Σαν Σήμερα: 3 Φεβρουαρίου (1908: Ιδρύεται ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών, ο σημερινός Παναθηναϊκός)

3 Φεβρουαρίου…

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
 
1908: Ιδρύεται ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ), ο σημερινός Παναθηναϊκός.

Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καλαφάτη στις 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν αυτός και άλλοι 40 αθλητές έφυγαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο επειδή ο τελευταίος κατήργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα θεωρώντας το ασύμβατο με το στίβο. Στις 3 Φεβρουαρίου 1908 διεξήχθη η πρώτη σύσκεψη των αθλητών και αποφασίστηκε η δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας.  Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν Π.Ο.Α. (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) αφού οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Αθηναίοι και γόνοι διακεκριμένων αθηναϊκών οικογενειών. 


Το πρώτο γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, ιδιοκτησίας Καραπάνου και είναι ο χώρος που στεγάζεται σήμερα η Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Με την προσωπική εργασία των αθλητών και τη χορηγία του επιχειρηματία Μαρίνου Μαρινάκη ο χώρος μετατράπηκε σε γήπεδο και γραφεία του συλλόγου. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το άσπρο. 

Το 1910 υπήρξε διοικητική αστάθεια. Ο πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης συμπεριφερόταν απολυταρχικά ως ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας και τελικά ήρθε σε ρήξη με τον ιδρυτή του ΠΟΑ Γιώργο Καλαφάτη. Η απώλειες του πρωταθλήματος και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μαρίνου Μαρινάκη από την πλειοψηφία των μελών του ΠΟΑ οδήγησε στη διάσπαση. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν όταν η συμπεριφορά του Μαρινάκη θεωρήθηκε περίεργη, συχνά καταρτίζοντας την ενδεκάδα με παίκτες που προέρχονταν από τον Εθνικό ΓΣ, αυτούς δηλαδή που έφερνε ο ίδιος, ενώ το ίδιο προσπάθησε να πράξει και στο ΔΣ, αλλοιώνοντας υπέρ του τη σύνθεση του.

Η κατάσταση αυτή δεν άρεσε στον Γιώργο Καλαφάτη, τον αρχηγό της ομάδας. Κάποια μέλη του ΠΟΑ προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του Μαρινάκη και του Καλαφάτη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μαρινάκης ήταν ανένδοτος και διατυμπάνιζε ότι αυτός ήταν ο ΠΟΑ αφού αυτός τον χρηματοδοτούσε.  Οι δύο άνδρες δεν τα βρήκαν και προς το τέλος της χρονιάς ο Γιώργος Καλαφάτης μαζί με 34 μέλη-παίκτες της ομάδας αποχώρησαν, ενώ μαζί τους συντάχθηκε και η μεγάλη μάζα των οπαδών του ΠΟΑ. Έτσι το 1910 ο κορμός της ομάδας του Καλαφάτη μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και αναγνωρίστηκε από το ΣΕΓΑΣ το 1911. Έδρα του ΠΠΟ ήταν το γήπεδο Σιμοπούλου στην πλατεία Αγάμων, κοντά στην πλατεία Αμερικής.

Το 1918 ο ΠΠΟ μετονομάζεται σε Π.Π.Α.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος). Καθιερώνεται το τριφύλλι ως έμβλημα και το πράσινο και το άσπρο ως επίσημα χρώματα. Το 1919 διοργανώνονται οι Διασυμμαχικοί Αγώνες στο Παρίσι, σημαντικό αθλητικό γεγονός της εποχής. Ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε να αποστείλει ποδοσφαιρική ομάδα και περιορίστηκε στο στίβο. Ο Γιώργος Καλαφάτης συστήνει μικτή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου 18 αθλητών με 6 ποδοσφαιριστές του ΠΠΑΟ. 

Παράλληλα κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων ο Καλαφάτης συγκεντρώνει αθλητικό υλικό αλλά και τεχνογνωσία από τα άλλα αθλήματα που διεξάγονταν και επιστρέφοντας στην Ελλάδα υποστηρίζει έτσι τα νέα τμήματα του ΠΠΑΟ. Η κίνηση αυτή ήταν πολύ σημαντική για τον ΠΠΑΟ καθώς ήταν πλέον σε θέση να καλλιεργήσει το τμήμα στίβου και το τμήμα βόλεϊ την ίδια χρονιά, από το 1922 το τμήμα μπάσκετ και από το 1924 το τμήμα πινγκ πονγκ.

Στις 15 Μαΐου 1924 κατά τη γενική συνέλευση των μελών του ΠΠΑΟ αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου έτσι ώστε να αποφεύγεται η ταύτιση του με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ) ήταν αυτό που επικράτησε έως σήμερα.
 
Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1989: Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα, ως παραλήπτης μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο