Του Κώστα Ζιώγα*
Είναι γεγονός ότι το λάθος έγινε το 2010. Έγινε, όταν ο τότε πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωνε από το γραφικό Καστελόριζο την είσοδο της χώρας μας στο ΔΝΤ. Η απόφαση αυτή, έδεσε την χώρα «χειροπόδαρα» με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όποιες διορθωτικές κινήσεις. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίρνει περισσότερα μέτρα, λόγω του «λάθος φαρμάκου» και της έλλειψης οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, κατά την προηγούμενη περίοδο των κυβερνήσεων Παπανδρέου.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, καθώς η νέα σύμβαση, περιλαμβάνει πολλές σκληρές και άδικες διατάξεις. Ήταν όμως αναγκαία, γιατί οι συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν πραγματικά ολέθριες για τη χώρα. Όχι μόνο σε επίπεδο εισοδημάτων, αλλά και σε σχέση με την κοινωνική τάξη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια της χώρας. Η Ελλάδα θα βίωνε μια κόλαση πολύ χειρότερη από αυτήν που θα φέρουν τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο.
Χθες, εγκρίθηκε από το Γιουρογκρούπ το νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας και η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 107 δισ. ευρώ περίπου. Η χώρα πλέον έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και στη στάση πληρωμών. Πλέον, έχει κλείσει ένας κύκλος αβεβαιότητας, ασάφειας και παλινωδιών που άνοιξε πριν δύο χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Μετά από αυτή την αναγκαία συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων, τώρα ξεκινάει η μάχη της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων.
Σήμερα, έχουμε ένα νέο τοπίο με δύο κύρια χαρακτηριστικά. Πρώτον, η δανειακή σύμβαση προβλέπει σειρά δύσκολων μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Δεύτερον, το πολιτικό τοπίο εμφανίζει έντονη ρευστότητα, μέσα σε ένα κλίμα έντονης λαϊκής δυσφορίας. Σε αυτό το περιβάλλον ένα πράγμα είναι δεδομένο: η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της πολιτικής αστάθειας. Χρειάζεται μια δυνατή Κυβέρνηση για να υλοποιήσει όσα δύσκολα έχουμε μπροστά μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη ο λόγος να δοθεί στους πολίτες. Εκείνοι θα αποφασίσουν αν θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση, από ένα κόμμα ευθύνης ή αν θα επιλέξουν μια σημαία ευκαιρίας, με απρόοπτες εξελίξεις.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια συνολική επανεκκίνηση. Σε όλα τα επίπεδα. Ώρα να αλλάξουμε το κλίμα στην κοινωνία. Να αποκτήσουμε μια συλλογική αυτοπεποίθηση. Να ανασκουμπωθούμε και να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με άνωθεν διαγγέλματα. Απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών. Ας τους δώσουμε το λόγο.
* Ο Κώστας Ζιώγας είναι μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.
3 Σχόλια
«Κουμπάρε» άσε εμείς θέλουμε ανθρώπους που να διαφωνήσουν με το πολιτικό κατεστημένο, εσύ πως μπορείς να διαφωνήσεις με τον κουμπάρο σου; Πιές καμιά μπύρα μαζί του και άσε μας ήσυχους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποχρεωτικά θα επανέλθω σαυτά που έγραφα τον Μάιο του 2010, τα κόμματα καλά θα κάνουν να σχίσουν τα καταστατικά τους και να καθύσουν λίγο στην άκρη να αποτοξηνωθεί ο λαός .Αυτά να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν στο μέλον για να μπορέσουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών ,ειναι τα μόνα υπεύθυνα για την κατάσταση της χώρας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια όλα τα κόμματα για να μη σας πάρουμε με τις πέτρες και τότε θα γίνετε όλοι Λούης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ξαναδείτε τον αθάνατο και διαγχρονικό Κωνσταντάρα στην ταινία ''Υπάρχει και φιλότιμο'' μήπως και καταλάβετε όλοι σας τις ευθύνες σας και τί πρέπει να πράξετε πλέον.
Ως εδώ!
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)