Επιμέλεια Στήλης:
Αντώνης Φαναριώτης *
Αρχικά, θα ήθελα να παραθέσω δύο πολύ σημαντικούς ορισμούς σχετικά με την έννοια του περιβάλλοντος και την έννοια του δάσους. Περιβάλλον είναι το σύνολο των φυσικών εξωτερικών συνθηκών και επιδράσεων, που επηρεάζουν τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο τα έμβια όντα ζουν και αναπτύσσονται μέσα σε αυτό.
Δάσος θεωρείται μία μεγάλη έκταση που καλύπτεται από δένδρα που βρίσκονται σε τέτοια απόσταση ώστε αλληλοεξαρτώνται και αλληλεπιδρούν και έτσι δημιουργούν το ενδοδασικό περιβάλλον και τα οποία με άλλα φυτά και ζώα συνθέτουν τη δασική βιοκοινότητα.
Τα οφέλη του δάσους είναι πολλά και σημαντικά τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. Παράγονται πρώτες ύλες όπως ξυλεία, η οποία χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις (παραγωγή χαρτιού, καύσιμη ύλη, κτλ). Επίσης, το δάσος μετριάζει τις ακραίες θερμοκρασίες, καθαρίζει την ατμόσφαιρα συγκρατώντας τα στερεά αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη).
Ο Νομός Ημαθίας είναι πλούσιος σε φυσικούς πόρους. Έχει μεγάλες και εύφορες πεδινές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Μορφολογικά διαιρείται σε 3 τμήματα, ορεινό κατά 49,85% (857 Km2), ημιορεινό κατά 5,00% (85 Km2) και πεδινό κατά 46,15% (767 Km2).
Η έκταση των δασών που εποπτεύεται από τις δασικές υπηρεσίες του Ν. Ημαθίας ανέρχεται σε 745.370 στρ. Τα δάση που υπάγονται στο Δασαρχείο Βέροιας καταλαμβάνουν έκταση 476.040 στρ., ενώ τα δάση που υπάγονται στο Δασαρχείο Νάουσας 269.330 στρ.
Στα Δασαρχεία Βέροιας και Νάουσας υπάγονται δημόσια και μη δημόσια δάση. Τα δημόσια δάση ανήκουν στο κράτος, ενώ ως μη δημόσια δάση χαρακτηρίζονται τα δάση που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου. Στα μη δημόσια δάση ανήκουν τα μοναστηριακά, συνιδιόκτητα, κοινοτικά και τα ιδιωτικά.
Αναφορικά με την διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών του Νομού, δημοσίων και μη, αυτή διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Τα δημόσια δάση διαχειρίζονται απευθείας από τα Δασαρχεία Βέροιας και Νάουσας, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Ημαθίας, ενώ τα μη δημόσια δάση διαχειρίζονται μεν από τους ιδιώτες, με την επιτήρηση όμως των δασικών υπηρεσιών (εποπτεία με την μορφή επιβολής περιορισμών στους δασοκτήμονες, εκτέλεση προσημάνσεων, καταμετρήσεων κλπ), αφού τα δάση ασχέτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο οποίο ανήκουν, αποτελούν αγαθό μεγάλης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.
Σχετικά με την δασική αναψυχή, τα δάση του Νομού προσφέρονται για υπαίθρια αναψυχή λόγω της ποικιλίας της χλωρίδας, της γεωμορφολογίας του κλίματος και των υδατικών συνθηκών σε συνδυασμό με την προσβασιμότητα (μεγάλο μήκος δασικών δρόμων), τη μικρή απόσταση από τα αστικά κέντρα Βέροιας, Νάουσας όπως επίσης και της ύπαρξης ιστορικών, αρχαιολογικών ενδιαφερόντων μέσα ή κοντά στα δάση.
Συνοψίζοντας, ο Νομός Ημαθίας αποτελείται από μία αξιόλογη έκταση δασών (745.370 στρ.). Αποτελούν πνεύμονα οξυγόνου, τον ομορφαίνουν και προσφέρουν υπηρεσίες αναψυχής. Είναι χρέος όλων μας λοιπόν, να συμβάλλουμε όσο μπορεί ο καθένας στην διατήρηση και προστασία του δασικού πλούτου του Νομού.
* Ο μόνιμος συνεργάτης του InVeria.gr Αντώνης Φαναριώτης, είναι Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος (Απόφοιτος Α.Π.Θ.)
3 Σχόλια
και τι γίνεται φέτος που ακούγεται έντονα πως έχουν ξηλευθεί βάναυσα όλα τα δάση του Νομού και ιδιαίτερα τα Πιέρια, λόγω του προβλήματος θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι; Μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός πως τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας στη χώρα είναι πολλά. Ούτε τα δάση της Ημαθίας δεν ξέφυγαν από τους επιτήδειους. Φυσικά και μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος. Δεν είναι τόσο απλό όμως. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αναγέννηση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πως η παράνομη υλοτόμηση προξενεί αλόγιστες καταστροφές στο δασικό πλούτο της Ελλάδας. Πρέπει επιτέλους να μπεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τις μελέτες και το άρθρο σας. Αναμένουμε ανάλογο ζήλο και στη συνέχεια. Καλή αρχή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)