορέων, για κοινό αγώνα στο δικαίωμα παροχής υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ.

«Μας ενώνει η Υγεία» τόνισε και κάλεσε όλους τους εκπροσώπους να συμμετάσχουν στις δράσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων με βασικό ζητούμενο την ενημέρωση και διεκδίκηση καλύτερου συστήματος υγείας.

Πηγή: Εφημ. "Λαός", της Σοφίας Γκαγκούση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο